4 x kirppisvinkki

Viime päivät on tullut paahdettua tuhatta ja sataa, eikä blogin kirjoittamiselle ole yksinkertaisesti ollut aikaa. Tai ehkä se on sekin, että kun lukee tai sorvaa sanoja aamusta iltaan, lopulta tankki on vaan tyhjä. Ajatuksia on herännyt kyllä niin individualismista, feminismistä, peruskoulusta, sotesta kuin elämästä, mutta ne saavat odottaa parempaa ajanhallintaa. 

Tänään siis vähän pinnallisempaa asiaa. Kaveripiirissäni taidan olla jonkinlaisessa epävirallisessa kirppishaukan asemassa. Ja totta se taitaa olla, olen lukion jälkeen enenevissä määrin hankkinut vaatteet mieluiten kierrätettyinä. Periaatteessa yritän edelleen ostaa joko joltain pieneltä merkiltä tai sitten metsästää vaatteita käytettynä. Kun budjetti ei ole rajaton, käytettynä voi myös ostaa laadukkaampaa kuin uutena. Kierrättäminen on viime vuosina ottanut kiitettävästi tulta alleen ja on ollut hienoa, että kun osaa etsiä, käytettynä voi löytää melkein mitä vaan. 

Kuvituksena on kuvia toissa viikolta, kun pyrin pukeutumaan joka päivä päästä varpaisiin pelkkään käytettyyn!

Image (12).jpg

1. Ajattele käytettynä ostaminen uusiksi

Monille kirpputorit tarkoittavat edelleen UFF:ia tai epämääräisiä kasoja lumppua kahdella eurolla. Käytettynä voi kuitenkin ostaa nykyään monella tapaa: ranskalaisen Vestiaire Collectiven, suomalaisen We started this -nettikaupan tai töölöläisen Reloven kaltaisten kauppojen valikoimasta ummehtunut 80-luvun estetiikka on kaukana.

Zadaa-sovellus tekee virtuaalisesta kaupankäynnistä vieläkin helpompaa ja luotettavampaa: appi etsii juuri sinulle sopivan kokoisia vaatteita, eikä myyjä saa maksua ennen kuin olet saanut tuotteen sellaisena, kuin luvattiinkin. Epäilyttävän 90-lukulaisilta vaikuttavilla tori.fi- ja huuto.net-sivustoilla voi myös asettaa hakuvahteja, jotka ilmoittavat sähköpostiin, kun etsimäsi tuote mahdollisesti on tullut myyntiin (tosin saatat saada rasittavia sähköposteja myös asioista, joita et todellakaan halua). 

Image (13).jpg

2. Älä osta käytettynä sellaista, mitä et ostaisi uutenakaan

Kirpputorit tuppaavat valitettavasti täyttymään huonolaatuisesta lumpusta, jonka ei pitäisi kelvata kenellekään edes uutena, saati sitten käytettynä. Sinänsä voi myös ajatella, että kirpputorit ruokkivat halua ostaa aina vaan enemmän – ainahan tavarasta pääsee eroon dumppaamalla ne kirpputorille tai UFF:n laatikkoon. Jos vaate vaatii muuta muokkaamista kuin lyhentämisen tai olkatoppausten irrottamisen, kannattaa jättää ostamatta. Kokemuksesta tiedän, että se tosi ihana, kolme kokoa liian iso hame ei koskaan tule kaapista päälle asti. Saati eksy ompelijan pöydälle.

Image (15).jpg

3. Mieti hinta uusiksi

Kirpputorilla tekee parhaimmillaan löytöjä parilla eurolla, muttei aina. Jos etsii merkkivaatteita, kannattaa tottua ajatukseen, etteivät ne aina irtoa eurolla tai parilla. Itse suhteutan myyntihinnan aina siihen, mitä tuote maksaisi uutena kaupassa: silloin ei kauhistu, kun 300 euroa uutena maksanut vaate rokottaa lompakkoa kolmellakympillä.

Jos myyt kirpputorilla, hinnoitellessa kannattaa muistaa, ettet itsekään ostaisi H&M:n paitaa 15 eurolla. Älä siis pyydä siitä liikaa, koska käytetty vaate on, no, käytetty vaate.

4. Täsmäshoppaile tietyt vaatteet käytettynä

Kaikkea, kuten hyväkuntoisia t-paitoja, ei ole helppo löytää kirpputorilta. On kuitenkin paljon vaatteita, jotka kannattaakin nimen omaan ostaa käytettynä:

Takit: Vanhoissa villakangastakeissa kangas on paksua ja painavaa ja mallit ovat ajattomia. Takki ei sitä paitsi useimmiten ole ihoa vasten, joten pinttyneet hikitahrat eivät vaivaa. Käytettynä voi löytää uniikkeja takkeja, jotka piristävät kyllä silloin, kun Suomen talvi kestää 6 kuukautta.

Laukut: Käytettynä voi löytää sen laadukkaan nahkalaukun, johon ei olisi varaa uutena. Sitä paitsi: laukuissa ei ole koko- tai sovitusongelmaa.

Juhlavaatteet: Harva meistä käy iltapukujuhlissa joka vuosi, mutta monilla vastaan tulee aina silloin tällöin kissanristiäisiä ja erilaisia hienoimpia juhlia, joihin ei voi mennä siinä samassa mustassa mekossa, jossa on kolunnut läpi kaikki viime vuosien sukujuhlat (t. allekirjoittanut). Jos vaate ei tule käyttöön kovin usein, se kannattaa joko vuokrata tai ostaa käytettynä. Vintage-juhlamekot on sitä paitsi todella hienoja (paljetteja ja vielä enemmän paljetteja)!

Silkki- ja villavaatteet: Ilmeisesti 80-luvulla koko Suomi on pukeutunut silkkiin, sillä kirpputorit pursuilevat kreisin värisiä silkkipaitoja. Osta niitä, ne kestävät nimittäin konepesuakin. Vanhat villavaatteet ovat myös usein laadukkaampia, kuin ne, joihin uutena on varaa. Villasta irtoaa myös tunkkainen haju: neuleen voi pakastaa tai tuulettaa. Puuvilla- tai keinokuituvaatteista tunkkainen haju tai värjäymät eivät välttämättä irtoa, edes sappisaippualla.

Mitkä ovat omia, parhaiksi osoittautuneita vinkkejä onnistuneisiin kirppislöytöihin? Jakakaa viisauttanne kommenttiboksin puolella 🙂 Vai onko käytettynä ostaminen osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *