TALVINEN IHASTUKSENI

Leppoisaa torstaita!

Kerron teille nyt pienen tarinan talvisesta ihastuksestani.
Ajamme ystäväni kanssa mutkaista pikkutietä kohti päämääräämme. Lumi on kuorruttanut puiden oksat ja maisema on maaginen. Saavumme parkkipaikalle ja nappaamme kassit mukaan autosta. Punaisessa mökissä vastaanotossa oleva kaveri moikkaa iloisesti ja veloittaa meiltä maksut. Jatkamme matkaa pukuhuoneeseen. Seinän takaa kuuluu veden lorinaa ja vaimeaa puheensorinaa. Heitämme pyyhkeet naulaan ja käymme pikaisesti suihkussa.

Raikas ulkoilma puhaltaa kasvoille, kun lähdemme portaita alas kohti rantaa. Astumme sisään suureen saunaan ja lämpö ympäröi meidät. Ihmiset vaihtavat leppoisasti kuulumisia ja aina välillä joku kysyy, että saako heittää lisää löylyä – kukaan ei uskalla kieltäytyä. Kuumuuden käydessä liian tukalaksi lähdemme saunasta ja kävelemme laiturin päätyyn. Tumma taivas, laiturin valot ja kimalteleva lumi tekevät maisemasta lumoavan. Varovasti askelmia pitkin hivuttaudumme hyiseen veteen ja otamme muutaman rauhallisen vedon. Koitan keskittyä hengitykseen – yksi, kaksi, kolme… mietin mielessäni ja otan vedon lähemmäs portaita. Vielä hetki ja sitten ylös. Kylmyys alkaa tuntua nilkoissa ja ranteissa ja on aika kavuta portaita takas ylös laiturille – tunnen hiukan kiihtyneen hengitykseni ja nipistelyn ihollani. Kävelemme rauhallisesti ylös portaita saunalle, otamme hörpyt vettä ja kapuamme takaisin saunan lauteille. Saunan lämpö lämmittää nopeasti ja tunnen verenkierron nopeutuvan. Iho kihelmöi vielä vähän, mutta tiedän sen kohta rauhoittuvan.

Saunassa rento jutustelu jatkuu porukoiden kesken – saunassa on selvästi paljon vakiokävijöitä. Puheenaiheina tänään on kylmäuinti kisat ja pukuhuoneet, sekä muut avantouintipaikat. Lauteilla istuu myös muutama ulkomaalainen, jotka naureskelevat hiukan ja vaikeroivat saunan kuumuudessa. ” I feel like a sausage!” yksi sanoo ja ampaisee ulos saunan ovesta kädet kasvojensa suojana. Meitä vähän naurattaa  – hullut suomalaiset menevät kuumasta saunasta suoraan hyiseen veteen useita kertoja ja vielä nauttivat siitä! Mietimme, että tämä on varmasti aikamoinen elämys ulkomaalaisille ja miksi ei toki meille suomalaisillekkin. Aika menee vauhdilla, kun käymme saunan ja avannon väliä muutamia kertoja. Vielä viimeinen kastautuminen avantoon ja on aika lähteä kotiin päin. Pukiessani vaatteita päälleni iho tuntuu pinnasta viileältä, mutta silti sisältä kumpuaa lämpö. Puen kunnon kerroksen vaatteita päälleni ja vedän pipon päähäni märkien hiusten suojaksi. Olo on raukea, mutta silti jotenkin energinen ja mieli on kirkas. Nälkä kurnii vatsassa, kun ajamme kotia kohti. Lämmintä teetä on ainakin saatava, kun pääsen kotiin. Ensi viikolla uudelleen! sanoo ystäväni, kun ajalemme hymyssä suin kotiin päin.

Avantouinti on tämä talvinen ihastukseni nyt jo toista vuotta ja olen käynyt kerran viikossa avannossa ystäväni kanssa tai yksin. Kaikilla on juttuja, joita voi kutsua henkireiäksi ja tämä on yksi niistä minun henkirei´istäni. Henkireikä on asia, joka saa meidät voimaan paremmin henkisesti ja fyysisesti oli lähtökohtaisesti sitten mikä tahansa. Menkää, kokeilkaa ja ihastukaa, mutta aloittakaa varovasti. Avannon jälkeinen fiilis on uskomattoman hyvä ja voin suositella puhaldusta raikkaaseen avantoon lämpimästi kaikille.

Avantouinnin hyötyjä, joita olen itse huomannut ja vinkkejä uimarille:
– Nopeuttaa verenkiertoa
– Nopeuttaa lihasten palautumista
– Parantaa unta ja helpottaa nukahtamista
– Parantaa kylmänsietokykyä
– Virkistää kehoa ja mieltä
– Parantaa vastustuskykyä

– Kuuntele kehoasi (Ensimmäisellä avantokerralla viivy vain hetken vedessä.Tottumattomille kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista.)
– Käytä pipoa ja uimakenkiä
– Älä mene yksin avantoon äläkä ui liian kauas (kylmä vesi kangistaa nopeasti)
– Saunasta ei ole hyvä mennä liian nopeasti avantoon eikä avannosta saunaan.
Saunan ja avannon välinen lämpötilaero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen ja
verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta.
– Pukeudu lämpimästi avannon jälkeen ja nauti tarvittaessa lämmintä juotavaa.

Onko täällä muita avantouinnista innostuneita?

-Maria

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *