Feminististä politiikkaa

Viime aikojen ikävien ja surullisten uutisten seassa haluaisin näin perjantain kunniaksi keskittyä positiivisiin asioihin. Esimerkiksi siihen, että Suomeen on viimein perustettu Feministinen puolue! Onneksi maailmaan mahtuu ihmisiä, jotka toimivat. Liputtavat rakkauden ja vapauden puolesta.

Feministisen politiikan tavoitteena on yhteiskunta, jossa kaikilla ihmisillä on mahdollisuus toteuttaa täysi potentiaalinsa yhdenvertaisena muiden kanssa, riippumatta sukupuolesta tai sukupuolettomuudesta, ihonväriin tai etnisyyteen liitetyistä käsityksistä, seksuaalisesta suuntautumisesta, toimintakyvystä, luokasta, uskonnosta tai vakaumuksesta, sukupuolen ilmaisusta, sukupuoli-identiteetistä,  iästä tai kansalaisuudesta. Politiikkamme kolme kärkeä ovat sukupuolten tasa-arvo, ihmisoikeudet ja inhimillinen turvallisuus. 

Image.jpg

Yhdenvertaisuuden edistämisen ei pitäisi tapahtua sivulauseissa, silloin, kun ei ole muuta tekemistä, vaan sen pitäisi olla kaiken politiikan tekemisen lähtökohta. Olen monesti pettynyt siihen, miten ponnettomasti yhdenvertaisuuskysymyksiin muissa puolueissa puututaan, vaikka ei yhdenvertaisuudesta puhumisen pitäisi olla niin kovin radikaalia. Samaan tapaan, kun Vihreiden ilmestyminen Suomen puoluekentälle on nostanut ympäristökysymykset polittisiksi kysymyksiksi myös muissa puolueissa.On todella hienoa, jos tällainen avaus nostaa tasa-arvokysymykset (siis muunkin kuin sukupuolten välisen tasa-arvon) taas tapetille ja pakottaa muutkin puolueet ottamaan konkreettisesti kantaa. 

Esimerkiksi se, minkälaista talouspolitiikkaa Feministinen puolue ajaisi, on tietysti vielä auki (jos kiinnostaa, esimerkiksi Veikka Lahtinen pohtii täällä, mitä feministisen puolue voisi tarkoittaa). Pelkästään olemassaolollaan tämä on mielestäni tärkeä avaus.

Matka kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ei ole mikään suoraviivainen  kehityskulku, joka menee automaattisesti eteenpäin. Se ei tapahdu itsestään jonkun historiallisen kehityksen ansiosta, vaan sen edistämiseksi ja ylläpitämiseksi täytyy tehdä töitä.

Oletko mukana?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *