Toivepostausviikko, 3/7: Minun Rovaniemeni

Näyttökuva 2013-12-12 kello 14.17.53.png

Kylläpäs sydäntä lämmitti, kun suuri osa teistä halusi minun kirjoittavan myös Rovaniemestä, tästä pohjoisen sydämestä. Oikeastihan olen kotoisin Ruotsin rajalla sijaitsevalta pieneltä paikkakunnalta, Pellosta. Yleisesti ottaen arvostan Lapissa hyvin monia asioita, niitä vain harvoin tulee miettineeksi. Siksi tekikin ihan hyvää uhrata muutama ajatus sille miksi täällä viihtyy. Suomi on pieni maa, johon mahtuu kuitenkin paljon erilaisia kulttuureita. Se, että kerron tässä postauksessa Lapissa asumisen eduista verrattuna muihin maamme osiin ei tarkoita sitä että se olisi jostain muualta pois — tiedostan, että esimerkiksi etelässä elämänrytmi sekä kulttuuri on erilainen kuin täällä ja se on ihan ok 🙂

Ihmiset täällä pohjoisessa ovat suurimmaksi osaksi todella välittömiä, vieraanvaraisia sekä auttavaisia. Vaikka olisi kuinka kiire, niin yöpaikka tarjotaan ja kahville kysytään. Arvostan todella paljon sitä, että tuttavapiiristäni löytyy paljon sellaisia ihmisiä, jotka auttavat pyytämättäkin — tästä hyvä esimerkki on viime keväältä, kun eräät tuttavamme tiesivät että meidän pitäisi saada kuusipölkyt jossain sahautettua lankuiksi ja järjestivät meille yllätyksen.

Kaarnikka4_halo_pieni_aikuinen.jpg

Täällä ollaan yleisesti ottaen todella avoimia erilaisille ideoille ja itse olen löytänyt täältä monta itseni kaltaista hullua päätä toteuttamaan hulluja ideoita. Omassa ystäväpiirissäni täällä Rovaniemellä lähtökohta ideoille on se, että ne ovat toteutettavissa ja niiden toteuttamisen eteen ollaan valmiita näkemään vaivaa. Porukka on ihanan sinnikästä eikä turhista valitella — solekko vähän hunteerata ja tehä, kuten rakas isäni sanoisi 🙂 

Toinen huomionarvoinen seikka ja etu täällä pohjoisessa asumiseen liittyy stressittömyyteen. Toki stressiä voi haalia ympärilleen ihan missä tahansa, mutta itse olen huomannut olevani Lapissa paljon rennompi kuin etelässä. Olen aika herkkä reagoimaan ympäristöön ja huomaan ahdistuksen sekä kiireen tarttuvan jo pelkällä muutaman päivän lomareissulla Helsingissä. Koti-ikävä iskee viimeistään viikon kuluessa ja voi että silloin on ihanaa ajella kohti pohjoista ja tulla Rovaniemelle, omaan kotiin. 

Rovaniemellä viiden minuutin kävelymatkan päästä kotoamme on keskusta, metsä ja harrastuspaikat — mitä muuta voisin toivoa? Täällä on noin 67 000 asukasta ja tämä onkin koko Euroopan laajin kaupunki. Meillä on myös Yliopisto, joka tuo kaupunkiin omaa väriänsä niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin opiskelijoiden välityksellä. Marras-tammikuusssa kadut täyttyvät tuhansista turisteista, silloin on mahtavaa tallustella keskustassa, kun tuntuu että eihän tämä niin pieni paikka olekaan! 🙂 Itse koen Rovaniemen 95 % ajasta juuri sopivan kokoiseksi paikaksi ja niinä hetkinä kun vähän ahdistaa niin sitten voidaan käväistä viikko muualla. 

Näyttökuva 2013-12-12 kello 14.16.59.png

Selkeät vuodenajanvaihtelut ovat todella ihania — esimerkiksi tänä talvena meillä on ollut lunta lokakuun alkupuoliskolta lähtien. Minne Rovaniemellä sitten kannattaa suunnata? Koostin teille listauksen omista lempipaikoistani, joihin voisin viedä myös jonkun toiselta paikkakunnalta tulevan vieraani 🙂 

Näyttökuva 2013-12-12 kello 14.18.22.png

Kahvilat:

Kauppayhtiö, Valtakatu 24

Ihanan tunnelmallinen retrokahvila, jossa kaikki tavarat ovat kaupan. Rentoa musiikkia, osaavaa ja rentoa henkilökuntaa. Kaupungin parhaat sushit valmistaa Kauppayhtiön sushimestari Silli ja löytyypäs kahvilasta myös meidän Super-Pirtelöbaarin raakasuklaakonvehdit! Lisäksi tässä kahvilassa on aivan ihanat salaatit. Kauppayhtiöllä kulutan Rovaniemen kahviloista eniten aikaani, varsinkin silloin kun minulle iskee inspiraatiopula tai kaipaan rauhallista omaa aikaani. Ehdoton kantapaikka, kun lähdetään käymään kaveriporukalla jossakin! Nykyään voit löytää Kauppayhtiön yhteydestä myös vaateliike Hih-Hi!:n, joka palvelee kahvilan entisessä kabinettitilassa. Myynnissä on kotimaisten designereiden valmistamia vaatteita ja asusteita.

Cafe & Bar 21, Rovakatu 21

Tämä kahvila on hyvin moderni tuulahdus Rovaniemen kahvilatarjonnassa. Erikoisuutena Bar 21:ssä ovat suolaiset ja makeat vohvelit sekä italialaiset Gelato-jäätelöt. Kahvilassa on asiakaskäytössä iPadit. 

Ravintolat:

Nili, Valtakatu 20

• Monte Rosa, Pekankatu 9

• Maisemaravintola Sky, Juhannuskalliontie

aula2.jpg

Suloiset pikkuputiikit: 

Noolan, Kauppakeskus Rinteenkulma

Ystäväni Annetten vaateliike on aivan Rovaniemen ytimessä. Noolan myy aidoista materiaaleista valmistettuja vaatteita, joiden värimaailma on todella harmoninen. Voit löytää täältä niin villasta, pellavasta, huovasta kuin kalannahkastakin valmistettuja vaatteita. 

Luontaishoitola Natural Beauty, Valtakatu 18

Ystäväni Jaanan kaunis luontaishoitola tarjoaa kasvo- ja vartalohoitoja luonnonkosmetiikalla tehtynä. Tunnelma hoitolassa on ihanan seesteinen ja hoidon jälkeen juodaan rauhassa vielä teet pienen rupattelun lomassa. Natural Beauty myy Zuii-meikkejä, Mádaraa, Lakshmia, Farfallaa, Acorellen luomutuoksuja sekä mineraalimeikkisarja Lily Loloa. Lämmin suositus <3

Vesalan lähi- ja luomuruokakauppa, Rovakatu 19

Vesala perustettiin 1,5 vuotta sitten Rovaniemen ytimeen. Kaupan pyörittäjä Tarja pitää huolen laajasta lähi- ja luomuruokatarjonnasta erittäin esimerkillisesti. Tämä suloinen putiikki huokuu vanhan ajan henkeä.

vesalanluomukauppa_halopieniaikuinen0097.jpg

Kirpputorit:

Kirpputori Tuhat-Tori, Harrikatu 2

Rovaniemen keskustan laajin kirpputori, jossa poikkean usein Kauppayhtiöltä lähtiessäni. Täältä olen tehnyt aivan loistavia löytöjä!

Varastotien kirpputori, Varastotie 8

Teollisuusalueella sijaitseva kirpputori on todella iso ja kiertämiseen kannattaakin varata aikaa. Laaja huonekaluosasto ja edullinen hintataso. 

CrossFit_ONRAMP_CrossFitSantasport_beforeafter 1.jpg

Liikunta/liikunnalliset aktiviteet: 

Santasport, Hiihtomajantie 2

Täältä löytyy melkeinpä kaikki mitä voi toivoa: kylpylä, seinäkiipeily, yleisurheiluhalli, CrossFit, kuntosali, ohjattu ryhmäliikunta, hiihtokoulut, keilaus… Lista voisi jatkua loputtomiin! Henkilökunta on aivan mielettömän mukavaa ja tilat ovat uudehkot sekä siistit. Santasport toimii myös hotellina. Luontopoluille pääseekin miltei ulko-ovelta.

Näyttökuva 2013-12-12 kello 14.17.14.png

Elämykset/näköalat/retket:

• Häkinvaaran Kammi, (vuokraus Osviitasta)

Todella kauniilla paikalla sijaitsevalta kammilta on mielettömät näköalat. Kammille kannattaa suunnata kylmemmälläkin ilmalla, sisällä voi nauttia loimuavasta tulesta ja paistaa herkkuja. Pienet mäennyppylät mahdollistavat myös pulkalla laskemisen. Tänne olemme vieneet ulkomailta tulleita ystäviämme 🙂

• Ounasvaaran näköalatorni + laavu

Kesäisin ja talvisin Ounasvaaran metsät tarjoavat ihanaa rauhaa ja silmän iloa. Näköalatorni on hyvä päätepysäkki, laavu on aivan tornin vieressä. Lähtiessä voi kiertää Juhannuskallioiden kautta. Talvisin Ounasvaaralla kulkee erittäin hyvät hiihtoladut.

Lammassaari

Sopivan mittainen reitti, jolla voi bongailla kesäisin sekä syksyisin lampaita ja erilaisia lintuja. Reitillä menee todella hyvät pitkospuut ja lintutornilla voi käydä nautiskelemassa eväät. Varsinkin ruskan aikaan todella kauniit maisemat!

Näyttökuva 2013-12-12 kello 14.16.39.png

Joku teistä kysyi, että mitä mieltä olen Lapissa asumisesta ja tänne jäämisestä. Olen iloinen, että minusta tuntuu hyvältä asua täällä Napapiirillä. Kun emme koe tarvetta muuttaa etelämmäs, miksi muuttaisimme? Pidämme mieheni kanssa mielettömästi Lapin luonnosta ja näin talvisin runsaasta lumen määrästä. Rovaniemeltä löytyy kaikki tarpeellinen: työt, harrastusmahdollisuudet, oma koti, luonto ja ystävät. Täällä ei ole sataa kahvilaa eikä kymmeniä kuntosaleja, mutta täällä on yhteisöllisyyttä, rohkeita yrittäjiä ja mahdollisuuksia. Meillä on ehkä pieni keskusta, mutta silti kolme kauppakeskusta, joista löytyy aikalailla kaikkea laidasta laitaan.

Aiempi kysyjä piti hassuna myös sitä, että kotikonnuilleen jäämistä pitäisi aina jotenkin selitellä ja kertoa miksei lähtenyt ”suureen maailmaan”. Minustakin tuntuu joskus siltä, että olisin jotenkin tilivelvollinen tänne jäämisestä. Omille kotikonnuille jääminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että on pelokas nössö tai täysi juntti, joka ei tajua suuren maailman menosta mitään. Jotkut vain pitävät rauhallisemmasta elämäntyylistä kuin etelässä. Minulle on hyvinvointia saada asua täällä 🙂 

Näyttökuva 2013-12-12 kello 14.16.01.png

Lopuksi haluan sanoa vielä sen, että ei, täällä porot eivät kävele kaupungilla. Ounasvaaralla kylläkin.

Kommentit (4)
  1. Very nice post, had a great time. Thanks for sharing

  2. ”Vaikka olisi kuinka kiire, niin yöpaikka tarjotaan ja kahville kysytään.”

    Just näin! Tunnistan niin monta asiaa tästä postauksesta. Niin se vain on, että pohjoinen mielenlaatu ja kulttuuri ovat erilaiset. Vaikka rakastan Oulua ja se on ehdoton kotikaupunkini, on myönnettävä, että jo sillä korkeudella välittömyys on huomattavasti vähäisempää. 🙂 Etelä-Suomesta nyt puhumattakaan.

    Rovaniemi on ihana. Ja kun se on kuitenkin ihan oikea kaupunki!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *