Hampaiden valkaisu laserilla + 10 kysymyksen Q&A!

Kaupallinen yhteistyö: Glosshymy Oy

Voiko kaikkien hampaat valkaista? Mitä pitää tehdä ennen hampaiden valkaisua? Käykö valkaisu kipeää? Kuinka kauan pitää odottaa, että valkaisun jälkeen voi syödä värjääviä ruokia? Mm. näihin kysymyksiin löydät vastaukset tästä postauksesta!

Hampaiden valkaisu on asia, josta olen haaveillut vuosia, mutta aina hammaslääkärikäynnin jälkeen ajatellut, että ei minun hampaitani voi valkaista. Olen aina pitänyt hampaitani huonokuntoisena, sillä ne reikiintyvät helposti ja keräävät hammaskiveä. Mulla on myös tummempi hammasluu, jonka vuoksi hampaani eivät ole koskaan varsinaisesti näyttäneet vaalealta, ei edes lapsena. Vuosien saatossa on tullut toki myös värjäytymiä hampaiden pintaan. Olen käynyt nuoruusvuosia lukuun ottamatta noin kerran vuodessa hammaslääkärissä sekä puhdistuttanut hammaskiveä hammaslääkärin suosituksesta myös vähintään kerran kahdessa vuodessa. Olen aina inhonnut ja kammoksunut hammaslääkäriä, mutta pelosta huolimatta kuuliaisesti käynyt niitä tarkistuttamassa.

Pidän mielestäni hampaistani hyvää huolta, mutta hammaslääkärireissujen jälkeen jää usein sellainen olo, että hampaani ovat huonot. Samaistutteko tähän? En ole ottanut tarkemmin selvää erilaisista hammasvalkaisuista, koska moni on sanonut, että eivät nämä perushammasvalkaisut tehoa keltaiseen hammasluuhun. Lisäksi mielessäni on ollut tosi monta kysymystä koskien hammasvalkaisuja, joihin olen halunnut kuulla vastauksen suoraan alan ammattilaisilta. Olen kokeillut muutamia kotivalkaisuja  todetakseni, etteivät ne tosiaan tehoa minun tyyppisiin hampaisiin. Kotivalkaisuissa on myös aina mietityttänyt, että ovatko ne turvallisia ja jos Googlen puoleen kääntyy tässä asiassa, niin saattaa jäädä kotivalkaisut tilaamatta. Netti on nimittäin pullollaan hammashoitoalan ammattilaisten haastatteluja siitä, kuinka kotivalkaisut eivät ole hampaille hyväksi. En ole asiaan tarkemmin syventynyt, mutta jättänyt nämä kuitenkin muutamaan kokeilukertaan.

Kävin vuoden vaihteessa yksityisellä hammaslääkärillä sillä ajatuksella, että nyt aion valkaista hampaani, jos se vain on mahdollista. Olin aivan varma, että joku korjaus hampaisiin täytyisi ennen valkaisua tehdä, mutta yllätyksekseni hammaslääkäri totesi, että hänen arvionsa mukaan voin mennä hampaiden valkaisuun. Yhden hammaspaikan hän suositteli vaihtamaan valkaisun jälkeen, koska valkaisu ei tehoa paikkoihin ja se saattaisi näyttää valkaisun jälkeen tummemmalta muihin hampaisiin verrattuna. Tämän innoittamana otin yhteyttä GLOSSiin, jota olen jo pidempään seurannut Instagramin puolella ja ihastellut heidän työnsä tuloksia. Jos kuvailisin heitä yhdellä sanalla, olisi se sana ammattimaisuus. Tämä oli yksi isoimmista syistä, jonka vuoksi otin juuri heihin yhteyttä. Sovimme GLOSSin porukan kanssa yhteistyöstä ja samalla pääsin kuulemaan vastaukset kysymyksiin, jotka olivat pyörineet mielessäni valkaisuun liittyen. Alla minun kokemukseni hammasvalkaisusta, vastaukset kysymyksiin sekä totta kai hampaiden lopputulos!

GLOSSin toimitilat Helsingissä

Hampaiden valkaisu GLOSSilla

Mitä pitää tehdä ennen valkaisua?

Mikäli et ole käynyt lähiaikoina hammaslääkärissä, tulee se tehdä ennen valkaisua. Hammastarkastuksen lisäksi myös hammaskivi tulee poistaa hampaista ennen valkaisua, jotta ikenet ovat terveet ja valkaisun lopputulos mahdollisimman hyvä. GLOSSilla puhdistuksen voi tehdä kuitenkin samalla kertaa valkaisun kanssa, kuten minulle tehtiin. GLOSSin suuhygienisti tarkasti suuni ja hampaiden kunnon, poisti hammaskiven sekä soodapuhdisti hampaiden pinnat. Miten ihanan freesi olo hampaissa oli tämän jälkeen!

Millaisissa tapauksissa hampaita ei voida valkaista? Mitä jos hampaassa on alkava reikä?

GLOSSille mentäessä täytetään esitietolomake, jossa kysytään tarkentavia kysymyksiä mm. terveydentilasta. Esimerkiksi raskaana oleville tai alaikäisille ei tehdä hampaiden laservalkaisua. Myös ientulehdus ja isot reiät hampaissa tulee hoitaa kuntoon ennen valkaisua. Alkavat reiät, jotka ovat hammaskiilteessämme, eivät puolestaan estä valkaisua. Tätä en itse tiennyt, vaan olin ajatellut, että mitään reikiä ei saisi olla ja minun tapauksessani se tuntui lähes mahdottomalta tilanteelta!

Hampaiden sävy ja sopiva valkaisu

Puhdistuksen jälkeen hampaideni väri kartoitettiin värikartan avulla. Kulmahampaani olivat tummuneet selvästi enemmän kuin muut hampaat, joka on kuitenkin melko yleistä. Alla olevista sävyistä lähdettiin liikkeelle ja minulle sopivaksi valkaisuksi valikoitui tehovalkaisu titaanioksidilla. Hampaiden valkaisu titaanioksidilla sopii niin ensivalkaisuun kuin aiemminkin valkaistujen hampaiden uudelleenkäsittelyyn. Titaanioksidivalkaisussa hampaita käsitellään yhteensä 3 x 10 minuuttia tehostaen valkaisua laservalon avulla. Laservalo on  tieteellisten tutkimusten mukaan kaikista tehokkain hammasvalkaisussa käytettävä valo ja ainoa, joka pystyy tehostamaan valkaisua myös hammasluussa. Käsittely tehdään kahdelletoista ylähampaalle ja kahdelletoista alahampaalle, jotta kaikki hymyssä näkyvät hampaat saadaan valkaistua. Voit lukea lisää erilaisista valkaisuvaihtoehdoista GLOSSin sivuilla!

Hampaiden värikartta: alkukartoitus.

Käykö hampaiden valkaisu kipeää?

Tämä oli askarruttanut minua tosi paljon. GLOSSin suuhygienistit kertoivat, että yleensä hampaiden valkaisun aikana ilmenee vihlontaa. Se, että missä vaiheessa ja minkä verran on tosi yksilöllistä. Ikenet suojattiin hyvin ja minulla ensimmäinen vihlaisu tapahtui toisen valkaisukierroksen viime hetkillä. Siihen asti olisin voinut vaikka nukahtaa tuoliin! Kolmannella kierroksella sitten vihloikin jo useampaan otteeseen, mutta hyvin sen kyllä kesti ja innolla odotti jo lopputulosta.

Olin tosi tyytyväinen lopputulokseen, hampaat nimittäin vaalenivat mielestäni tosi hyvin lähtötilanteeseen verrattuna. Voisin sanoa, että hampaani ovat nyt normaalin väriset, mistä olen niin onnellinen! Tarkoituksena on uusia hammasvalkaisu noin kuuden kuukauden tai vuoden sisään, jotta tuloksesta saa vielä hieman vaaleamman ja pysyvämmän, sillä lähtötilanteeni oli kuitenkin melko tumma.

Hammasvalkaisun lopputulos verrattuna aiempaan kulmahampaan väriin

Vihlooko hampaita operaation jälkeen ja kuinka kauan?

Hampaita voi vihloa muutaman päivän ajan, käytännössä sen aikaa kun valkaiseva aine vielä vaikuttaa hampaissa. Mulla vihloi aika paljon samana iltana, jolloin toimenpide oli tehty, mutta vihlonta keskittyi muutamiin hampaisiin. Seuraava päivänä vihlontaa oli satunnaisesti ja se hälveni päivän mittaan. Kolmantena päivänä ei käytännössä enää vihlonut.

Tekeekö valkaisu vahinkoa hampaille?

GLOSSin suuhygienisti kertoi, että hampaiden valkaisu ei tee vahinkoa hampaille. Hampaiden valkaisussa on tiettyjä kriteereitä joita GLOSS noudattaa, kuten että hampaiston tulee olla terve ennen valkaisua.

Voiko valkaisu tehdä pigmenttiläiskiä hampaisiin?

Valkaisu ei tee hampaisiin pigmenttiläiskiä. Kahden viikon ajan hampaiden värissä saattaa näyttäytyä epätasaisuuksia mahdollisista kiillevaurioista johtuen, mutta ne tasoittuvat kahden viikon sisällä. Itselläni en ole huomannut epätasaisuutta värissä ja valkaisusta on nyt yli 1,5 viikko aikaa.

Tummuvatko hampaat tasaisesti uudelleen vai voiko hampaisiin tulla epätasaisuuksia?

Hampaat tummuvat yleensä tasaisesti uudelleen, kuten ne ovat tummuneet siihenkin asti. Valkaisun vuoksi hampaisiin ei pitäisi tulla epätasaisuuksia tummumisen osalta.

Voiko hammasvalkaisua tehdä, jos hampaissa on pigmenttiläiskiä?

GLOSSin suuhygienisti kertoi, että laikukkaille hampaille voidaan tehdä valkaisu. Laikut voivat voimistua hoidon aikana, mutta tasaantuvat kahdessa viikossa. Kun hampaat vaalenevat, laikut eivät erotu enää niin selvästi, sillä laikut ovat yleensä paljon vaaleampia kuin muu hammas. Laikuille on olemassa myös oma hoito (Icon white spot), mutta tätä hoitoa ei vielä tehdä GLOSSilla.

Kuinka kauan pitää olla syömättä valkaisun jälkeen?

Tavallisesti värjääviä ruoka-aineita (mm. kahvi, tee, cola- ja energiajuomat, punaviini, suklaa, salmiakki, ketsuppi, porkkana, paprika, tomaatti) tulee välttää 48 tunnin ajan hammasvalkaisun jälkeen. GLOSSilla hampaisiin voidaan laittaa suojalakkakäsittely (25 €) hammasvalkaisun jälkeen, jolloin seuraavan kahden tunnin ajan tulisi nauttia vain vettä, mutta värjääviä ruoka-aineita voi käyttää neljän tunnin kuluttua hammasvalkaisusta. Tämä kyllä helpotti hommaa tosi paljon, kun ei tarvinnut miettiä syömisiä sen kummemmin. Jos suojalakkakäsittelyä ei kuitenkaan halua, on GLOSSin sivuilla hyvä ruokailuehdotus, joka ei sisällä värjääviä ruoka-aineita.

Kuinka usein valkaisu pitää uusia? 

Toisilla valkaisuväli voi olla tosi pitkä, kun taas toisilla vaaleiden hampaiden pysyvyys vaatii ylläpitovalkaisua. Ostin itselleni GLOSSilta valkaisevan hammastahnan, joka oli fluoripitoisuudeltaan hyvä ja muutenkin hampaille turvallinen käyttää. Tämän pitäisi auttaa pitämään hampaitani vaaleana. Hampaiden vaaleutta voi ylläpitää hyvällä hammaspuhdistuksella, turvallisella valkaisevalla tahnalla sekä esimerkiksi purskuttamalla suuta värjäävien ruoka-aineiden käytön jälkeen.

Ennen ja jälkeen hammasvalkaisun.

Kokemus valkaisusta

Täytyy sanoa, että kaiken kaikkiaan kokemus GLOSSilla oli todella miellyttävä ja ennen kaikkea ammattitaitoinen. Koko ajan oli tunne, että on luotettavissa käsissä ja ennen kaikkea hampaat ovat turvassa. Kaikki valkaisut tehdään laillistetun suuhygienistin toimesta ja valkaisussa käytetään ainoastaan kliinisesti testattuja hammashoitoloille kehitettyjä tuotteita.

Jos mieltäsi jäi vielä askarruttamaan jokin, kannattaa käydä tutustumassa GLOSSin sivuihin ja sieltä löytyviin useasti kysyttyihin kysymyksiin. Heidän sivuillaan on muutenkin kattavasti tietoa erilaisista valkaisuista ja prosessista kokonaisuudessaan! Myös tarkemmat hintatiedot ja infoa maksuvaihtoehdoista löytyy hyvin heidän sivuiltaan, GLOSSille nimittäin voi maksaa myös osamaksulla.

Kiitos hyvästä hammashoidosta GLOSSin henkilökunnalle! Kyllä nyt kelpaa hymyillä.

kauneus hyva-olo suosittelen terveys
Kommentit (1)
  1. Minusta hampaasi näyttivät jo ennen-kuvissa hyviltä, mutta toki vaaleammilta valkaisun jälkeen. Hampailla on luonnollinen väri, joka on yksilöllinen eli meillä jokaisella eri elintavoista riippumatta (https://hampaiden-valkaisu.fi/#hampaanluonnollinenvari).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *