Näin pääset eroon turhista vanulapuista!

*Tuote saatu PR-näytteenä 

Rehellisyyden nimissä en ole zero waste -tyyppi, mutta tykkään kuitenkin kierrättää ja yritän pienillä asioilla vähentää omaa  hiilijalanjälkeäni. Olen viime aikoina esimerkiksi kiinnittänyt huomioita, että mistä meikkipöydän yhteydessä oleva roskis oikein täyttyy ja todennut vastauksen olevan 90 prosenttisesti vanulapuista. Vanulappuja siis kuluu ihonhoidon ja meikkaamisen yhteydessä melko paljon ja aloin miettiä, että miten pääsisin turhista vanulapuista eroon.

Eroon vanulapuista
Ekologiset vanulaput

Projekti: vanulappujen käyttö

Listasin asiat, joihin vanulappuja käytän ihonhoidon ja meikkaamisen yhteydessä  ja kuinka usein niitä tulee käytettyä:

 1. Kasvo-/miselliveden käyttö ihonpuhdistukseen päivittäin
 2. Meikin yleinen korjaaminen 3-4 kertaa viikossa
 3. Tonerin/hoitonesteen käyttö ihonhoidossa 1-2 kertaa viikossa
 4. Huulimeikin poistaminen noin 1-2 kertaa viikossa
 5. Glittermeikin poistaminen noin kerran viikossa

Suurin käyttötarkoitus selvästi on kasvo-/miselliveden käyttäminen vanulappujen avulla ja niitä kuluukin päivittäin useampi kappale sekä minulla että puolisollani, joten yhteisluku nousee melko suureksi esimerkiksi kuukaudessa. Käytän lisäksi vanulappuja kaikkeen mahdolliseen turhanpäiväiseen meikkaamisen yhteydessä, kuten ripsiliiman alustana yms., mihin en oikeasti niitä edes tarvitse. Olen nyt luopunut turhanpäiväisestä vanulappujen läträämisestä ja pärjännyt aivan yhtä hyvin! Olen joskus levittänyt myös tonerin tai hoitonesteen vanulapuilla, mutta olet siirtynyt tekemään sen käsin. Tuote levitetään joka tapauksessa puhtaalle iholle, eikä sen tarkoitus ole pyyhkiä/puhdistaa ihoa, joten sen voi hyvin taputella paikalleen puhtailla sormilla.

Sain Fleur Natura nimiseltä brändiltä testattavaksi pestäviä *kestovanulappuja tavallisia kertakäyttöisiä vanulappuja korvaamaan. Kestovanulaput ratkaisevatkin käytännössä kaikki muut käyttökohteet paitsi glitterin puhdistamisen. Tavallinen, ei biohajoava glitter nimittäin sisältää mikromuoveja, eikä sitä sen vuoksi saisi päätyä vesistöömme. Ajattelin kuitenkin, että jos kerran viikossa käytän meikissä glittertuotteita, jää tavallisten vanulappujen kulutus todella pieneksi. Tätä varten hankin paketin luomupuuvillasta valmistettuja vanulappuja, jotka lienevät hieman parempi vaihtoehto kuin tavalliset vanulaput.

Kestovanulaput

Fleur kestovanulaput

Fleur Naturalta testattavaksi saamani kestovanulaput on 100% orgaanista bambupuuvillaa, josta 70% on bambua ja 30% puuvillaa. Pehmeät kestovanulaput ovat ekosertifioituja ja ne ovat saaneet sekä GOTS ja TÜV -sertifikaatit. Luin läpi näiden sertifikaattien merkitykset ja niistä kävi ilmi, että ne huomioivat tekstiilin ekologisuuden ja eettisyyden sekä laadukkaan ja turvallisen tuotannon aina raaka-aineen viljelystä lopulliseen tuotteeseen asti ottaen lisäksi huomioon ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin.

Zero waste -kestovanulaput

Pakkaus sisältää 12kpl pehmeitä ja herkällekin iholle sopivia kestovanulappuja, joiden halkaisija on 8cm. Pakkauksen mukana tulee myös näppärä puuvillainen pesupussi, jossa kestovanulaput voi pestä 40-60 asteessa muun pyykin joukossa. Laput voi myös kuivata kuivausrummussa! Fleur-kestovanulaput ovat kehitetty kestämään normaalia kovempaa käyttöä, sillä ne ovat alunperin suunniteltu kosmetologien ammattikäyttöön. Vanulappu koostuu kolmesta kerroksesta, joka osaltaan lisää kestävyyttä ja käyttöikää. Niissä on vahvat reunasaumat, jotka eivät varmasi herkästi lähde purkautumaan.

Vahvat kestovanulaput
Kolmekerroksiset kestovanulaput

Kokeilussa kestovanulaput

Olin jotenkin tosi fiiliksissä näiden kokeilemisesta, sillä olin täysin valmis luopumaan noista roskikseni täyttävistä turhakkeista!  Kestovanulaput tuntuvat miellyttäviltä ja pehmeiltä iholla. Ne ovat hieman suurempia kuin tavalliset vanulaput, joita olen käyttänyt, mutta ohjeissa luki, että kestovanulaput kutistuvat noin 10% ensimmäisessä pesussa. Toki siltikin koko jää suuremmaksi kuin tavallinen vanulappu, mutta ei tunnu kuitenkaan liian suurelta.

Kestovanulaput
Kestovanulappujen pesupussi

Olen käyttänyt kestovanulappuja joka aamu kasvojen puhdistamiseen miselliveden avulla ja laput ovat tuntuneet todella mukavilta ja helpoilta käyttää. Puolisollani on atooppinen iho, eikä iholla ole tullut reaktioita näiden käytöstä, eli ne ovat kyllä ihanan hellävaraisia ja pehmoisia! Ensimmäisellä kerralla, kun näitä testasin, sain miselliveden lorahtamaan kestovanulapun reunoilta yli. Kaadoin nimittäin misellivettä samanlaisen määrän kuin tavalliseen vanulappuun ajatellen, että tuote imeytyy lappuun heti. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä kestovanulapun kanssa tuote tuntuu hetken olevan lapun pinnalla, eikä se mielestäni imeydy lappuun samalla tavalla. Tämä on minusta positiviinen asia, sillä tuotetta tarvii vähemmän ja sitä menee enemmän iholle kuin itse lappuun. Pidän lapua kädellä hieman kuppimaisessa asennossa kaataessani siihen puhdistusainetta ja tämä kikka on toiminut minulle!

Ajattelin, että voisin hankkia näitä vielä toisen paketin, sillä myös puolisoni on innostunut näiden käytöstä. Tällä tavalla lappuset kestävät koko viikon ja kun käytetyt laput heittää pyykkikoneeseen, voi vaihtolaput ottaa siksi aikaa käyttöön. Yhdelle henkilölle yksi 12 kpl paketti riittänee varmaan hyvin viikon tarpeisiin, sillä paketissa on yksi kestovanulappu viikon jokaiselle päivälle ja mikäli käyttää aamun illoin, voi viikon loppupuolella jättää muutaman käyttämättömän syrjään ja pestä käytetyt pesukoneessa sillä välin. Laput muuten kuivuivat pesun jälkeen tosi nopeaa, eli ne saa pian taas käyttöön. Pientä kutistumista tapahtui, mutta koko pysyi käytännössä samanlaisena 60 asteen pesunkin jälkeen, jossa itse ne käytin.

Pestävät kestovanulaput
Pesemättömät (ylh.) ja pestyt (alh.) vanulaput

 

Voisitko sinä kuvitella vaihtavasi tavalliset vanulaput zero waste -kestovanulappuihin? En todella voi kehua edelleenkään olevani tarpeeksi ympäristöystävällinen elämistavoillani, mutta uskon että kaikki pienikin hyvä, mitä teemme, auttaa maapalloa eteenpäin. Minun neuvoni vanulappujen eroon hankkiutumisessa on miettiä ensiksi, että mihin niitä oikeastaan käytät ja onko se todella tarpeellista. Itsekin huomasin käyttäväni niitä aivan turhiin juttuihin, jotka pystyy korvaamaan muuten tai jättämään jopa kokonaan pois. Olen miettinyt myös vaihtoehtoisia tapoja poistaa glitterit silmämeikistä, mutta en toistaiseksi ole keksinyt kuin paperin tai vanulapun, joista jälkimmäinen on ehdottomasti hellävaraisempi herkälle silmänympärysiholle. Irtoglittereitä onneksi saa nykyisin biohajoavina, mutta usein luomiväripaleteissa olevat glitterit eivät ole biohajoavia. Ehkä tämäkin muuttuu jokin päivä!

Kommentit (2)
 1. Noora /prettyawesome.fi
  29.8.2019, 20:10

  Kauheeta tunnustaa, mutta oon ihan hirvee vanulappujen tuhlaaja 😀 Mulle menee kerralla useampi 😀 Ehkä voisi harkita näitä kestoversioita 🙂

  1. Mie olin kans aikaisemmin! Ja ei niitä oikeasti edes tarvi juurikaan 😅 Kannustan kyllä testaan kestovanulappuja!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *