Ruokaherkku – seljanka ja hatsapuri

Seljanka (iso padallinen):
 
Tämä venäläinen ruoka sujahti suoraan talviruokien suosikkieni kärkeen lämmittäessään minua kylmänä pakkaspäivänä kävelylenkin jälkeen. Tätä kannattaa tehdä kerralla isompi määrä, koska ensinnäkin tämä on vain niin hyvää ja toisekseen maistuu vielä paremmalta valmistuksesta seuraavana päivänä.
Monesti seljankaan käytetään jämiä, joita jääkaapista löytyy, joten halutessaan luovuuden (tai jääkaapin tyhjennyksen) voi päästää valloilleen tämän valmistuksessa. Usein tässä on yhdistettynä useampiakin eri lihoja, mutta meillä oli tässä vain tätä yhtä sorttia.
Keittämisen kanssa kannattaa malttaa, sillä vaikka keittoaika on pitkä odotus kyllä palkitaan!

Tarvitset:
700g naudan keittolihaa
1+2 porkkanaa
2/3 purjo
1 selleri
1 palsternakka
2+3 sipulia
1+7 perunaa
2 kasvisliemikuutiota
150g metwursti
1 lenkkimakkara
1 prk oliivi +1 dl lientä
2 suolakurkkua+ lientä 2 dl
500g paseerattu tomaatti
1 paprika
1-2 valkosipulinkynsi
vettä
suola
mustapippuri
siirappi
 
+ smetanaa ja persiljaa tarjoiluun

Tee näin:
 
Laita lihanpala kokonaisena tai muutamassa osassa kiehumaan pataan yksinään. Kuori syntyvää vaahtoa pois, jotta liemi pysyy kirkkaana. Anna lihan kiehua 1,5-2 tuntia.

Valmistele sillä aikaa muut ainekset. Kasvikset lisätään kahdessa osassa, josta ensimmäinen tekee liemen maukkaaksi ja kasvikset pehmenevät ja hajoavat joukkoon. Paloittele loput ainekset sopivan kokoisiksi paloiksi oman maun mukaan.
Liemeen tulee: 1 porkkana,1/3 purjoa, 1 selleri, 1 palsternakka, 2 sipulia, 1 peruna, tomaattimurska ja 2 kasvisliemikuutiota + muut mausteet. Lihan kiehuttua tuon n. 2h voit lisätä nämä liemen ainekset. Anna niiden kiehua mukana noin 1h ennen loppujen ainesten lisäämistä. Anna vielä kiehua, kunnes viimeisenä lisätyt ovat kypsyneet.
 
Lisää padan joukkoon+ päälle persiljaa ja tarjoile smetanan (ja hatsapurin) kera.
 
 

8K0C9493.JPG

8K0C9495.JPG

 

8K0C9487.JPG

Hatsapuri (kolme valmista leipää)

Tarvitset:
2 tl kuivahiivaa
1 dl lämmintä vettä
5 dl vehnäjauhoja

1/2 prk kermaviiliä

1 tl suolaa
1 kananmunan
150 g fetaa
150 g mozzarellaa
150g emmentaljuustoa

voita paistamiseen

Tee näin:
Kaada kuivahiiva n.42 asteiseen veteen ja lisää joukkoon ruokalusikallinen jauhoja. Anna tekeytyä viisi minuuttia.

Sekoita kulhossa jauhojen joukkoon ensin suola, sitten kananmuna, kermaviili ja viimeiseksi hiiva-vesiseos. Vaivaa taikinaa kunnolla ainakin viisi minuuttia.

Hienonna feta, emmental ja mozzarella. Sekoita hienonnetut juustot keskenään ja sekoita taikinan joukkoon noin kaksi kolmasosaa juustoseoksesta. Vaivaa taikinaa kunnes juusto on sekoittunut taikinaan tasaisesti.

Tee taikinasta pallo ja jauhota se joka puoleta. Jätä taikina lepäämään kelmulla peitettyyn kulhoon muutamaksi tunniksi.

Muotoile taikinasta 6 noin sentin paksuista pyöreää lättyä. Yhdistä kaksi lättyä niin, että laitat väliin lisää juustoseosta. Painele reunat yhteen, jotta juusto ei pääse ulos lättyjen välistä.

Paista niitä voissa pannulla molemmin puolin muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat kullanruskeita.

8K0C9499.JPG

 

Tästä vinkki viikonlopun ruokapöytään!

 

-Maria

koti ruoka-ja-juoma