Mausteinen pipari-glögikakku

glogi.jpg

Mielessäni on pyörinyt jo syyskuusta asti ajatus raakaravinnon perustein valmistetusta glögikakusta. Rakastan näitä kylmimmän vuodenajan lämmittäviä mausteita: kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja inkivääriä, jotka ovat aivan omiaan makeissa raakaleivonnaisissa! En ole varsinaisesti makean enkä pelkän glöginkään ystävä (en ole muuten tainnut ostaa sitä ikinä kotiin), mutta toverit: kyllä kuulkaas tämän kakun muodossa kelpaa. 

glogi_kollaasi_1.jpg

Esivalmistelut: Liota 5 dl cashew-pähkinöitä yön yli.

Tarvikkeet: 20 cm irtopohjavuoka, leivinpaperia, muutama nuolija, pakastin/jääkaappi, blenderi.

Koristeluun: Granaattiomenansiemeniä tai jotain muuta raikasta. Voit myös blendata granaattiomenista raikkaan kastikkeen kakun päälle.

Halusin käyttää tässä kakussa vain yhtä pähkinälaatua, sillä itselleni ei ainakaan sovi kovin hyvin eri pähkinälaatujen syöminen samalla aterialla. Pisimmän korren veti tällä kertaa kermainen ja miedonmakuinen cashew, joka taipuu helposti juuri sellaiseksi kuin haluaa, tekipä mitä tahansa.

Olette toivoneet reseptejä, joissa ei olisi niin paljon erikoisia superfoodeja ja tämä kakku on nyt sellainen: supereista mukana on vain lucumaa ja kookosöljyä. Lucumankin voit jättää pois mikäli tahdot, mutta kookosöljy on pakollinen. Muilta osin kakku rakentuu hyvin perusjuttujen varaan, sillä pääosaa näyttelevät aidot mausteet, kermainen cashew ja hunajan tuoma makeus. 

Huomioi tämä: Mikäli et pidä glögistä, jätä glögitäyte tekemättä ja tee piparkakkutäyte kaksinkertaisena — saat aivan fantastisen makuisen piparkakkukakun! Jos laiskottaa, voit valmistaa pelkän piparkakkukeksipohjan ja tehdä siitä raakakeksejä — se kun on superherkullista itsessäänkin. Lisää tässä tapauksessa keksipohjaan kuitenkin pari ruokalusikallista vettä, jotta saat pohjasta taikinamaisempaa.

glogikakku_kollaasi.jpg

Keksipohja 

3 dl kuivia cashew-pähkinöitä

2 rkl hunajaa

1 tl kanelia

8 kardemummansiementä

Blendaa pohjataikinaan tarkoitetut raaka-aineet tampperia apuna käyttäen sileäksi ja lopeta blendaaminen heti kun pähkinöistä alkaa irrota öljy: näin saat lopputulokseksi mehevän pohjan. Jos blendaat liian kauan, on lopputuloksena vain kova möykky, jota ei voi käsitellä mitenkään päin. Painele keksipohja huolella irtopohjavuoan pohjalle ja siirry valmistamaan piparkakkutäytettä:

glogi_vino.jpg

Piparkakkutäyte

2,5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä

1 dl vettä

0,5 dl neitsytkookosöljyä

0,5 dl hunajaa

3 rkl lucumaa

2 tl psylliumia

1 rkl kanelia

0,5 tl neilikkaa

10 kardemummansiementä

Sulata kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi ja blendaa sitten kaikki raaka-aineet sileäksi tampperia apuna käyttäen. Tarkista vielä makeus ja lisää hunajaa tarpeen mukaan. Omaan kakkuuni olen käyttänyt ainoastaan luomumausteita, joissa on hyvin intensiivinen ja puhdas maku. Levitä piparkakkutäyte keksipohjan päälle.

glogikakku_1.jpg

Glögitäyte

3 dl liotettuja cashew-pähkinöitä

1 dl soseutettua mustaherukkaa

1 dl makeuttamatonta mustaviinimarjamehua tai luomupunaviiniä

2 tl psylliumia

2 tl kanelia

10 kardemummansiementä

2 tl pomeranssinkuorta

0,75 dl neitsytkookosöljyä

3 rkl lucumaa

3/4 tl neilikkaa

1 dl hunajaa

Toimi samalla tavalla kuin piparkakkutäytteen kanssa. Jos haluat, tee glögikerroksen päälle kuvioita lusikalla tai veitsenterällä — jos taas pidät simppelistä lopputuloksesta, tasaa pinta vain lusikalla.

Laita kakku pakastimeen noin 2 tunniksi jähmettymään. Jääkaapissa jähmettyminen vie noin 4-5 tuntia. Saat kakkuun sileän reunan, kun pakkasesta ottamisen jälkeen lasket hanasta kuumaa vettä ja pyöräytät nopeasti (ja huolellisesti) irtopohjavuoan reunat veden alla. Irrota irtopohjavuoan reuna välittömästi tämän jälkeen. Voit säilyttää kakun jääkaapissa, jossa se säilyy arviolta 2-3 päivää. 20 cm irtopohjavuokaan tehdystä kakusta riittää 8-10 hengelle.

glogi_kollaasi_2.jpg

Glögikakku on kuin sekoitus kermaista piparkakkutaikinaa, johon glögitäyte antaa hyvin lämpöisen twistinsä — aivan omiaan kaikille mausteiden ystäville.

Mikäli mielit muunkaltaisia mausteisia talviherkkuja, kokeile myös piparitryffeleitä, kookos-puolukkatryffeleitä ja piparipuffetteja. Glögikakku toimii muuten todella hyvin vahvan luomukahvin seuraneitinä. Tämän kakun kuvaaminen oli suuri nautinto minulle — oikein hihkuin onnesta! Meinaatteko kokeilla?

hyvinvointi liikunta vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentit (6)
  1. http://www.juegosfriv2021.link/
    14.2.2019, 10:14

    En yksinkertaisesti voinut jättää Web-sivustoasi ennen kuin ehdottaisin, että nautin todella tavallisesta tiedosta, joka on yksilöllinen tarjonta vierailijoillesi? Aikooko se uudelleen tutkia uusia virkoja.

  2.  

    Empputiina: Hei, kerrohan miten sulla sitten onnistui kakku! 🙂 Kiitos kuvakehuista! 

    Pinguliina: Periaatteessa voi kyetä, muussaa vain silloin sekä pohjan-, piparitäytteen että glögitäytteiden  pähkinät erikseen mahdollisimman sileäksi nesteiden kanssa. Sekoita sitten kuivat aineet  keskenään (mausteet, psyllium, lucuma jne.)  ja miksaa massat sitten keskenään 🙂

    Esimerkiksi piparkakkutäytteen kanssa näin: 2,5 dl cashew + 0,5 dl sulatettua kookosöljyä + 0,5 dl juokseva hunajaa sekaisin sauvasekoittimella ja sen jälkeen lisätään kaikki kuiva-aineet (kardemummansiemenet pitäisi ehkä mortteloida tässä tapauksessa tai ostaa suoraan kardemummajauhetta). Voit käyttää irtopohjavuoan sijaan esimerkiksi pyöreää paistamiseen tarkoitettua lasiastiaa/piirakkavuokaa, joka olisi hyvä vuorata ensin leivinpaperilla. Toivottavasti onnistuu!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *