Passato di verdura

verdura3.jpg

Vihannessosekeittoa, on jotain mitä olen oppinut tekemään vasta sen jälkeen kun aloin viettää enemmän aikaa Italiassa. Nuorempana kun kokeilin vihannessosekeiton tekemistä laitoin liian vähän vettä (keitto oli liian tuhtia), liian vähän erilaisia vihanneksia tai jopa pakastevihanneksia (hyi!) enkä ikinä lisännyt tomattisosetta, en krutonkeja, en tabascoa enkä chiliä.

Italialaisilta olen siis oppinut, että vihannessosekeittoon heitetään kaikenlaisia vihanneksia (zuccinia, porkkanaa, perunaa, erilaisia papuja, broccolia, sipulia you name it) ja kun ovat kiehuneet valmiiksi ja ovat soseutettu, sekaan lisätään tomaattisosetta. Sellaisenaan vihannessosekeitto on ookoo ja lautasellisen saa syötyä. Mutta jos sitä haluaa nauttia kunnolla, siihen lisätään muutama tippa chiliöljyä (meillä on kotona ihan itsetehtyä; purkissa oliiviöljyä ja kuivattua chiliä), krutonkeja ja jos on aikaa jokaisen krutongin päälle tippa tabascoa. Tabasco ja chili eivät tee keitosta voimakasta (itse en tykkää tulisesta ruuasta) mutta tuovat vihannesten maun ihan eri tavalla esille.

Ennen tein vihannessosekeittoa, jos mieli teki jotakin terveellistä. Oppimieni niksien myötä vihannessosekeitosta on tullut herkkua jota jopa kaipaan aina välillä.

verdura1.jpg

verdura2.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Bondasimme jutellessa japanilaisesta makeasta paputahnasta

sweat-bean-hero2.jpg

k2015090600002.jpg

Naomi Kawazen ohjaama Sweet Bean-elokuva on yksi söpöimmistä elokuvista, jonka olen ikinä nähnyt. Elokuvassa nuori mies Sentaro ylläpitää dorayaki-kioskia (dorayaki on japanilainen herkku, jossa kahden pannukakun väliin laitetaan makeaa paputahnaa) ja tarina kertoo vanhmmasta Tokue rouvasta, joka haluaisi tulla palkatuksi kioskiin tekemään taivaallisen ihanaa makeaa paputahnaa.

Sen jälkeen kun näin elokuvan olen halunnut tehdä tuota makeaa anko-paputahnaa, mutta sopivia azuki papuja ei ole löytynyt Tukholman orientaalisista ruokakaupoista. Uppsalan japanilaisessa kaupassa oli pieni ruokaosio ja kysyin myyjältä jos hän tiesi elokuvan ja miten saisin tehtyä herkkua ja hänellä oli valmista paputahnaa myytävänä (ja bondasimme, sillä hänkin oli rakastunut elokuvaan). Ostin häneltä purkillisen ja sunnuntai aamupalaksi teimme arepaksia paputahnalla (ei siis mitään dorayakeihin verrattuna, mutta meillä ei muita pannukakkuja tai pannukakkutarpeita löytynyt). Se oli ihanaa! (Vaikka olikin hieman outo Eteläamerikkailais-japanilais-sekoitus). Niin ihanaa, että olen taas azukipapujen mestästysmoodissa. Miksi ostin vain yhden purkillisen?

img_1416_sweet.jpg

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Leffat ja sarjat Matkat