Halo vastaa: Luonnonkosmetiikka | Kemikaalit | Koti
Mitkä meikit ovat ehdottomia suosikkejasi ekomeikeistä? Mitä kannattaisi siirtymävaiheessa kokeilla ihan ekaksi? | Mitkä ovat sun lempi/luotto kosmetiikka-/meikkituotteet?
Zuii on sarjana vienyt sydämeni, sillä siinä tuntuvat toimivan tähän mennessä kaikki kokeilemani tuotteet: luomivärit, meikkivoiteet, poskipunat ja huulipunat. Ripsiväreistä suosittelen eniten Lily Lolon Lash Alertia, sen jälkeen Terre d´Ocin Brun Mysorea.
Pohjustustuotteiden kohdalla olen tykästynyt Couleur Caramelin meikkivoidestickiin sekä peitevoidekynään — molemmissa peittävyys on loistava! Meikkipuutereista käytän vaihdellen Lily Lolon mineraaliversiota ja Couleur Caramelin kivipuuteria.
Santen kulmakynä on mun oma suosikkini kulmille, lisäksi tykkään Couleur Caramelin aurinkopuutereista, sillä niissä on superhyvä pigmentti.
Minulla on luonnostaan erittäin helposti tukkiutuva atooppinen iho. Olen kokeillut sekä Flow-kosmetiikan, Couleur Caramelin sekä Lily Lolon (joka ei ole varsinaisesti luonnonkosmetiikkaa) mineraalimeikkipuutereita/meikkivoiteita. Nämä kaikki kuitenkin tuppaavat tukkimaan ihoni. Ihoni on siis erittäin helposti ärtyvä, mutta kaipaa silti värin tasoitusta sekä kiillon poistoa. Osaisitko siis suositella jotain muita, vastaavia tuotteita luonnonkosmetiikan puolelta?
Suosittelisin, että pidät meikkikerroksen mahdollisimman ohuena, jos sinulla on atopiaa. Oletko kokeillut ikinä Mádaran sävyttäviä päivävoiteita? Ne imeytyvät nopeasti, peittävät kevyesti (voi laittaa tarpeen mukaan useamman kerroksen) ja kosteuttavat samalla. Siihen päälle esimerkiksi Lily Lolon mineraalimeikkipuuteri ja joku suihkutettava kasvovesi (esim. Laveran villiruusu). Sisäistä hoitoa en voi tarpeeksi korostaa, suosittelen lukemaan John O. Paganon Voita psoriasis-kirjan, se soveltuu kaikille iho-ongelmista kärsiville!
Vanha kasvoveteni on loppumassa ja kiinnostaisi kovasti mitä luonnonkosmetiikan kasvovettä suosittelisit? Itselläni on sekaiho, joka näin talvisin pintakuivaa helposti.
Olen tykännyt kovasti Logonan villiruususta, ADD:n tasapainoittavasta hedelmähappoja sisältävästä, Mádaran syväpuhdistavasta ja Elysambren kasvovesistä.
Sellaista olen tässä jo jonkun aikaa mietiskellyt, että miten sinä Hannamari ja te muutkin luomu-ihmiset hoidatte käsienpesun yleisissä vessoissa — Yleensä kannan mukanani ekosertifioitua käsidesiä ja suihkautan sitä käsiin vesipesun jälkeen, mutta täytyy myöntää, että normioloissa täällä kotimaassa esim. kahvilassa tai baarissa käydessä ei tule suihkittua. Kuulostanko ihan höperöltä, vai onko muillakin tällaisia mietintöjä ja probleemeja?
Yleisissä vessoissa pesen käteni useimmiten vain vedellä, joskus myös saippualla. En kyllä toisaalta ajattele, että yhdellä kemppasaippualla tehdyllä käsienpesulla tehdään vielä hirveästi hallaa terveydelle. Mielestäni liika bakteerikammo ja ylihygieenisyys (kemikaalikäsidesit jne.) tekevät säännöllisessä käytössä vain haittaa luontaiselle bakteerikannallemme. Uskon, että immuniteettia vahvistetaan parhaiten huolehtimalla sisäisestä immuniteetin nostosta oikeanlaisen ruokavalion avulla 🙂 Kukin tyylillään!
Olisiko sinulla suositeltavana luonnonkosmetiikasta jotain todella kosteuttavaa naamiota?
Itse olen tykännyt eniten Weledan villiruusunaamiosta, ADD:n kosteuttavasta naamiosta ja Weledan villiruusukapseleista (eivät ole naamio-osastoa, mutta erinomainen tehokosteutuskuuri kuivalle iholle). Suosittelen myös erittäin lämpimästi suomalaisen Flow-kosmetiikan mansikkavartalovoidetta, jota käytän välillä myös tehokosteutukseen kasvoille!
Olen pyrkinyt käyttämään luonnonkosmetiikkaa ja nyt hakusessa olisivat ainakin ripsiväri ja herkillä silmille tarkoitettu silmänympärysvoide. Olisiko sinulla jotain hyviä tuotteita mielessä, joita suositella? | Mitä luonnonkosmetiikan ripsiväriä suosittelisit?
Käytän itse harvoin silmänympärysvoiteita, mutta tykkään Mádaran, Mia Höydön ja Weledan silmänympärysvoiteista. Ripsiväreistä suosittelen kahta: Terre d´Oc Brun Mysore ja Lily Lolo Lash Alert.
Minulla on kysymys liittyen atooppiseen ihoon ja luonnonkosmetiikkaan. Onkohan olemassa vielä jokin luonnonkosmetiikan tuote (Skin Foodin lisäksi), jota voisin kokeilla? | Osaatko suositella jotain luonnontuotetta atooppiselle iholle?
En ole itse vielä testannut, mutta Jolien valikoimissa oleva herkälle ja atooppiselle iholle tarkoitettu Alpaderm-sarja voisi olla kokeilemisen arvoinen, tosin siinäkin on mieto sitrusten tuoksu. Vartalovoiteeksi suosittelen Mia Höydön Silkki-voidetta, siitä ainakin yksi atopiasta kärsivä ystäväni sai apua.
Pohjimmiltaan iho-oireet viittaavat aina johonkin syvempään ongelmaan kehossa, jota ei pelkällä kosmetiikalla voida hoitaa. Kuntouttaisin systemaattisesti suolistoa hyvillä maitohappobakteerivalmisteilla, hyvin sulavalla ruoalla (kiinalainen lääketiede), kuiduilla, C-vitamiinilla (Madre C) ja runsaalla määrällä Omega-3-rasvahappoja.
Mustaherukansiemenöljy-kapselit (Valioravinto) ovat myös todella hyvät atooppiselle iholle. Poistaisin ruokavaliosta kaikki tulehdusta aiheuttavat ruoka-aineet ainakin siksi ajaksi, että iho-ongelmat alkavat parantua. Suosittelen kaikkia iho-ongelmista kärsiviä lukemaan John O. Paganon Voita psoriasis-kirjan, siinä on hyviä ohjeita iho-ongelmista kärsiville 🙂
Täytyy kysäistä, miten pidät ihon punoitusta aisoissa?
No en oikeastaan kiinnitä asiaan mitään erityisempää huomiota tai hoida punoitusta mitenkään itsessään. Huolehdin ihostani yleisesti syömällä hyvin, juomalla paljon vettä, käyttämällä sisäisesti hyviä öljyjä. Ulkoisesti pesen kasvot aamuin illoin, käytän ihotyypilleni sopivaa kasvovettä, kuorin hellävaraisesti kerran viikossa ja vältän liian voimakkaita tuotteita (mulla esimerkiksi liian stydyt savituotteet pahentavat punoitusta). Sitten välillä hoitavia naamioita.
Siirryin about vuosi sitten mineraalimeikkeihin, kun olin lukenut tarpeeksi pelotteluja normimeikeistä. Kysymykseni kuuluu, onko mineraalimeikitkin täynnä samaa kamaa eli pitäisikö vaihtaa ekompiin tuotteisiin?
Riippuu niin paljon merkistä, monissa mineraalimeikkisarjoissakin käytetään terveydelle haitallisia kemikaaleja kuten parabeeneja. Itse olen käyttänyt vain Lily Lolon mineraalimeikkisarjaa ja pitänyt siitä kovasti, mutta siihen kokemukseni mineraalimeikeistä oikeastaan loppuvatkin. Suosittelen hankkimaan Rita Stiensin kirjan kosmetiikan kemikaaleista, siitä löytyy mielenkiintoinen listaus haitallisista kemikaaleista.
Kuinka yleistä on että luontaiskosmetiikasta tulee jotain allergia tms. oireita? Lähinnä sellaisista tuotteista, jotka eivät sisällä ns. suoraan kasvista jotain ainesosaa, esim. koivua. Meikit nyt ehkä eniten mietityttävää.
Omiin korviini ei ole kantautunut yhtään tapausta. Uskon, että yleisempää luonnonkosmetiikan saralla on reagoida tuotteissa käytettyihin voimakkaisiin tuoksuihin, joita ei onneksi kaikissa sarjoissa ole.
Paljonko tiedätte tuotteita, jotka ovat kemikaalittomia, mutta myös täysin hajusteettomia? |Onko sinulla tietoa mitkä luonnonkosmetiikkasarjat sopisivat allergisille ihmisille?
Vähän! Ensimmäisenä tulee mieleen jo aiemmin mainitsemani Alpaderm, mutta en ole sitäkään itse käyttänyt ja siinä on kevyehkö sitruksen tuoksu. Laveralta löytyy myös Sensitive-sarja, mutta sitäkään en ole henkilökohtaisesti testannut.
Mikä on mielestäsi paras silmänrajauskynä tai eyeliner luonnonkosmetiikan puolelta?
Tähän mennessä olen tykännyt eniten Santen nestemäisestä mustasta sekä Couleur Caramelin metallinsinisestä eyelinereistä. Silmänrajauskyniä en käytä usein, mutta jos jotain käytän, on se yleensä Santen musta rajauskynä. Linereilla on pärjännyt hyvin ja usein käytän luomiväriä rajaamiseen (Zuii Black Diamond).
Lakkaatko varpaankynsiäsi?
Tässä kohti täytyy myöntää, että olen aika mukavuudenhaluinen. Kesäisin saatan olla villi ja lakata, muuten olen sen suhteen varsin laiska. Oon vähän tällainen lyhimmästä vähimpään-tyyppi tavan arjessani mitä tulee meikkaamiseen, kynsien lakkaamiseen ja niin edelleen 🙂
Haluaisin kysyä, että mitkä luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteet olet havainnut parhaimmiksi?
Madaran Gloss&Vibrancy-shampoo, Less is Moren muotoilutuotteet, Santen Brilliant Care-hoitoaineen ja Naturadon syväpuhdistavan savinaamion sekä Santen hennavärit.
Kysymyksenä pitää udella, että oletko tehnyt kokeiluja kotitekoisen luonnonkosmetiikan valmistamisesta?
Olen valmistanut kotona vain kuorintoja, dödöjä ja kasvovesiä — mulla ei jotenkin inspis riitä muuhun kotikosmetiikan suhteen. Saan testiin niin paljon erilaisia tuotteita, että ei olisi edes järkevää alkaa valmistamaan itse kummoisempia juttuja, koska en millään ehtisi käyttää niitä. Arvostan kyllä kovasti ystäviäni, jotka tekevät kosmetiikkaa ihan työkseen ja jaksavat väkertää niiden parissa, mutta itseäni se ei henkilökohtaisesti innosta niin paljon. Minä väkerrän mieluummin raakaherkkuja ja kuvaan niitä 🙂
Kysymys kuuluukin, että mitä mieltä olet suolasta ihonhoidossa vai oletko tutkinut asiaa yhtään mitenkään?
Suola on tosi pop meillä! Käytän puhdistamatonta merisuolaa usein omissa ihonhoitorutiineissani, sillä se on hyvin mineraalipitoinen ja tekee näin ollen myös iholle hyvää. Usein suola päätyy omissa rutiineissani kasvojen kuorintaan ihan itsenään tai talvella öljyjen kanssa. Täytyy kuitenkin tähän väliin todeta, että itse vannon ihonhoidossa eniten sisäisen hoidon merkitykseen (ruoka, juoma, öljyt ja tietysti happi, liikunta, nukkuminen). Ulkoisilla ihonhoitorutiineilla voidaan sitten tukea tuota elintärkeää sisäistä hoitoa, jolloin lopputuloksena on varsin hehkuva ja hyväkuntoinen iho 🙂
Tahtoisin kysyä että mitä luonnonkosmetiikan tuotteita miehesi käyttää?
No hän käy aika paljon mun kaapeillani, yllätys 😀 Eniten hän on tainnut tykätä Mádaran deep moisture-voiteesta, Flow-kosmetiikan ruusukasvoseerumista, Mádaran dödöstä, Weledan sitrussuihkugeelistä ja Inkuton mustasta saippuasta. Niin ja Flown appelsiini-vaniljasuolakuorintaa hän rakastaa 🙂 Ens kuun alussa tai puolivälissä on tulossa ihan oma postauksensa miesten luonnonkosmetiikkatuotteista. Mulla on nimittäin koossa kolmen herrasmiehen ryhmä, joilla on katsokaas testingit vielä kesken!
Mitä luonnonmukaista hiusväriä suosittelisit?
En ole värjännyt mun hiuksiani viimeiseen 1,5 vuoteen, mutta sitä ennen käytin säännöllisesti Santen hennavärejä. Tykkäsin niistä kovasti, koska hennaväreissä oli äärimmäisen hyvä pigmentti, ne eivät ärsyttäneet päänahkaa ja värjäys selvästi vahvisti hiuksia. Ikävöin edelleen silloin tällöin mun leiskuvan oranssia tukkaani, mutta sen ylläpito oli turhan hankalaa tällaiselle tummahiuksisella, joka ei halunnut enää yhtään värinpoistokäsittelyä. Hennavärjäyksen jälkeen myös hiusten kiilto oli aivan omaa luokkaansa — tosin, ei tuo mun omankaan hiusvärini kiilto ole huono, jos katsoo tuota kollaasin oikeanpuolimmaisesta ylimpää kuvaa 🙂 Pitkäaikainen haaveeni oli kasvattaa oma hiusvärini takaisin ja olen ollut ratkaisuun kyllä tyytyväinen.
KOTI & KEMIKAALIT
Koska tulisi postaus pitkästä aikaa kodin puhdistuksesta luonnollisin keinoin? Monesti kuulee vain ”käytä etikkaa” mutta missä suhteessa veteen laitetaan sitä ja kestävätkö kaikki kodin pinnat etikkapuhdistusta? Ja entä jos etikka haisee mun nenään pahalle niin mitä muuta voisi käyttää?
Täytyy ottaa itseäni niskasta kiinni tämän aihealueen suhteen, sitä monesti unohtaa tällaiset itselle arkipäiväiset asiat ja muistaa vasta sitten, kun joku kysyy 🙂 Itse olen käyttänyt etikkaa ainoastaan wc/kylpyhuone-osastolla pinttymien poistamiseen suolan kera, joten en osaa sanoa mihin muualle sitä uskaltaa käyttää. Tällä hetkellä käytän pääasiallisesti Attituden pesuaineita (pyykkeihin, astianpesuun, kylppäriin ja lattioihin).
Minä kysyisin, että mitä pitäisi tehdä että saataisi Heivaa ylimääräiset kemikaalit! -luennot kuultavaksi myös tänne Joensuuhun? Ja olisiko se kauhean kallista?
Oij, ei yhtään poissuljettua tän vuoden aikana, mutta mä en heitä tällä hetkellä yhtään luentokeikkaa ennen kuin saan mun kilpparin ja lisämunuaiset kuntoon. Yritän tarjoilla kemikaalien vähentämisvinkkejä sitten senkin edestä täällä blogissa. Deal? Infoan asiasta varmasti heti kun luennot jälleen starttaavat ja tarjouksia voi kysyä sitten tarkemmin 🙂
Kysymys vaarattomista keittiövälineistä, erityisesti astioista. Onko olemassa näppärää nettikauppaa, mistä voisi hankkia lasisia tai muuten turvallisia (luonnollisia?) astioita keittiöön?
Aiheesta on tulossa oma postauksensa piakkoin, joten vastaan tähän tarkemmin siinä 🙂
Oletko kokeillut pesupähkinöitä? Millaisia ne ovat teholtaan?
Olen kokeillut joskus 2-3 vuotta sitten, mutta en oikein syttynyt niiden käytölle. Mun mielestäni kaikki tahrat eivät lähteneet pesupähkinöillä pestessä eivätkä kaikki ikävät hajut irronneet, siksi mun käyttökokemus rajoittui vain yhteen pähkinäpussilliseen.
Minkälaisia rasioita/astioita käytät ruuan säilyttämiseen tai eväsrasiana? Mistä muualta saa Lifefactoryn pulloja kuin Ruohonjuuresta, voiko niitä tilata jostain?
Eväsrasiana me ollaan käytetty Stockalta saatavia neliskanttisia ja pyöreitä lasiastioita (muovikannella), joita on olemassa erikokoisina. Sitten meillä on Lifefactoryn lasijuomapulloja, teräskulhoja Ikeasta jne. Lifefactoryn jälleenmyyntipisteet löydät lafkan omilta sivuilta 🙂
• • • • •
Toverit, olen vallan vauhkoontunut tästä kauniista kevätauringosta, joka on eksynyt myös tänne Lappiin. Sen kunniaksi voidaankin harrastaa huomenna hieman mehustamista — mullahan ei edelleenkään ole mehustinta, vaan ihan blenderillä ja käsipuristimella mennään. Säästän unelmamehustimeen rahaa ennemmin kuin ostan tässä välissä huonon 🙂 Laittakaahan ostoslistalle siis appelsiineja, sitruunoita ja limejä, niille on huomenna käyttöä.
Kommentoinpa tähän vähän vanhempaan postaukseen, jos joku sattuisi näitä juttuja lueskelemaan. 🙂 Olen nimittäin etsiskellyt hajusteettomia luonnonkosmetiikkatuotteita minäkin, kun atoopikkona en viitsi käyttää paljon hajusteita varsinkaan kasvoille. En ole huomannut, että hajusteet aiheuttaisivat erityisesti reaktioita ihollani, mutta en pidä siitä, että kasvoilla leijuu tuoksua. Tässäpä pari sarjaa, jotka on tulleet vastaan:
– Estelle & Thild -sarjassa on kasvotuotteita ja lastensarjasta löytyy myös muulle kropalle pesuainetta ja rasvaa. Lempparini on hajusteeton puhdistusmaito. Näitä saa Kikcsistä ja Yliopiston Apteekista.
– Weledan manteli-kasvosarja on myös hajusteeton. Olen tykännyt tuhdimmasta kasvovoiteesta tosi paljon!
-Apteekkimerkki Decubalilla on myös ekosertifioitu linja, jossa on vartalo-, käsi- ja kasvovoidetta. Ihan ok, ei erityisen säväyttäviä. Käsivoide imeytyy aika nopeasti, eikä jää lähmäistä tunnetta.
-Saksalainen i+m tekee kans hajusteettomia tuotteita. Olen kokeillut vain sampoota (sulfaatiton), joka on ollut ihan jees. En tosin odota sampoolta mitään ihmeitä. 🙂 Oli eka luonnonkosmetiikkasampoo, jota kokeilin, eikä ollut yhtään huono, vaikka usein saa lukea valitusta, että ilman sulfaatteja ei saa hyvää tulosta. Tällä on siis sertifikaatti, eikä tosiaan ollut pettymys. Ekolo ainakin myy näitä.
– Viimeisin kokeiluni on ollut Greenpeoplen 24-hour creme. Purkki mainostaa itseään ”no scent” -tuotteeksi, mutta kyllä tämä minusta tuoksuu. Vähän jotenkin hippimäisen ruohoiselle tai yrttiselle. Ei erityisen miellyttävä tuoksu minusta, mutta haihtuu ajallaan. Sanotaan, että sopisi ihottumaiselle ja psoriaatikoidenkin iholle, eikä ole kyllä aiheuttanut mulla mitään ärsytyksiä. Hinta oli sen verran korkea (tarjouksesta huolimatta), etten välttämättä ostaisi uudestaan, kaipaan vähän tuhdimpaa voidetta, mitä tämä on. Tätä saa ainakin Sokoksen verkkokaupasta, varmaan jostain myymälästäkin, Jyväskylästä tosin ei löytynyt.
Tämmöisiä kokeiluja mulla, teki mieli jakaa kokemuksia, kun hajusteettomat tuotteet on harvassa, mutta erityisesti lähellä sydäntäni. 🙂 Kiitos kivasta blogista!
Hyvä postaus! Tämän voikin nyt linkata, kun joku kyselee perusjuttuja luonnonkosmetiikasta. 🙂
Mineraalimeikeistä: kantsii tosiaan tarkistaa, etteivät ne sisällä haitallisia aineita. Parhaissa mineraalipuutereissa inci on hyvin lyhyt. 🙂 Turvallisia merkkejä ovat tietääkseni esimerkiksi Everyday Minerals, Lily Lolo, Barefaced Beauty ja Flow Kosmetiikka.
Siivoamisesta: varmasti on ekologisinta puhdistaa koti etikalla, ruokasoodalla ja vastaavilla, mutta laiskemmille on olemassa hyviä valmiita pesuaineita. 🙂 Mää oon kans tykänny Attitudesta. Ecover ja Methodkin on aivan kelpoja. (http://hosuli.blogspot.fi/2013/01/puhdas-koti.html)