Farinata
Muutama viikko sitten olin Firenzessä työmatkalla ja illalla kävimme ihanassa ravintolassa illallisella (täytyy muistaa kysyä ravintolan nimeä ja laittaa muistiin!). Asiakkaamme tilasi jotakin jonka nimi menuussa oli cecina, minulle ennestään tuntematon ruoka. Kuten italiassa usein käy, kaikki syö kaikkien lautasilta ja minäkin maistoin asiakkaamme alkuruokaa, joka oli todella hyvää!
Kysyin sitten matkan jälkeen mieheltäni mikä on cecina, eikä hän ollut ikinä kuullutkaan siitä. Googlailin ja löysin infoa, että cecinaa kutsutaan cecinaksi vain Firenzen ja Pisan alueella, muualla Italiassa sen nimi on farinata (jos mennään vielä enemmän asian ytimeen kutsutaan sitä Nizzassa nimellä socca, Argentinassa ja Uruguaissa nimellä fainá, ja Liguriassa myös vain nimellä torta (joka tulee torta di cecistä eli kikhernekakusta)).
Farinata on vähän kuin litteä pannukakku jonka resepti on hyvin helppo. Kikhernejauhoa ja vettä sekoitetaan toisiinsa ja annetaan olla huonelämpötilassa tunteja. Reseptit sanovat kahdesta kymmeneen tuntiin. Minulla liuos seisoi kolme tuntia keittiön pöydällä. Sitä kuuluu aina välillä sekoittaa/vispata. Kun aika on kulunut siihen lisätään hieman suolaa ja oliiviöljyä ja paistetaan uunissa. Monia reseptejä joissa määrät ja ajat ja lämpötilat löytyvät googlaamalla. Itse käytän Giallo Zafferanoa.
Lopputulos oli erinomainen! Laitoin vielä hieman suolaa ja vähän enemmän mustapippuria farinatan päälle, kun se oli valmiiksi paistunut. Pidin siitä todella paljon! Me söimme sitä sellaisenaan mutta farinataa voisi myös käyttää pizzapohjana, tai leipänä (sen päälle voisi laittaa kinkkua tai juustoa) tai sitten tehdä siitä samanlainen cecina-”kakku” kun mitä Firenzeläisessä ravintolassa oli, eli pieniä farinata-lettuja päällekkäin ja niiden väliin kermaviiliä, salaatinlehtiä ja leivitettujä ja friteerattuja salvianlehtiä. Mietin että farinata sopisi myös hyvin blinien tilalle jos haluaisi syödä sitä kermaviilin, mädin ja sipulin kanssa.
Ainoa ongelma voi olla löytää itse kikhernejauhoa? Omani ostin Milanosta ennen Tukholmaan paluuta…