Minäkö joku kirjailija, anteeksi

Aina, kun minuun viitataan kirjailijana, koen häpeää. En ole mielestäni kirjailija. Toki, olen kirjoittanu kaksi kirjaksi määriteltävää asiaa eli juttua eli teosta kai, mutta en koe niistä kirjailijuutta. Pääsi vain käymään sillä tavalla, että tapahtui kirjoittamista. Hävettää, että täälläkin olen kirjoittanut esittelytekstiini, että olen joku kirjailija. Tunnen itseni teeskentelijäksi.

Kuuntelin hiljattain Epäonnistumisten CV -podcastia Yle Areenasta. Ohjelmassa oli vieraana Riikka Pulkkinen, kirjailija. Pulkkinen on k i r j a i l i j a, tekisi melkein mieli sanoa, että Kirjailija. Monta teosta on kirjoittanut ja on sellainen kirjailijamainen henkilökin. Kuuntelin Pulkkista ja mietin, että miten minä, metsähiiri ja vitunhuutaja, voisin muka jotenkin tällaisen ihmisen kanssa samaan kategoriaan mennä.

Mielikuvani kirjailijasta on, että hän on sellainen Hieno ja Arvokas ja Älykäs ihminen. Rauhallinen ja hyvä keskustelija ja taidokas kaikenlaisen syvemmän symboliikan teksteihinsä piilottamisen kanssa. Enkä siksi koe olevani kirjailija. Kirjailijuus tarkoittaa minulle jotain isoa ja hienoa, mutta itseni näen lähinnä soheltajana, joka tarpeeksi sohellettuaan saattaa vahingossa onnistuakin vähäsenpikkuisen.

Kävin juttelemassa tästä kirjailijuuteen ja kirjoittamiseen liittyvästä häpeästä Takakansi-podcastissa Marko Suomen kanssa.

Tiedostan ongelmani typeryyden. Että tässä häpeässä ei ole järkeä, että tämä on aivan älyttömän etuoikeutettu ja naurettava pulma. Pitäisi olla iloinen ja ylpeä ja niin olenkin, joskus ja hyvin lyhyesti, kun häpeä taas ottaa kuristusotteen. Ei pidä ylpistyä! Niin on opetettu. Siitä ei kyllä kohdallani ole pelkoa, sillä häpeän kuilu on hyvin likellä ja syvä.

hyvinvointi runot-novellit-ja-kirjoittaminen mieli
Kommentit (3)
  1. Minna ja kaksi kissaa
    11.7.2020, 10:49

    Minun mielestäni sinä olet kirjailija, koska kun kuuntelin teoksesi Sirkka, olin aivan haltioissani. Sarkastisuus ja huumori oli minun makuuni, vai oliko siinä sarkastisuutta ja huumoria? Ihan sama, pikkutarkka kerronta pienenestä ihmisestä oli niin viihdyttävää, osin ehkä siksi, että jos minulla ei olisi tytärtä ja miestä, olisin oman elämäni Sirkka, niin paljon rajoittunutta samaa meissä on. Minulla on myös kaksi kissaa.
    Eli tarkoitukseni oli ottaa kantaa siihen, että tarviiko sinun suotta hävetä ja pohtia, oletko kirjailija, kyllä me lukijat/kuuntelijat sen kerromme nauttimalla teoksistasi, KIITOS ❤

  2. Minä ajattelen, että kirjailija on joku, joka päätyönään kirjoittaa kirjoja ja elättää itsensä kirjailijan työllä. Koska olen itse asiantuntijatyössä, näen asian niin, että asiantuntijakin voi päätyönsä ohessa kirjoittaa kirjan, mutta en kuitenkaan ajattele, että kyseessä on kirjailija. Varmaan tämä on sellainen asia, että miten kukakin sen määrittää.

    1. Tämä onkin kiinnostavaa, koska jos tuo on kirjailijuuden määritelmä, että elättää itsensä sillä, ei Suomessa ole tähän määritelmään meneviä kirjailijoita kuin kourallinen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *