Probioottisen herkullinen raakajuustokakku

raakakakku_karpalo_rawcake064.jpg

Minulla oli pitkään sellainen hyvin henkilökohtainen dilemma pääni sisällä. On katsokaas sillä lailla, että minä rakastin pitkään ja hartaasti hapanmaitotuotteita. 

Omakohtaisten kokemusteni perusteella tiesin kuitenkin, että lempeä irtaantuminen noista pienistäkin määristä tekisi hyvää, sillä prosessoiduilla maitotuotteilla on tapana aiheuttaa monenlaisia ongelmia elimistössä. Paitsi että kysymys oli ulkonäköseikoista (ne näpyt!), painoi vaakakupissa kovasti myös suoliston elvyttämisprojekti useiden homeasuntojen aiheuttamien tuhojen jälkeen. Tiedättekös, sellainen pakollinen puhdistusjälkipyykki — jonka päätin tehdä vallankin mukavaksi. 

Hapanmaitotuotteiden juju on ollut itselleni aina siinä täyteläisessä koostumuksessa sekä vahvan happamasta mausta. Kun on keksinyt tilalle jotain parempaa, eivät edes ne satunnaiset jogurttipurkit ole enää päätyneet kauppakoriini. Aidosti probioottisen kookosjogurtin ohje on odottanut teitä jo tovin ja vasta nyt sain aikaiseksi kirjoittaa siitä enemmän — ja mikäs sen houkuttelevampaa sekä tehokkaampaa kuin suorittaa esittely kauniin kakun muodossa.

raakakakku_karpalo_rawcake062.jpg

Olen kaivannut raakaruokajälkkäreihin jo ties kuinka kauan happamia, kermaisia ja rahkamaisia makuja, jotta kakkuihin saisi aidompaa juustokakku-meininkiä. Vähän sellaista jenkkityyliä, joka on silti riisuttu kaikesta turhasta sokerista ja rasvasta.

Rakastan kermaisen täyteläisiä makuja (se Pitta…) ja koska kookos on osoittautunut monessakin muodossaan elimistölleni sopivaksi, pääsi tämä tropiikin ihmelapsi suureen jogurttikoettelemukseen. Koe-erä onnistui heittämällä.

Tämä probioottinen kookosjogurtti on kakkutäytteen lisäksi oivaa aamu-, ja välipalaosastoa. Hyvää joko sellaisenaan (ihanan hapanta) tai päälle itse surrautettua marjakastiketta, hunajaa, pähkinärouhetta, kuivahedelmäpaloja tai siemeniä. You name it.

Probioottinen kookosjogurtti/mousse/rahka

400 ml kookoskermaa

2 pss Biolatte-maitohappobakteereja tai vaihtoehtoisesti 2-3 maitohappobakteerikapselia

Ota esille hyvin puhdistettu ja tiivis lasiastia. Itselläni oli käytössä niitä useimmissa kaupoissa myytäviä hillopurkkeja, joihin saa tiivisteen. Sekoita kookoskerma sekä maitohappobakteeripussit hyvin keskenään astiassa. Sulje astia ja jätä se pimeään, huoneenlämpöiseen paikkaan seuraaviksi 24-30 tunniksi ja siirrä sen jälkeen kylmään. Kun jogurtti on saanut olla kylmässä 3-5 tuntia, on se valmista käytettäväksi ja tuunattavaksi omien mieltymysten mukaan.

raakakakku_karpalo_rawcake065.jpg

Sitten itse kakun ohjeeseen, joka on yhtä varma merkki kesästä kuin tuo vihertävä nurmikko tuolla meikätytön pihalla. Etukäteen tarvitsee olla valmiina vain hapatettu kookosjogurtti sekä liotetut pähkinät ja taatelit (pari tuntia). Oma kakkuni on tehty 18 cm irtopohjavuokaan.

Pohja

2 dl pekaanipähkinöitä

10 taatelia

Blendaa sileäksi taikinaksi ja levitä leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan päälle tasaiseksi pohjaksi.

 

Kookos-karpalotäyte

400 ml hapatettua kookosjogurttia (ks. ohje yllä)

1 rkl lesitiiniä

1 rkl sitruunamehua

4 rkl psylliumia

5 taatelia

10 tippaa vanilja-steviaa (voit korvata 5-8:lla taatelilla)

Lisää taikinaan blendaamisen jälkeen:

1,5 dl kokonaisia karpaloita (tai mitä tahansa muita haluamiasi marjoja)

Blendaa kookosjogurtti, lesitiini, sitruunamehu, psyllium sekä liotetut taatelit (+stevia) sileäksi taikinaksi. Siirrä sen jälkeen täyte kulhoon ja sekoita mukaan jäiset, kokonaiset marjat. Levitä pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja siirry valmistamaan kevyt karpalokreemi.

 

Karpalokreemi

2 dl karpaloita

5 taatelia

1 rkl psylliumia

Blendaa tasaiseksi massaksi ja lisää kookostäytteen päälle.

Siirrä kakku pakastimeen noin 1-3 tunniksi ja leikkaa kakku paloihin. Muista käyttää terävää veistä leikkaamiseen, jotta täytteen kokonaiset karpalot leikkautuvat siististi. Laita kakku sitten ilmatiiviiseen astiaan jääkaappiin.

Kakku on parasta jääkaappikylmänä, ei pakastettuna. 

raakakakku_karpalo_rawcake063.jpg

Rakastan tätä kakkua sen raikkauden sekä keveyden ansiosta. Raakakakuissa minua häiritsee joskus niiden raskaus ja siksi olenkin ylpeä tästä tekeleestä, jossa ei ole pohjan pekaanipähkinöiden ja täytteen kookoskerman lisäksi mitään lisättyä rasvaa (kookosöljyä tai kaakaovoita). Ja tätä tapausta voi hyvällä syyllä sanoa raakajuustokakuksi, sillä happaman ja makean harmonian voi maistaa niin selkeästi.

Ja se ihana kepeys, oikeasti. 

Jäljellä olisi vielä yksi pala… Nyt lähden tästä aamutauolle, adios!

Kommentit (21)
  1. Nämä asiat eivät ole tuttuja minulle, joten pahoittelen aloitteijakysymystä: miksi hunaja kyllä ja sokerit ei, vaikka hunaja koostuu pääasiassa hedelmäsokerista ja rypälesokerista?

  2. Aikoo tehdä ko jogurttia :)
    20.2.2014, 08:20

    Huom! Kaupalliset maitohappobakteerit todennäköisesti sisältävät jonkin verran maitoa ja/tai soijaa, koska niitä käytetään niiden viljelyalustana.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *