Vähärasvaisuuden aika on täällä
Tänään on huhtikuun ensimmäinen päivä, Aprillipäivä. Se, että mun projekti on tullut tietynlaiseen käännekohtaan ei kuitenkaan ole mikään aprillipila. Huhtikuussa mun projektissa alkaa ihan oikeasti uusi aika: vähärasvaisuuden aika. Kisoihin on aikaa nyt vähän reilu puoli vuotta. Jo syksystä asti mulla on ollut sellainen olo, että tässä kohtaa pitää alkaa kulkemaan vähän uudenlaista polkua. Nyt se hetki on käsillä.
Mun käsitykseni mukaan bikini fitneksessä rasvan vähyys on vähintään yhtä tärkeä asia kuin kauniiksi treenattu lihasmassa. Koska vaikka niitä muskeleita olisi miten kasvattanut, ei niistä kisalavalla paljoa pisteitä irtoa, jos työn tuloksia peittää rasvakerros. Omassa kropassani rasvaa ei ole mitenkään poikkeuksellisen paljoa. Syksyllä tehdyssä kehonkoostumusmittauksessa rasvaprosenttini oli 21,3. Se oli kuulemma oikein hyvä. Mutta bikini fitness -lavalle se on kuitenkin ihan liikaa. Omalla kohdallani mä myös tiedän, että kisalavalla mun suurin vahvuus ei tule olemaan lihasmassa. Tottakai sitä tässä salikertojen myötä kasvatellaan, mutta kyllä mä sen tiedän, ettei vuodessa ihan kaikkia ihmeitä ole mahdollista tehdä. Siellä lavalla tulen seisomaan sellaisten ihmisten vieressä, jotka ovat vuosia rakentaneet omia muskeleitaan. Kaikki mun poseeraustreenejä katsomaan joutuneet myös tietävät, ettei myöskään poseeraukset tule olemaan mun ykköstaito. Hymyillä mä aion joka tapauksessa, mutta kaikki muu siinä esiintymisessä voikin sitten olla ihan mitä vaan. Rasvan vähyys on siis yksi niistä asioita, joissa mä uskon voivani edes jollain tapaa yltää kilpasiskojen tasolle. Siksi mun fitnessvuoden toista puoliskoa voisi kutsua vähärasvaisuuden kaudeksi.
Tämä ei nyt kuitenkaan tarkoita sitä, että alan vetämään kanaa ja pakastekasviksia muovikiposta. Kyseessä on edelleen kulinaristin kisadieetti ja makunautinnot pysyvät matkassa mukana aivan sinne kisalavalle asti. Seuraavan puolen vuoden ajan mä aion keskittyä tekemään herkullista, innostavaa ja monipuolista ruokaa mahdollisimman vähällä rasvalla. Tällä rastilla mä arvioin onnistumisen mahdollisuuteni aika hyviksi. Kotona mulla on käytössä jo nyt kasviproteiinit, joissa pääsääntöisesti aina on vähemmän rasvaa kuin yhdessäkään kanan rintafileessä. Kalaa tämän tytön jääkaapista löytyy aina, mutta senkin suhteen mä käytän jo nyt melkein aina vaaleaa, vähärasvaista kalaa. Rasvaiset uunilohet eivät kuulu mun arkiruokalistalle. Äyriäisiä menee myös paljon ja niissähän ei ole rasvaa nimeksikään.
Tällä hetkellä mulla on kova luotto siihen, että kyllä mä kaupan hyllyltä ja ravintolan listalta löydän sellaisia ruokia, jotka tyydyttävät mun kulinaristiset himot, mutta saavat myös rasvaprosentin laskuun. Tottakai edessä on myös luopumista. Mä olen tyttö, joka kasvispainotteisen lähi- ja luomuruuan lisäksi himoitsee välillä ihan rehellistä mättöä. Siis kebabia, täyteen ladattuja ranskalaisannoksia ja pekoniburgereita. Lihapiirakankin suostun syömään vain kahdella nakilla ja kaikilla mausteilla. Tämä jengi taitaa nyt jäädä vähän vähemmälle yhteydenpidolle tulevien kuukausien aikana.
Kuitenkin mä ajattelen, että nyt jos koskaan testataan sen mun perususkomuksen paikkansapitävyys: ruoka voi samaan aikaa maistua hyvältä ja tehdä hyvää. Meikäläisen missiona on tulevien kuukausien aikana kokkailla sellaista ruokaa, joka tyydyttää mieliteot tehokkaasti ja samaan aikaan painaa rasvaprosenttia raivokkaasti alaspäin. Mutta uusi elämä alkaa onneksi vasta maanantaina. Tänään syödään vielä ribsit ja kanansiipiä.
Lisää kulinaristin kisadieetistä Instagramissa @goodmoodfoodfitness