Maailman paras mangojuustokakku

9B273E55-2CAF-4DD7-8AE2-3240E56CB099.jpeg

Ihanaa pakkaspäivää kaikki! 

Viime viikonloppuna tein kummitätini syntymäpäiville kaksi mangojuustokakkua sekä savuporovoileipäkakun.  Tämä mangojuustokakku on mielestäni maailman paras ja samalla oma luotto-ohjeeni!  Värinsä puolesta kakku sopii hyvin pääsiäiseen, ja se tuo mieleeni pakkaspäivän auringonpaisteen. Koristelulla kakusta saa tehtyä todella juhlavan, mutta se sopii myös hyvin arjen kahvipöytään. 

 

Maailman paras mangojuustokakku (gluteeniton, laktoositon)

Ohje 20cm korkeaan irtopohjavuokaan 

Vinkki! Kakusta tulee todella korkea. Voit tehdä kakun myös matalaan 24cm vuokaan. 

 

Pohja: 

200g gluteenittomia digestive-keksejä

70g voita tai margariinia

1. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle.

2. Hienonna keksit ja sulata voi.

3. Yhdistä voi ja keksimurut keskenään ja painele vuoan pohjalle tiiviisti.

4. Laita jääkaappiin  odottamaan. 

Vinkki! Jos teet pohjan tavallisista digestive-kekseistä käytä 150g keksejä ja 75g voita.

 

Mangomousse:

5dl Mangososetta (esimerkiksi Bonne)

300g maustamatonta laktoositonta tuorejuustoa

2,5 dl laktoositonta vispikermaa

2,5dl laktoositonta kuohukermaa

0,5 dl sokeria

1tl vaniljasokeria

7 liivatelehteä

 

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

2. Sekoita kulhossa mangosose, tuorejuusto ja sokerit.

3. Yhdistä vispikerma ja kuohukerma kulhossa ja vatkaa vaahdoksi. 

4. Sulata liivatelehdet tilkassa kiehuvaa vettä.

5. Kaada liivate ohuena nauhana mangotuorejuustoseoksen joukkoon kokoajan sekoittaen.

6. Lisää kermavaahto seokseen varovasti nuolijalla käännellen jotta vaahto säilyy kuohkeana. 

7. Kaada seos nopeasti vuokaan. Kopauta ja ravista vuokaa jotta saat moussen tasaisen lopputuloksen.

8. Laita hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi. 

Vinkki! Käytä reunakalvoa vuoassa jotta saat kauniin ja tasaisen reunan! Voit käyttää myös pelkkää vispi-tai kuohukermaa. 

 

Kiille:

3dl Mangososetta (Esimerkiksi Bonne, tai vaihtoehtoisesti 3 purkkia mangopilttiä)

3 Liivatetta

 

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia)

2. Sulata liivatteet tilkassa vettä

3. Lisää liivate mangososeen joukkoon

4. Kaada varovasti ohuena nauhana kiille kakun päälle

5. Laita kakku hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. 

Vinkki! Anna kiilteen jähmettyä reilusti ennen kakun päälle lisäämistä. (Tässä menee n. 5-10minuuttia!) Näin saat kauniimman lopputuloksen eikä kiille pääse valumaan kakun reunoille! Kakku maistuu ja näyttää hyvälle myös ilman kiillettä, mikäli aikaa kiilteen tekemiseen ei ole. 

 

Koristeet:

Limeviipaleet

Digestive-keksit

Vadelmia

Passionhedelmää

Sokerihelmiä

Markenkimurskaa

Vinkki! Voit koristella kakun pursottamalla kermavaahtoa kakun reunoille, tai tekemällä suklaasta kuvioita kakun päälle! 

Koti Ruoka ja juoma

Runebergin kääretorttu

E738D35C-8AD3-42B0-9586-742F859C2919.jpeg

Enpä olisi koskaan uskonut että blogini ensimmäiseksi reseptiksi valikoituu kääretorttu! 

 

Kääretorttu – Tämä ihana herkku on ollut minulle haaste, ja olenkin tehnyt tätä ennen ainoastaan yhden – joksikin tällöin epäonnistuneen yksilön.

Olen aiempina vuosina tyytynyt ostamaan Runeberginpäivän herkut kaupasta,mutta nämä tortut harvoin ovat lapsien mieleen, eikä meidän tytöt (tai puolisoni) tee poikkeusta tässä asiassa. Tortusta katoaa hillo päältä ja pohja jää syömättä.

Itse pidän perinteisestä Runebergintortusta, ja  tässä kääretortussa yhdistyy ihanasti raikkaat vadelmat ja perinteisen runebergintortun maku!

Ohje on myös gluteeniton kun käyttää täytteessä gluteenittomia piparkakkuja, tai jättää piparkakut pois kokonaan. 

Reseptin bongasin liemessä-blogista (täältä; http://liemessa.fi/2017/01/runebergin-kaaretorttu).

Muokkasin sitä paremmin meidän perheen suuhun sopivaksi käyttämällä täytteessä tuorejuustoa ja piparkakkumurskaa.

Myöskin raastettu sitruunankuori oli sopinut tähän hyvin!  

 

Runebergin kääretorttu

Pohja:

4 kananmunaa

1,5dl sokeria

1dl mantelijauhetta

0,5 dl perunajauhoja

1tl leivinjauhetta

1tl vaniljasokeria

1,5 tl kardemummaa

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on hyvää kun voit piirtää siihen vatkaimella kahdeksikon eikä numero katoa heti vaahdon pinnasta. Sekoita keskenään mantelijauhe, perunajauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma. Siivilöi jauhoseos vaahdon joukkoon ja sekoita nuolijalla varovasti nostellen.  Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista uunin keskitasolla 220 asteessa 5 minuuttia (tai kiertoilma 200c/5min). 

Ripottele toiselle leivinpaperille reilusti sokeria. Kumoa kypsä taikinalevy paperille. Irrota paistopaperi ja anna levyn jäähtyä. 

Täyte:

Vadelmahilloa

2,5 dl vispikermaa

100g maustamatonta tuorejuustoa

0,5 dl sokeria

2 dl vadelmia 

0,5 dl piparkakkumurskaa

(sitruunan raastettu kuori) 

Sivele vadelmahillo jäähtyneen torttupohjan päälle. Vaahdota vispikerma ja lisää joukkoon sokeri ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.

Lisää joukkoon vadelmat, murskatut piparkakut ja raastettu sitruunan kuori.  Levitä täyte pohjan päälle ja kääri varovasti rullalle. 

 

Tortun voi koristella monilla eri tavoilla, esimerkiksi pursottaa päälle kermavaahtoa ja vadelmia. Meidä torttu sai koristeeksi tomusokerisen lumipeitteen aurinkoisen pakkaspäivän kunniaksi!

 

Koti Ruoka ja juoma