Järjetöntä tuhlausta

Viimeiset 300 päivää olen aloittanut aamuni nielaisemalla foolihappopillerin. Tajusin asian tänään heitettyäni jälleen yhden tyhjentyneen pilleripurkin muovinkeräykseen. 100 tablettia. Ja minä olen syönyt näitä purkkeja nyt kolme. Siis 300 tablettia, 300 päivää.

Harva asia huutaa raskauden yrittämistä yhtä paljon kuin foolihapon syöminen. Foolihappolisä harvemmin kuuluu kenenkään muun kuin raskaana olevien tai raskautta yrittävien lisäravinnecocktailiin. Koska riittävä folaatin saanti vähentää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä, foolihappolisän syömistä suositellaan aloitettavaksi jo pari kuukautta ennen ehkäisyn pois jättämistä.

Lounastauolla kipaisin apteekkiin ostamaan uuden purnukan vihreitä pikku pillereitä, jotta voisin popsia niitä taas heti huomenna. Samalla mietin, miten järjetöntä rahan ja luonnonvarojen tuhlausta tämä raskauden yrittäminen oikeastaan onkaan.

100 tabletin purkki Foliren-foolihappolisää maksaa lähiapteekissani 9,75 €. Koska olen ehtinyt tyhjentää näitä purkkeja nyt kolme kappaletta ja ostanut neljännen, olen käyttänyt pelkkiin foolihappolisiin jo 39 euroa.

Ja foolihappopillerithän ovat vasta jäävuoren huippu. Ne ovat oikeasti tarpeellisia, eikä niiden hinta nyt loppujen lopuksi päätä huimaa.

Kuten aiemmin olen kertonut, söin kuukautiskiertoni käynnistämiseksi puoli vuotta Terolut-keltarauhashormonivalmistetta. Puolen vuoden kuuri kustansi 54,71 €.

No, sekin oli suhteellisen tarpeellista, koska ilman Teroluteja minulla ei ollut kuukautisia.

Mutta sitten ovat ne kaikki turhuuksien turhuudet, joiden ostamisen sijasta olisin yhtä hyvin voinut vaikka poltella seteleitä.

Halusin tehdä ovulaatiotestejä yrittämisen alusta asti, koska ennen Terolut-kuurin aloittamista en ilmeisesti ovuloinut. Halusin siis tietää, tapahtuuko ovulaatiota ylipäätään. Ensimmäisissä kierroissa käytin apteekin omia halpoja testejä, joissa ovulaation tunnistaminen perustuu testi- ja kontrolliviivojen vahvuuden vertailemiseen. En osannut tulkita näitä testejä, joten vaihdoin Clearbluen Advanced Digital -testeihin.

Hymynaama tai ei mitään, simple enough.

Ovulaatio löytyi, mutta kyllä on ollut testeillä hintaakin. Yliopiston Apteekissa Clearbluen kahden hormonitason digitaaliset ovulaatiotestit maksavat 52 € per 10 kappaletta. Itse olen tilannut testejä 20 kappaleen erissä Kotitesti.fi-sivustolta ja maksanut niistä 59,90 € per paketti. Nyt menossa on paketti numero kolme. Vaikka testien tilaaminen netistä onkin ollut silkkaa säästöä apteekkien hintoihin verrattuna, olen silti käyttänyt ovulaatiotesteihin lähemmäs 200 euroa, kun apteekista ostetut halvemmat testit lasketaan vielä mukaan.

Järjetöntä. Aivan totaalisen järjetöntä.

Niin, ja sitten oli vielä se yksi purkki Gelée Royale -kuningatarhyytelövalmistetta, jota kokeilin siitäkin huolimatta, että tiesin sen olevan täyttä huuhaata. 60 kapselin purkista maksoin 19,95 €. Keskustelupalstat ja raskausblogit tietävät kertoa, että mehiläiskuningattaren ravinnoksi tarkoitettu kuningatarhyytelö parantaisi monien muiden positiivisten terveysvaikutustensa ohella myös hedelmällisyyttä. Mitään tieteellistä näyttöä hyytelön vaikutuksista ihmiseen ei kuitenkaan ole, vaikka sen toki tiedetään sisältävän paljon hyviä ravintoaineita ja vitamiineja.

Mutta mitäpä sitä ei epätoivoinen raskautta yrittävä nainen kokeilisi. Maksoi mitä maksoi.

Vielä rahanmenoakin enemmän koen huonoa omaatuntoa erityisesti ovulaatiotestien ympäristökuormasta. Testit ovat poikkeuksetta kierrätykseen kelpaamatonta muovia ja täysin kertakäyttöisiä. Clearbluen Advanced Digital -testi sentään koostuu uudelleen käytettävästä testilaitteesta ja erillisistä kertakäyttöisistä testitikuista, joita laitteeseen vaihdetaan. Clearblue on kuitenkin haistanut bisneksen ja päättänyt tehdä pelkkien testitikkujen ostamisen täysin mahdottomaksi. Uusien testitikkujen mukana on siis aina ostettava yksi uusi testilaite. Siksi testit myös maksavat maltaita.

Business is business. Raskaustoiveilla rahastetaan, koska epätoivoiset naiset ovat valmiita maksamaan mitä vain siitä tunteesta, että tekevät edes jotain raskauden alkamisen mahdollisuuksien parantamiseksi.

Kun yritystä on takana melkein 9 kuukautta ja ovulaatiotestien tekeminen on epäsäännöllisen kierron takia ollut aina pakko aloittaa hyvissä ajoin ennen ovulaatiota, testejä on kulunut valtavat määrät. Heitän joka kuukausi roskakoriin 7–10 muovista testitikkua käärepapereineen. Lisäksi omistan kolme Clearblue Advanced Digital -testilaitetta, joista tarvitsen vain yhtä. Ylimääräisiä en voi edes lahjoittaa tai myydä, koska jokainen näitä testejä halajava joutuu joka tapauksessa ostamaan laitteen itselleen testitikkujen mukana.

Testilaitteet lentänevät siis ennen pitkää roskikseen paristoineen ja digitaalisine näyttöineen – ja äiti Maa kiittää.

Olen aivan loppu ovulaatiotestien tekemiseen. Ennen kaikkea henkisesti, mutta myös rahan ja luonnonvarojen tuhlaamisen näkökulmasta. Foolihappoja ja muita vitamiineja jaksan vielä popsia, vaikka se hetkittäin turhauttaakin. Mutta nämä testit ovat kyllä saatanasta.

Jäljellä on 10 testipuikkoa. Ne saavat luvan riittää. Sitten en enää jaksa. Tulee mitä tulee.

perhe raskaus-ja-synnytys oma-elama puhutaan-rahasta
Kommentit (1)
  1. Tylsää, tylsää – Haikaran askelin | Lily
    23.11.2022, 11:37

    […] taas siinä pisteessä, että alan harkita vakavasti erilaisia poppaskonsteja – aivan kuten raskautta yrittäessäkin. Silloin löysin jossain kohtaa itseni ostamasta greippimehua ja kuningatarhyytelöä. Niistä ei […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *