Raakaruoka-aika!-kirja valloittaa ja inspiroi kokeilemaan uutta

raakaruokaaika_outirinne_keittipkameleontti101.jpg

Keittiökameleontti-blogia pitävä Outi Rinne lienee blogini lukijoille hyvin tuttu kasvo. Naisen raakaravintoblogi on tarjonnut jo vuosien ajan yltäkylläisen kaunista, värikästä ja konstailematonta raakaruoka-inspiraatiota ainakin itselleni ja epäilemättä monelle teistäkin. Hihkuin innoissani silloin kun Outi vinkkasi blogissaan, että hän on kirjoittamassa raakaruokakirjaa — tiesin, etten tulisi pettymään.

raakaruokaaika_outirinne_keittipkameleontti100.jpg

Kun sain kirjan käsiini, ihastuin aivan ensimmäisenä kirjan kannessa olevan otsikon ja takakannen väriin: trendikästä neonpinkkiä! Valinta oli yllättävä, mutta erittäin onnistunut, sillä neonpinkki jos joku kiinnittää huomion heti kättelyssä ja suorastaan vaatii tarttumaan kirjan antimiin välittömästi. Pidän todella paljon Outin lempeästä ja rennosta lähestymistavasta raakaruokaan. Fanaattisuus loistaa poissaolollaan sekä naisen blogista että hänen esikoiskirjastaan, eikä ihme, sillä Outi itse sanoo näin kirjansa alkusivuilla:

Raakaruokaa ja sen eri muotoja tuodaan usein esiin periaatteella: ”Ravinto olkoon lääkkeesi.” Mutta voisiko terveysajattelun siirtää vaihteeksi sivuun ja sukeltaa ennakkoluulottomasti makujen, värien ja nautinnon maailmaan? Optimaalinen ravinto on yksi tie hyvinvointiin, mutta sinne johdattavat myös nautiskelu, iloittelu ja jaetut kokemukset ruokapöydässä.

Allekirjoitan Outin näkemyksen täysin ja on hienoa, että Suomen markkinoilla on vihdoin sellainen raakaruokakirja, joka tarttuu kulinaristiseen haasteeseen, mutta jossa ei kuitenkaan tehdä asioista liian vaikeita. 

raakaruokaaika_outirinne_keittipkameleontti102.jpg

Raakaruoka-aika!-kirja on jaettu seitsemään eri osioon. Aluksi kerrotaan tyylikkään ytimekkäästi mitä raakaruoka on ja sen jälkeen syvennytään reseptien välityksellä siihen millaisilla laitteilla ja kuinka erilaisilla raaka-aineilla raakaruokaa voidaan valmistaa. Kun kirjan sivuja selaa eteenpäin, päästään jo hyvin pian siihen mitä lukija on varmasti eniten odottanutkin: herkullisiin resepteihin.

Outin suhtautumisesta raakaruokaan ja sen valmistamiseen kertoo hyvin hänen omat sanansa kirjan alkulehdillä: 

En erityisemmin pidä sanasta ”raakaruoka”, sillä mielestäni ruokani on kaikkea muuta kuin raakaa. — Toisin kuin usein ajatellaan, raakaruoka ei ole kypsentämätöntä eikä välttämättä myöskään kylmää. Kypsennyksessä vain ei käytetä kuumentamista.

Lukija johdatetaan erilaisten kypsennytapojen äärelle reseptien ja lyhyiden tietoiskujen avulla. Reseptejä löytyy laidasta laitaan niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin konkareille. Sopivat reseptit on helppo valita, sillä jokaisessa kirjan reseptissä on käytetty yhtä tai useampaa näistä neljästä symbolista: lasten makuun, pikaruokaa, kärsivälliselle kokille ja myös kypsennettävä versio. Jokainen voi siis valita itselleen juuri nimenomaiseen tilanteeseen sopivia reseptejä sen sijaan, että hukkaisi aikaansa johonkin, joka ei esimerkiksi sovikaan omille hermoille. 

raakaruokaaika_outirinne_keittipkameleontti103.jpg

Keittiökameleontti-bloginsa perusteella Outi hyödyntää ihailtavan tehokkaasti kausiruokaa ja käyttää eksoottisten superfoodien lisäksi myös paljon suomalaisia juureksia, kasviksia sekä marjoja. Kaikki nämä piirteet ovat havaittavissa myös hänen kirjastansa ja uskon, että nimenomaan näistä syistä myös aloittelijan on helppo alkaa kokeilemaan reseptejä.

Raakaruoka-aika! on erittäin helposti lähestyttävä, kaikessa visuaalisuudessaan silmää hivelevän kaunis, informaatiossaan mutkaton ja kokonaisuutena inspiroiva. Tiesin jo Outin blogin perusteella odottaa kuvilta paljon, mutta silti ne yllättivät ammattimaisuudessaan ja värikkyydessään. Kirjaan tekee mieli tarttua aina uudelleen, vaikka olisi vasta aloittelemassa raakaruokaan tutustumista, mutta yhtä paljon kirja tarjoilee intoa ja mahdollisuuksien ovia meillekin, joille raakaruoka on jo arjessa tuttu juttu. 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Kirjat
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.