Turhautumista töissä – miten itse auttaa itseään?
Varmaankin jokainen, tai lähes jokainen, kohtaa työelämänsä aikana tilanteen, jossa tuntee olevansa jumissa. Ehkä työtehtävät eivät enää inspiroi, ehkä tuntuu että oppimispolku on koluttu kauttaaltaan läpi. Tiimin kemiat voivat aiheuttaa päänvaivaa tai työ vain ei enää natsaa omaan muuttuneeseen mielentilaan ja elämäntilanteeseen.
Omalta kohdalta tuntuu, että parin vuoden sykleissä tulee tilanteita, joissa on pysähdyttävä miettimään, mitä haluaisin tehdä seuraavaksi, mihin suuntaan osaamista voisi kehittää tai syventää ja kuinka päästä tuohon toivottuun suuntaan. Tämän ei tarvitse tarkoittaa työpaikan vaihtoa, monessa yrityksessä on onneksi nykyään mahdollista esimerkiksi laajentaa omaa toimenkuvaa kiinnostuksen ja osaamisen pohjalta. Se on kuitenkin minusta selvää, että itse on oltava aktiivinen uuden suunnan löytymisessä jos sellaista toivoo. Joilleki onnekkaille varmasti tarjotaan juuri oikeaan aikaan, juuri oikeassa paikassa ylennystä, työnkuvan muutosta tai työkiertoa, mutta useimmiten tämä jäänee yksilön omalle vastuulle. Miksi jäädä voivottelemaan surkeaa kohtaloa ja olla kiukkuinen työjumin takia kotona, kun itse voi melko kivuttomin askelin ainakin laittaa muutosprosessin alulle?
Tässä muutamia ideoita, mistä lähteä liikkeelle:
-Selvitä, onko organisaatiossasi mahdollista kehittää omaa työnkuvaa kiinnostuksen mukaan tai laajentaa osaamista vaikka koulutusten kautta.
-Mieti valmiiksi, mitä haluaisit seuraavaksi tehdä. Itse tunnet vahvuutesi, motivaatiosi ja haaveesi parhaiten ja voit räätälöidä itsellesi optimin paketin.
-Luo itsellesi unelmakartta ja emotionaalinen CV. Nämä auttavat edellisessä kohdassa.
-Varaudu siihen, että muutosprosessi voi viedä kuukausia. Jos toivottu uusi suunta on kuitenkin näkyvillä, älä turhaudu vaikka byrokratia veisi hetken.
– SPEAK UP! Harvan esimies, työnohjaaja tai ura coach on mentalisti. Monesti itse ajattelee, että kyllähän minusta nyt ulospäin näkee että on tatti otsassa. Sen sijaan että siirtää vastuun omasta työtyytyväisyydestä muille, kannattaa itse ottaa asia oikeiden tahojen kanssa puheeksi. Ei siis vain kahvipöydässä läheisimmän kollega kanssa :) Monesti kun asian on sanonut ääneen, jo se helpottaa oloa ja esimiestenkin on helpompi viedä asiaa eteenpäin, kun heillä on selkeät lähtötiedot toiveistasi olemassa.
-Kasvata tietämystä alasi tai muiden kiinnostavien alojen tarjonnasta ja osaamispoluista, netti on pullollaan tietoa. Osallistu ilmaisiin webinaareihin, työväenkursseille, uraryhmiin somessa. Kuuntele podcasteja, TedTalkeja, inspiroidu!