Oliivi-rosmariini foccacia
Heippa tyypit ja ihanaa keskiviikkoa. Mulla on tänään avantopäivä enkä millään malta odottaa, että pääsen sinne hyytävään virkistävään veteen ja sen jälkeen saunan lämpöön nauttimaan. Täytyy myöntää, olen vähän koukussa. Avannon jälkeen yleensä iskee kauhea nälkä ja tällä ohjeella herkullinen leipä valmistuu suht nopsasti! Jos avannon jälkeen ei tätä jaksa leipoa niin kyllä tämä herkku maistuu viimeistään viikonloppuna salaatin lisukkeena.
Ohjeesta tulee reilun kokoinen pellillinen leipää, mutta se on ihan hyvä määrä, sillä tämä vie kielen mennessään.
14 dl vehnäjauhoja
2 pss kuivahiivaa
2 tl merisuolaa
1 tl sokeria
6 dl kädenlämpöistä vettä
0,5dl oliiviöljy
15kpl mustia oliiveja
2 oksaa rosmariinia
Pinnalle:
n.20 mustaa oliivia
0,25 dl oliiviöljyä
Rosmariinia
karkeaa merisuolaa
- Sekoita suuressa kulhossa jauhot, kuivahiiva ja suola. Lisää vesi ja loraus oliiviöljyä. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää sitten oliivit ja rosmariini. Lisää tarvittaessa vielä desin verran jauhoja ja tarpeen mukaan oliiviöljyä ja vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista ja muodostuu yhtenäiseksi palloksi. Taikina saa jäädä kuitenkin melko löysäksi, jotta leivästä tulee kuohkea. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Kasta sormia oliiviöljyyn ja levitä taikina uunivuokaan leivinpaperin päälle rennosti käsin painelemalla. Halkaise oliivit puoliksi ja levitä ne tasaisesti leivän pinnalle. Ripottele päälle vielä rosmariinia ja suolaa.
- Paista leipää uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Syö leipä tuoreena sellaisenaan voin kanssa tai tarjoile esimerkiksi salaatin lisukkeena.
– Maria