Nainen ei ole naiselle susi

Jos jonkun sanonnan toivoisin maailmasta katoavan (monen muun ohella), se on ”nainen on naiselle susi”.

Aina silloin tällöin törmää keskusteluihin, joissa muistutetaan, että naiset ovat toisilleen erityisen inhottavia. Kärjistäen keskustelujen perusteella naiset vaikuttaisivat olevan selkään puukottavia ämmiä, joilla ei ole muuta tekemistä kuin puhua muista, tutuista ja tuntemattomista, naisista pahaa. Naiset eivät kykene yhteistyöhön ja naisten miehiä huonompi menestys eri aloilla laitetaan keskinäisen avunannon puutteen piikkiin. 

lifteachotherup_libbyvanderploeg.gif

 

Liddy Vanderploegin mahtava gif täältä.

Tällaisista stereotypioista olisi syytä päästä eroon. Pahimmillaan ne ruokkivat mielikuvaa siitä, että naiset eivät ole luotettavia ystäviä tai työntekijöitä, tai naisten koko elämä pyörii miesten huomiosta kilpailemisen ympärillä. Ihan niin kuin tällä pallolla ei olisi tärkeämpääkin tekemistä! Olen tullut ajatelleeksi asiaa taas, kun olen kirjoittanut vapaa-ajallani juttua naisista DJ-skenessä. Olen törmännyt huikeisiin, todella ystävällisiin tyyppeihin, joita yhdistää yksi asia: halu toimia esikuvina, mentoreina ja auttavina käsinä muille naisille, jotka haluavat menestyä musiikkimaailmassa – ei ole puhettakaan siitä, että muiden auttaminen ja menestys olisi itseltä pois. Ystävällisiä, ihania ja henkistä tukea tarjoavia naisia on Lilykin pullollaan.

Olen elämäni ajan saanut todella paljon tukea naisilta, jotka ovat uskoneet, että pystyn mihin tahansa silloinkin, kun usko omaan tekemiseen ja osaamiseen on ollut heikoilla. Saanut kehuja, palautetta ja sparrausta. Eihän siinä pitäisi olla mitään ihmeellistä; siitähän ystävyydessä ja solidaarisuudessa on kyse. Siksi on hämmentävää tavata naisia, jotka sanovat, etteivät koskaan ole tulleet toimeen muiden naisten kanssa – ikään kuin he eivät itse olisi esimerkkejä siitä, että meitä on moneen junaan sukupuolesta riippumatta. Puhumattakaan sitten miehistä, jotka kokevat, ettei naisia ”voi ymmärtää” tai heidän kanssaan olla ystäviä. Mikäli kokee ystävyyssuhteiden olevan riippuvaisia kanssaihmisen sukupuolesta, olisi mielestäni syytä katsoa peiliin ja pohtia, mistä niin negatiivinen mielikuva johtuu.

Ikäviä, kateellisia tai omaa epävarmuuttaan muiden arvosteluun hukuttavia ihmisiä on joka puolella, eikä sillä ole tekemistä iän tai sukupuolen kanssa. Ikävä ihminen on ikävä ihminen. Mikään maaginen yhteys ei automaattisesti sido miehiäkään. Siispä: naisten välinen solidaarisuus ansaitsee tulla tunnustetuksi! Se on tasa-arvon edistämisen kannalta tärkeämpää, kuin ehkä ajattelemmekaan.

puheenaiheet syvallista ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *