Food Detective: kätevä tapa selvittää ruokayliherkkyydet

fooddetective_yliherkkyystesti_2_1.jpg

Monien suolisto, vatsa sekä iho tuntuvat reagoivan herkästi erilaisiin ruoka-aineisiin. Selittämättömät vatsakivut, oudot ihottumat tai jatkuva alivirittyneisyys voivat kertoa ruokayliherkkyyksistä, jotka ovat hoidettavissa hyvin yksinkertaisella konstilla. Food Detective on kotikäyttöön tarkoitettu ruokayliherkkyyksien määrittämiseen tarkoitettu testi. 

Huomio: Postauksen viimeisessä kuvasarjassa on yksi kuva, jossa esiintyy veritippa sormenpäässä. Jos siellä ruudun takana on joku, jolle veren näkeminen tekee pahaa, suosittelen skippaamaan tämän postauksen. En halua, että kukaan pyörtyy mun takia 🙂 Mikäli epäilet sinulla olevan allergioita, suosittelen hakeutumaan lääkärin vastaanotolle. 

fooddetective_yliherkkyystesti_4.jpg

Lähdin testaamaan mielenkiinnolla mille ruoka-aineille oma kehoni oli herkistynyt. Ennen kuin menen omiin testituloksiini, muutama sananen siitä miten Food Detective toimii. Paketin avulla voi testata 40 minuutissa sen, miten oma elimistö reagoi 59 eri ruoka-aineeseen. Testi mittaa verestä ruoka-ainekohtaisia IgG vasta-aineita, jotka yhdistetään ei-allergiseen ruokayliherkkyyteen.

On tärkeää muistaa, että FD:n mittaama ruokayliherkkyys on eri asia kuin allergia, joka aiheuttaa välittömät oireet kuten hengitysteiden turpoamista. Yliherkkyys jollekin ruoka-aineelle sen sijaan voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä ikäviä oireita kuten ummetusta, lihassärkyjä, unettomuuta, väsymystä, turvotusta tai päänsärkyä.

fooddetective_yliherkkyystesti_5.jpg

Moni pitää edellä mainittuja oireita tavallisina jokapäiväiseen elämään kuuluvina asioina, joista on vain kärsittävä. Kohtaloonsa ei kuitenkaan kannata alistua, sillä oireille voi olla helposti hoidettavissa oleva syy: ruokayliherkkyys.

Haluaisinkin kannustaa jokaista oudoista oireista kärsiviä miettimään sitä, mistä ne voisivat johtua ja testaamaan omat ruokayliherkkyytensä FD:llä. Saat tietää mille ruoka-aineille olet herkistynyt, minkälaatuisista herkkyyksistä on kyse ja miten voit hoitaa ruokayliherkkyyksiä. Tällä simppelillä testillä voi helposti kohentaa omaa elämänlaatuaan.

fooddetective_yliherkkyystesti_1_1.jpg

Testi on hyvin helppo tehdä, sillä paketin mukana tulee selkeä kuvallinen ohjeistus. Itselleni pahin kohta testaamisessa oli pistäminen, joten pyysin miestäni ottamaan verinäytteen. Ei se satu, kyseessä on samanlainen pikkupiikki, jolla terkkari ottaa sormenpäästä hemoglobiinin. 

Testi näyttää yliherkkyydet värjäämällä ruoka-aineen X joko vaaleansiniseksi, keskisiniseksi tai tummansiniseksi. Jos yliherkkyyttä ei ole, pallo jää valkoiseksi. Mitä tummempi värjäytymä ruoka-aineen X kohdalla on, sitä pahempi ruokayliherkkyys. 

fooddetective_yliherkkyystesti_12.jpg

Omat testitulokset hieman yllättivät minut positiivisesti, sillä FD näytti keskisinistä yliherkkyyttä vain kolmelle ruoka-aineelle (kuva vähän huijaa). Nuo kolme ruoka-ainetta olivat maapähkinä, lehmänmaito sekä kananmunat. Kananmunia en ole syönyt aikoihin, koska ne ovat etoneet niin paljon (yliherkkyydessä lienee syy) ja maapähkinää en ole syönyt vuosikausiin samasta syystä.

Ajattelin testin näyttävän yliherkkyyttä myös muille pähkinöille, mutta eipä näyttänyt. Olen elänyt pitkään ilman pähkinöitä ja syönyt viimeisen puolen vuoden aikana tavallista vehnää tai muita gluteeniviljoja noin kerran kuukaudessa, en tiedä onko näillä seikoilla vaikutusta testitulokseen. Osa ruoansulatusongelmistani selittyy siis ennemminkin aiempien homeasuntojen aiheuttamilla suoliston bakteerikannan tuhoamisella kuin suoranaisilla ruokayliherkkyyksillä.

Testin hinta on 80 euroa ja sen voi tilata suoraan valmistajan sivuilta.

Oletteko te kokeilleet Food Detective-testiä? Minkälaiset tulokset saitte ja oletteko toteuttaneet eliminaatiodieettiä?

hyvinvointi terveys hyva-olo ruoka-ja-juoma
Kommentit (14)
 1. Yleisenä vastauksena kaikille: Sain tuotteen testaukseen ja se käy ilmi tägistä. Kyseessä ei ollut maksettu mainos enkä minä saa mitään rahallista etua siitä, jos joku muu tilaa suoraan maahantuojan sivuilta Food Detective-testin 🙂 Minulla on vapaus valita mistä kirjoitan ja mistä en. Uskokaa tai älkää, mutta saan paljon tavaraa joka ei ikinä pääse blogiin asti. Silloin jos joku tuote pääsee, se on mielestäni ansainnut paikkansa blogissani. 

  Jos kirjoittaisin mielipiteitä, joiden takana en seiso, söisin vain omaa luotettavuuttani ja leipääni 🙂 

 2. Vierailija =)
  4.4.2013, 19:59

  Mielenkiintoinen postaus. Olen näistä kotitesteistä lukenut joskus jostain muualtakin. Itse kävin lääkärin lähetteen kautta MDD terveyspalvelujen testissä, joka mittasi IgG ja IgE vasta-aineita. Sen testin hinta oli ihan eri hintaluokkaa (=kalliimpi). Nyt pystyisin helposti testaamaan antaako testit samanlaiset tulokset. Tietysti todellisen tuloksen saisi ainoastaan, että ottaa aivan samaan aikaan molemmat testit.

  Allergioissa tai yliherkkyyksissä paras tapa on kuitenkin testata itse. Jättämällä ruoka-aineita pois ja taas lisäämällä niitä ruokavalioon. Se on kuitenkin erittäin aikaa vievää ja aluksi voi olla vaikeaa tietää mistä aloittaisi.

  Lisäksi kaikista ruoka-aineista ei välttämättä tule positiivista tulosta näissäkään testeissä, vaikka ne aiheuttaisivat selkeästi oireita. Toiset ruoka-aineet nostavat joitakin hivenainetasoja kehossa, josta tulee allergista reaktiota vastaava reaktio. Näitä ruoka-aineita ovat mm. mansikka, sitrushedelmät ja tomaatti. Itselläni ei ollut vasta-aineita mansikalle ollenkaan, mutta saan joka kerta sitä syötyäni seuraavana päivänä ihottumaa käsiini.

  (Pakko kommentoida vielä muiden kommentteja: Miksi ihmeessä Vierailija hankkisit tuotteen muuta kautta? Mitä sitten, jos Hannamari saisi muutaman euron mainostettuaan tätä tuotetta. Väliäkö sillä, jos hän saa muutaman euron kuukaudessa ”palkkaa” käyttämästään ajasta, jotta meillä olisi mukavaa luettavaa.)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *