Onko vanhempainvapaan hinta yrittäjälle kohtuuton?

Onko vanhempainvapaan hinta yrittäjälle kohtuuton?

Kulunut vuosi on ollut monin tavoin kummallinen. Äitiyslomani ja vanhempainvapaani ei olisi voinut osua yrittäjän näkökulmasta parempaan ajankohtaan. Koronakriisi on kohdellut meitä pienyrittäjiä ankarasti. Ehdin minäkin siitä kokea osani keväällä ja syksyllä 2020. En voi kuitenkaan kieltää, etteikö kriisin keskelle osunut vapaa olisi ollut ns. hyvin ajoitettu.

Vanhempainvapaa tai mikään pidempi poissaolo, ei kuitenkaan tule ikinä yrittäjän kannalta hyvään aikaan. Kaikki poissaolot ja keskeytykset yritystoimintaan tuovat paitsi suoria tulonmenetyksiä, myös paljon pelkoja ja epävarmuutta. Tulevatko asiakkaat takaisin tämän jälkeen?

Ensiksikin yrittäjän vanhempainvapaan määrä lasketaan YEL-tulojen määrästä. Useilla pienyrittäjillä ei ole mahdollisuutta eli käytännössä varaa maksaa tuota kokonaismäärää itselleen, vaan sitä nostetaan vasta sitä mukaan kun yritystoiminta laajenee ja tulos kasvaa. Aika moni vanhempainvapaalle jäävä yrittäjä taas on yritystoiminnassaan vasta alussa. Vanhempainvapaan määrä on kuitenkin huolista pienin, jos yrityksellä on paljonkin kiinteitä kuluja. Erityisesti myös koronakriisi on osoittanut haasteensa kaikille yrittäjille kiinteiden kulujen osalta, vaikka niitä eri tukimuodoilla kompensoidaankin. Tuet eivät kuitenkaan koskaan ole niin vedenpitäviä, että jokainen yksityiskohta ja jokainen tilanne olisi osattu punnita ennakkoon niistä päätettäessä.

Esimerkiksi nykyiset kustannustuet pohjaavat yrityksen tammi-helmikuun 2020 tulokseen, jonka pohjalta voi kustannustukia hakea. Kuten te monet seuraajani tiedätte on minulla ollut ennen koronakriisiä ja vanhempainvapaata niinkin onnekas tilanne, että listani ovat olleet täysiä. Tämän seurauksena olen muuttanut toiminimeni osakeyhtiöksi, mitä ehdimme juuri juhlistaa ennen koronan rantautumista Suomeen. Tämän ihanan ja oman urani kannalta valtavan ison ja hienon askeleen takia en kuitenkaan ole oikeutettu kustannustukiin, sillä olen vaihtanut yritysmuotoa juuri tammi-helmikuun vaihteessa, eli kirjanpitoni on kahden eri yrityksen nimissä, vaikka toiminta toki on ollut täysin samaa. Ei ole kuulkaa helppoa olla pienyrittäjä! Yksi huoli lisää töihin paluuseen.

Ja sitten takaisin siihen vanhempainvapaan todelliseen hintaan: ovatko asiakkaat odottaneet yrittäjää takaisin?

Äitiyslomalle voi jäädä kahdella tapaa: siirtämättä asiakkaita kenellekään ja luottaa siihen, että vapaan ajan kestävän ajelehtimisen aikana (uudelta tekijältä toiselle menneet) asiakkaat jonottavat taas penkkiini kyynel silmäkulmassa.

Tai sitten voi tehdä kaikkensa, että asiakkaat saavat vapaan aikana mahdollisimman hyvää ja samanlaista palvelua. Toisin sanoen yrittäjä ohjeistaa ja jakaa tekniikkansa ja reseptinsä: eli sen ammattitaidon ja tuotteen jota myy, jollekin toiselle.

Minulle oli tärkeää, että asiakkaani saavat niin lähelle samaa mitä olen itse tehnyt, hiusten viimeistelyyn asti, kuin ikinä vain voin järjestää.  Täytyy kuitenkin myöntää, että se tottakai nyt paluussa myös jännittää. Ja rehellisyyden nimissä, viimeksi en näin toiminut, vain ajattelin enemmän itseäni, perhettäni ja omaa brändiäni johon tekniikkani, reseptini ja viimeistelyni kuuluvat. Kampaajan tärkein tuote, jota hän myy on kuitenkin oma käden jälki. Viimeksi paluu sujui todella hyvin ja pääsin taas nopeasti näkemään asiakkaita, joista on minulle tullut myös hyvin tärkeitä. Olettehan te minun päivieni kohokohtia. Toivon ja uskon kuitenkin, että asiakkaani arvostavat sitä, että heitä ei jätetä ajelehtimaan vaan reseptit ja tieto ovat jaossa, jottei kenellekään pääse tulemaan hiuskriisiä minun poissa ollessani.

Tervetuloa siis takaisin kaikki vanhat rakkaat asiakkaani, minulla on ihan oikeasti ollut teitä ikävä ja nyt on myös mahdollisuuteni ottaa vastaan uusia asiakkaita. Vanhempainvapaan aikana en tosiaankaan vain lepäillyt, vaan olin mukana kehittämässä kokonaan uutta kuluttajille suunnattua kotimaista värisarjaa, eli voitte luottaa siihen, että entisiin resepteihin on luvassa koronavuoden jälkeistä extraa -sillä nyt jos koskaan taitavat kaikki haluta hiuksensa kuntoon! Kesä tulee ja me kaikki haluamme näkyä ”new life -new me” -meiningillä 1,5-vuoden kotoilun jälkeen! Minä olen täällä nyt teitä varten, vanhat reseptit, vanhat tekniikat ja uudet reseptit ja uudet tekniikat mielessäni. Aikoja minulle löytyy heinäkuusta eteenpäin <3

Koronan jälkeisistä hiustrendeistä lisää tulevissa postauksissa!

Nähdään pian!

-Essi

tyo-ja-raha vanhemmuus tyo puhutaan-rahasta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *