Runebergin kääretorttu
Enpä olisi koskaan uskonut että blogini ensimmäiseksi reseptiksi valikoituu kääretorttu!
Kääretorttu – Tämä ihana herkku on ollut minulle haaste, ja olenkin tehnyt tätä ennen ainoastaan yhden – joksikin tällöin epäonnistuneen yksilön.
Olen aiempina vuosina tyytynyt ostamaan Runeberginpäivän herkut kaupasta,mutta nämä tortut harvoin ovat lapsien mieleen, eikä meidän tytöt (tai puolisoni) tee poikkeusta tässä asiassa. Tortusta katoaa hillo päältä ja pohja jää syömättä.
Itse pidän perinteisestä Runebergintortusta, ja tässä kääretortussa yhdistyy ihanasti raikkaat vadelmat ja perinteisen runebergintortun maku!
Ohje on myös gluteeniton kun käyttää täytteessä gluteenittomia piparkakkuja, tai jättää piparkakut pois kokonaan.
Reseptin bongasin liemessä-blogista (täältä; http://liemessa.fi/2017/01/runebergin-kaaretorttu).
Muokkasin sitä paremmin meidän perheen suuhun sopivaksi käyttämällä täytteessä tuorejuustoa ja piparkakkumurskaa.
Myöskin raastettu sitruunankuori oli sopinut tähän hyvin!
Runebergin kääretorttu
Pohja:
4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1,5 tl kardemummaa
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on hyvää kun voit piirtää siihen vatkaimella kahdeksikon eikä numero katoa heti vaahdon pinnasta. Sekoita keskenään mantelijauhe, perunajauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma. Siivilöi jauhoseos vaahdon joukkoon ja sekoita nuolijalla varovasti nostellen. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista uunin keskitasolla 220 asteessa 5 minuuttia (tai kiertoilma 200c/5min).
Ripottele toiselle leivinpaperille reilusti sokeria. Kumoa kypsä taikinalevy paperille. Irrota paistopaperi ja anna levyn jäähtyä.
Täyte:
Vadelmahilloa
2,5 dl vispikermaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
2 dl vadelmia
0,5 dl piparkakkumurskaa
(sitruunan raastettu kuori)
Sivele vadelmahillo jäähtyneen torttupohjan päälle. Vaahdota vispikerma ja lisää joukkoon sokeri ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.
Lisää joukkoon vadelmat, murskatut piparkakut ja raastettu sitruunan kuori. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri varovasti rullalle.
Tortun voi koristella monilla eri tavoilla, esimerkiksi pursottaa päälle kermavaahtoa ja vadelmia. Meidä torttu sai koristeeksi tomusokerisen lumipeitteen aurinkoisen pakkaspäivän kunniaksi!