Kiitospäivä ensi viikon torstaina!

gg and the moon

Oletko viettänyt ikinä kiitospäivää? Nimittäin suosittelen.

Sen jälkeen, kun J muutti Suomeen, hän ehdotti (pakotti) meidät viettämään amerikkalaista Thanksgiving-juhlaa. En ollut ikinä osallistunut sen viettoon Amerikassa, mutta olin enemmän kuin kiinnostunut. Se ilmapiiri, mikä elokuvien ja sarjojen kiitospäivässä on, näyttää niin kodikkaalta ja mutkattomalta. Perheeni rakastaa hyvää ruokaa, joten juhlien järkkääminen ei ollut mitenkään hirveän ison suostuttelun takana, kun järjestimme ihan ensimmäisen suomalaisen kiitospäivän kolme vuotta sitten.

Rakastan sitä, että marraskuussa on juhlat, jotain vähän erikoisempaa, mitä odottaa. Isäni valmistaa perinteisen juhlan keskipisteen – kalkkunan täytteineen, itse teen lisukkeet ja tänä vuonna luulen kokeilevani ensimmäistä kertaa vegaanisten piirakoiden valmistusta!

Sanotaan, että ensimmäinen Yhdysvaltalaisten viettämä kiitospäivä tapahtui vuonna 1621, kun uudisasukkaat siirtyivät Massachusettsin osavaltioon myöhään syksyllä. Ajankohdasta johtuen istutus oli liian myöhäistä ja he kärsivät nälästä. Keväällä Wampanoag-heimo teki sopimuksen rauhallisesta elosta uudisasukkaiden kanssa ja opetti heille erilaisia ruoanhankintatapoja sekä antoi heille ruokaa. Lokakuussa alkuasukkaat juhlivat satoa, vaikka alkuperäiskansa oli viettänyt kiitospäivää vuosikausia ennen tätä. Sen vuoden jälkeen amerikkalaiset kiittivät enää vain Jumalaa ruosta, ei intiaaneja.

Tänä vuonna on siis kolmas kerta, kun kokoonnumme porukalla oikeasti notkuvan pöydän ääreen – mummoni ihmettelee joka kerta, miksi pöydällä on aivan liikaa niin paljon ruokaa. Leftoverit eli ruoantähteet ovatkin yksi kiitospäivän nautinnoista, seuraavana päivänä voi luoda niin monta erilaista ateriaa jäljellä olevista herkuista! Suosittuja annoksia ovat esimerkiksi turkey pot pie – piirakka, jonka täytteeeksi on heitetty kalkkunaa ja lisukkeita tai Frendeistäkin tuttu kalkkunaleipä. Itse laitan leipien väliin kaikkea muuta kuin sitä kalkkunaa, meni muuten hetki ennen kuin suostuin levittämään leivälle perunamuusia…mutta on kyllä hurjan hyvää.

Perinteisesti Thanksgiving on vapaapäivä, jolloin katsotaan amerikkalaista jalkapalloa (J yrittää joka vuosi löytää keinon katsoa sitä päivän aikana, mutta turhaan) ja laitetaan ruokaa perheen kesken heti aamusta. Vieraat tuovat usein jotakin syötävää mukanaan ja aikaisin iltapäivällä aloitetaan ruokajuhlat. Vaikka tämä on perhejuhla, nykyään vietetään myös Friendsgivingiä, jossa kokoonnutaan ystävien kanssa ja yleensä juhlitaan erittäin alkoholipitoisesti. 

Ajattelin jakaa teille muutamia reseptejä, joita olen käyttänyt, mutta näköjään olen kadottanut ne kaikki, kun tietokoneeni hajosi alkuvuodesta. Jos reseptit kiinnostaa, voin koota niitä pari päivää ennen itse kiitospäivää 23.11!

 

Meidän menu näyttää kutakuinkin tältä:

Ruusukaalia
Perunamuusia
Yams eli makeaa bataattivuokaa (tämä on yllättänyt kaikki herkullisuudellaan!)
Salaatti
Kalkkuna + täyte
Karpalokastike
Ilmavia sämpylöitä (joihin tehdään seuraavan päivän voileivät)
Omenapiirakka
Kurpitsapiirakka

Erittäin simppeli, mutta sitäkin herkullisempi kokonaisuus! Tämä on ihan kuin minijoulu ;)

 

Rentouttavaa viikonloppua,

- GG

Jos haluat, seuraa Bloglovinissa tai paina sydäntä!

Kommentoi