Ei grammantarkka, mutta tarkka syöjä
Mä tapasin muutama viikko sitten Vantaan Fitness Cupissa erään bikini fitness valmentajan. Tartuin tietenkin tilaisuuteen ja jututin tyyppiä fitnessruokavaliosta. Kysyin häneltä, että onko se ihan oikeasti grammantarkkaa touhua ja uskooko kyseinen valmentaja, että bikini fitness kuntoon pääseminen edellyttää valmiiksi tehdyn ruokavalion tunnontarkkaa noudattamista. Vastus yllätti iloisesti. Kyseinen valmentaja nimittäin vastasi, ettei kyse ole grammoista, eikä ulkopuolisen laatima ruokavalio ole mikään ehdoton edellytys. Hän kertoi, että niin toimitaan, koska se on helpompaa. Bikini fitness kuntoon pääseminen vaatii tarkkaa syömistä. Kun kuvioissa on keittiövaaka ja kisadieetti, on syömisen tarkkailu ulkoistettu ja kisalavalle mielivälle jää vain suorittava osuus. Silloin ei tarvitse itse tehdä niitä epämiellyttäviä ja vaikeita valintoja siitä, mitä voi syödä, jotta lopputulos on halutun kaltainen. Jututtamani valmentaja uskoi, että ruokavalion kiristäminen omaehtoisesti voisi olla haastavaa, koska silloin joutuu ikään kuin tekemään vastoin sitä, mitä tekisi mieli tehdä.
Ymmärrän hyvin valmentajan näkemyksen siitä, että ulkopuolelta tuleva ohjaus auttaa pysymään ruodussa sellaisessa asiassa, jossa ehkä muutoin itse lipsuisi kauemmas tavoitteesta. Sen vuoksi mäkin olen pyytänyt mua näissä asioissa viisaampaa ihmistä tekemään mulle treeniohjelman ja valmentamaan mua kuntosalilla. Ilman sitä luisuisin treenirutiineista aivan varmasti. Treenaaminen ei ole mulle sydämenasia, joten ilman ulkopuolelta tulevaa paimennusta olisi helppoa valita mukavuus vielä muutaman toiston sijaan.
Mutta ruoka on mulle sydämenasia. Mun rakkaus ruokaan tarkoittaa myös sitä, että mä olen hyvin tarkka siitä, mitä suuhuni laitan ja minkälaista ruokaa kotiini ostan. Siksi mä uskon, ettei mun kisakunto tule jäämään ruokavaliosta kiinni, vaikka en sitä toisen käsiin annakaan. Mä uskon, että mun intohimo ruokaan ja ja aika tiukatkin ruokaan liittyvät periaatteet johtavat siihen samaan lopputulokseen, kuin joku toinen ehkä valmista ruokavaliota noudattamalla pyrkii: tarkkaan syömiseen. Kaloreita mä en laske ja keittiövaakaa mulla ei ole. Mulla ei myöskään ole mitään mietoa aterioideni proteiinin, rasvan ja hiilihydraatin suhteesta. Silti mulla on aika paljon ruokaan liittyviä sääntöjä, joiden suhteen olen tarkka, suorastaan ehdoton. Ruuasta pitää tietysti saada myös iloa ja nautintoa. Ja juuri siksi mä olen todennut, että mun kannattaa ja mä haluan pitää kiinni tietyistä periaatteista, jotta ruoka olisi sekä hyvää että hyvää tekevää:
Suolattomuus kotona: Mun kotona on tasan yksi suolapurkki ja se löytyy siivouskaapista. Sitä käytän kemikaalittoman uuninpuhdistusaineen valmistamiseen. Ruokaan mä en koskaan itse lisää suolaa, en kokkausvaiheessa, enkä lautaselle. Kotona kokkausvuorossa olen useimmiten minä, mutta jos joku toinen kokkaa, muistan mä aina erikseen sanoa, että älä sitten laita suolaa. Kerran kotona valmistettuun tonnikalapihviin erehdyttiin laittamaan suolaa. Mua suorastaan raivostutti. Pilalle meni hyvä pihvi. Annoin suosiolla muiden syödä kyseisen kalasaaliin, koska mun mielestä se suolalla maustettu tonnikalafilee oli ällöttävä. Mä uskon, että mun elimistö saa kyllä riittävästi suolaa ilman, että erikseen sirottelen sitä kokkauksiini. Paljon enemmän olen huolissani liian suolan saannista, sillä sitä tuntuu olevan lähestulkoon kaikessa. Mä käytän ruuanlaitossa aika paljon erilaisia kasviproteiinivalmisteita, joissa jo itsessään on usein suolaa. Monesti toivon, että niissäkin sitä olisi merkittävästi vähemmän. Mä unelmoin siitä, että liian suolan välttelemisestä tulisi samanlainen buumi kuin sokerittomuudesta. Aika monet tuotteet markkinoivat itseään sokerittomuudella ja aika paljon sellaisia tuotteita myös kulutetaan. Mutta missä on suolattomuudella ratsastavat tuotteet? Mä ainakin ostaisin.
Sokerittomuus ja makeutusaineista kieltäytyminen: Olkoonkin, että sokerittomuus on jo pidemmän aikaa näyttänyt olevan hitti. Silti edelleen yllättävän moniin tuotteisiin lisätään sokeria. Mä olen omassa olossani huomannut, että sokeri ei tuo siihen mitään hyvää, ei edes hetkellistä nautintoa. Siksi on ollut helppo kotiolosuhteissa luopua siitä lähes kokonaan. Sokerista luopuminen kävi makeiden tuotteiden osalta varsin helposti. Opettelin sokeritonta leivontaa ja löysin luonnollisia tuotteita, jotka tyydyttävät makeanhimon. Mutta suolaisten tuotteiden kohdalla oli huomattavasti enemmän luopumisen tuskaa. Jostain mulle käsittämättömästä syystä moniin sellaisiinkin elintarvikkeisiin, joiden ei ole tarkoitus olla makeita, lisätään sokeria. Omalla kohdallani se tarkoitti esimerkiksi sitä, että suosikkikalapullat, maailman parhaat kaurapiirakat ja ihanan väriset kasvispyörykät eivät enää pääse peruskauppalistalle. Tuotteet toki edelleen maistuvat hyviltä, mutta niiden raaka-ainelista ei musta tee mulle hyvää. Siksi en haikaile niiden perään.
Suomalainen liha: Jos mä syön lihaa Suomessa, pitää sen sen olla suomalaista. Piste. Mulle suomalainen liha tarkoittaa maailman puhtainta ja parasta lihaa ja kaikenlaisen muun lihan syöminen Suomen rajojen sisäpuolella tuntuu väärältä. Tämä on tietysti vähän hassua, sillä ulkomailla en tietystikkään koe tarvetta kysellä, että saisiko suomalaisen pihvin. Mutta kotimaassa ollessani en todellakaan suostu syömään mitään saksalaista jauhelihaa tai puolalaisia leikkeleitä. Nykyään en enää kotiin osta lihatuotteita ollenkaan, mutta tämä periaate piti myös runsaamman lihansyönnin aikoina. Vuosia sitten ostin lihatiskiltä kanafileitä, mutta en muistanut kysyä, ovatko ne suomalaisia. Soitin liikkeeseen ja kysyin asiasta kotoa käsin. Olivat.
Tuoreet kasvikunnan tuotteet joka aterialla: Tämä näkyy erityisesti kauppareissuilla. Kauppalaskusta aina valtaosa on peräisin hedelmä-vihannesosastolta ja sillä osastolla suoritetaan ruokakaupparallin pisin kierrosaika. Mun lautasella pitää joka aterialla olla marjoja, hedelmiä, kasviksia tai juureksia tuoreena. Muutoin se ei tunnu aterialta ja siitä jää tunkkainen olo. Erityisen tärkeitä ovat aamut. Jos mä en saa aamulla jotain tuoretta, ei päivä kyllä siitä oikeastaan enää hyväksi käänny. Rakastan hotelliaamupaloja, mutta usein toivoin, että niiden valikoimaan kuuluisi vielä enemmän tuoretavaraa. Siksi valitsin viimeisimmällä Ranskan ja Sveitsin ruokamatkallakin valmistaa aamupalat itse.
Kieltäydyn alkoholista ja kofeiinista: Siinä kaksi myrkkyä, joihin mä en koske. Alkoholi on mun mielestä yksinkertaisesti niin pahaa, ettei mulla ole yhtään syytä juoda sitä. Ruokamatkalla Sveitsissä päätin ranskalaishenkisessä ravintolassa kunnioittaa kyseisen keittiön perinteitä tilaamalla kirsikoita brandyssä. Se oli virhe. Kakomalla sain alas kaksi kirsikkaa ja loput piilotin lautasliinaan, koska en halunnut olla epäkohtelias. Ne olivat kerrassaan oksettavia. Mutta kyseinen jälkiruoka kyllä muistutti, miksi en juo alkoholia. Jatkossa tiedän, etten myöskään yritä syödä sitä. Ihan yhtä pahaa se on, vaikka jälkiruokakulhosta tarjoiltaisikin. Kahvi kuuluu makunsa puolesta mun maailmassa samaan kategoriaan kuin alkoholikin: pahaa. Kofeiinituotteet ylipäänsä ovat joka kerta aiheuttaneet mulle niin ikävän olon, että olen katsonut parhaaksi pysyä kaukana kofeiinista sen kaikissa muodoissa. Viimeisimmän kerran minä ja kofeiini kohtasimme noin vuosi sitten. Kyseessä ei ollut halloween, mutta tuo kiusankappale oli onnistunut naamioitumaan niin hyvin, etten edes tiennyt nauttivani kofeiinia. Sinne se oli piristävän smoothien sekaan soluttautunut. Kun sitten aamulla nousin nukkumatta silmäystäkään, totesin, että ei kiitos kofeiinia minulle.