Sitruunamarenkipiiraan uudet vaatteet

Sitruunamarenkipiirakka_gluteeniton_kakku0029.jpg

Jos joutuisin valitsemaan vain yhden leivoksen koko loppuelämäkseni, osuisi säteeni pitkäaikaiseen rakkauteeni sitruunamarenkipiiraaseen. En tosin valitsisi sitä kaffiloiden sokeriraivotar-versiota, vaan tämän ihkaitse valmistamani version, jossa sitruunamarenkipiiras on upgreidattu uusiin vaatteisiin.

Sitruunamarenkipiirakka_gluteeniton_kakku0032.jpg

Halusin piiraan muistuttavan mahdollisimman tarkasti esikuvaansa, tuota mehevää sokerikuningatarta. Raakapähkinäpohjia on haastava saada tarpeeksi raikkaiksi ja samalla paahteisen makuisiksi, joten päädyin kypsentämään piiraspohjan. Gluteenittoman ja maidottoman piiraspohjani perustana toimivat mehevät mantelijauhot. 

Sitruunakreemin kohdalla halusin jäljitellä mahdollisimman tarkasti taivaallista lemon curd-levitettä, joka on jokaisen sitrusfanin unelmien täyttymys. Täytteen rungon muodostavat luomusitruunoista puristettu tuoremehu, neitsytkookosöljy sekä chia-siemenet. Sitruunakreemi olikin koko kakun kohokohta ja toimi täydellisesti yhteen piiraspohjan kanssa! Tietysti estetiikan kanssa on vielä tehtävää, sillä en saanut sitruunakreemin väristä yhtä keltaista kuin lemon curd-tahnassa, mutta sehän on hyvä että minulla riittää haasteita reseptin jatkojalostusta varten 🙂

Sitruunakreemi ei kestä uunin lämpöä sulamatta, joten marenki syntyi tällä kertaa steviatipoilla makeutetusta vatkatusta kookoskermasta. Toinen mahdollisuus olisi valmistaa piiraan kokoinen marenkilevy kananmunan valkuaisista sekä erytritolista ja lisätä lisätä jäähtynyt marenki piiraan päälle. Ensi kerralla testaan tätä, jotta saisin aikaiseksi vieläkin autenttisemman kokonaisuuden.

Sitruunamarenkipiirakka_gluteeniton_kakku0031.jpg

Piirakkapohja (20 cm)

2,5 dl mantelijauhoja

0,5 dl kookospalmusokeria TAI 20 tippaa steviaa

75 g sulatettua neitsytkookosöljyä

1 kananmuna

hippunen suolaa

Sulata neitsytkookosöljy vesihauteessa, tarkista että öljy ei ole liian lämmintä. Sekoita mantelijauhot, kookospalmusoketi sekä suola huolellisesti keskenään. Lisää kookosöljy sekä kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina 20 cm irtopohjavuokaan siten, että piirakkaan tulee myös 1-2 cm reunat. Paistaa 200 asteessa 10 minuuttia ja jätä pohja jäähtymään.

Sitruunamarenkipiirakka_gluteeniton_kakku0030.jpg

Sitruunakreemi

kahden sitruunan raastettu kuori ja mehu (2 dl)

100 g sulatettua kookosöljyä

70 g hunajaa

5 rkl chia-siemeniä

1 rkl lesitiiniä

Sulata kookosöljy. Laita sitten kaikki ainekset blenderinkannuun ja pyöritä tasaiseksi, puolipaksuksi kreemiksi. Laita chia-siemeniä tasaiset lusikalliset, jottei täytteestä tule liian paksua. Laita valmis sitruunakreemi jäähtyneen pohjan päälle ja nosta piiras jääkaappiin noin tunniksi.

”Kookosmarenki”

200 ml jääkaappikylmää kookoskermaa

10 tippaa steviaa (itselläni toffee-stevia)

Vatkaa jääkaappikylmä kookoskerma kovaksi vaahdoksi. Lisää steviatipat ja vatkaa vielä kerran kerma sekaisin. Pursota kookosmarenki hyvin jäähtyneen sitruunapiiraan päälle ja nauti.

sitruunamarenkipiirakka_gluteeniton_kakku0026.jpg

Meinasin menettää tajuntani, kun maistoin sitruunamarenkipiirasta ensimmäisen kerran eilen. Siinä on kaikki, mitä teidän tarvitsee piiraasta tietää.

Kommentit (9)
  1. Nam!! Olen itsekin miettinyt joskus miten sitruunamarenkipiirakan muokkaisi omaan ruokavalioon sopivaksi – nyt tiedän, kiitos! 🙂 

    1. Hihi, muitakin sitruunamarenkipiirakka-faneja 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *