Brasato al barolo- pataresepti
Halusin jakaa kanssanne parhaan patareseptin mitä löytyy. Brasato al barolon nimittäin.
Tarvitset:
- noin kilon naudan sisäpaistia
- 2 pientä porkkanaa
- 2 sellerin vartta
- oksa rosmariinia
- 2 laakerinlehteä
- 3 kokonaista, kuivattua neilikkaa
- 4 kokonaista mustapippuria
- 1 sipuli
- kanelitanko
- hieman voita ja hieman oliiviöljyä
- suolaa
- pullollinen punaviiniä (jos kukkarosi kestää, Barolo olisi paras vaihtoehto)
1. Laita lihakimpale astiaan. Pilko sipulit, porkkanat, sellerit ja lisää ne lihan seuraksi. Lisää vielä rosmariinia, laakerinlehdet, neilikat, mustapippurit ja kanelitanko ja kaada lopuksi lähes koko pullo viiniä kaiken yli. Säästä hieman viiniä itsellesi nautittavaksi (etenkin jos olet investoinut Baroloon).
2. Anna lihan marinoitua noin 12 tuntia, esimerkiksi yön yli.
3. Kun liha on marinoitunut sinun täytyy erotella vihannekset, viini ja liha toisistaan. Laita paistinpannuun hieman voita ja oliiviöljyä ja ruskista liha molemmin puolin. Tähän menee noin 2-3 minuuttia per puoli. Lisää vihannekset (tässä välissä voit poistaa laakerinlehdet ja kanelitangon) ja ruskista niitä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä.
4. Laita liha ja vihannekset pataan ja lisää viini.
5. Pidä lihaa uunissa lihan koon mukaan, niin että liha valmistuu. Itse pidin vähän päälle kaksi tuntia 125 asteessa… Jos pidät kantta padan päällä voi olla, että marinadista tulee hieman liian vetistä. Siksi kannattaa poistaa kansi ainakin 45 minuuttia ennen uunista poistoa.
6. Ota pata uunista. Leikkaa liha siivuiksi.
7. Viini ja vihannekset sauvasekoitetaan kastikkeeksi.
Voilà- aivan ihanaa ja suhteellisen terveellistä pataa. Buon apetito!
(Ps. Jos barolo-vihanneskastiketta jää, on se aivan mahtavaa myös lihapullien kera. Tee siis jonakin arki-iltana lihapullia ja lämmitä kastiketta niiden seassa).