JUHANNUS RUOHOTASANGOLLA

Grilliruoka – check, kokko – check, ”telttailu” – check, eikö kuulostakin ihan juhannukselta? 

Me vietettiin täällä taannoin juhannusta muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsevilla grasslandeilla. Odotimme silmänkantamattomiin vihreää ruohikkoa, kokonaisena grillattua lammasta, jurtassa vietettyä (teltta)yötä ja pientä palelua, hevosia ja mongolialaista kurkkulaulantaa kokon ympärillä. Nää reissut on siitä hauskoja, että odotukset ja todellisuus harvoin kohtaavat ja kun ollaan Kiinassa, se todellisuus on aina jossain määrin vähän absurdi. 

Kun saavuimme useamman tunnin ajamisen jälkeen kohteeseen, edessä ei ollut pientä valkosinistä telttamerta vaan betonista rakennettuja hieman tukevampia ”jurttia” (ilmastoinnilla). Hevoset sentään odottivat aitauksessa ja muutama onnekas sai kipitellä vapaanakin jurttarivistöjen välissä. Koska oltiin mukana järjestetyllä retkellä, aikataulu oli paikallisesti aika tiukka ja täynnä erilaisia aktiviteettja. Saimme hädin tuskin vessassa käydä ja ratsastukseen sopivat vaatteet vaihtaa, kun opas oli jo työntämässä meitä hevosen selkään. Työn ja tuskan takana oli, että saimme luikerreltua itsemme ratsastus-show’n katsomisesta pienelle breikille omiin jurttiimme (täällä näille retkille lähdetään aikaisin). 

Ratsastus oli mahtava kokemus ja onnistui näin ensikertalaiseltakin, kun hevoset olivat niin koulutettuja, että olivat paikallisen ohjaajansa ääniohjauksessa. Aluksi olin toki kauhusta kankeana, mutta hetken kuluttua homma alkoi tuntua luontevammalta. Huomattavasti positiivisempi kokemus kuin taannoinen kaksikyttyräisen kyyti. 

fullsizeoutput_15b4.jpegTämä kuva on kiinalaista feikkiä – oikeasti ruohotasanko oli tuolla lähinnä keltaista ja harvaa, sillä kuiva, sateeton kevät ja kesän paahde eivät ole tarjonneet parhaita mahdollisia kasvuolosuhteita ruohikolle ja tuo vihreä kaistale oli mitä luultavimmin kasvatettu. Hiekkatien toisella puolella oli valtava kasa muoviroskaa. Taivas oli sentään oikeasti sininen.

fullsizeoutput_15b3.jpeg

fullsizeoutput_15b6.jpeg

Muut aktiviteetit skipattiin ja otettiin vähän lepoa ennen illallista. Illallinen oli mongolialainen feast ja se oli kyllä ihan huippu kokemus. Kaikki osallistujat pukeutuivat perinneasureplikoihin ja asettuivat puolikaaren muotoon asetettujen pöytien ääreen. Keskellä esitettiin ruokailun ohessa mongolialaisia perinnetansseja, -lauluja ja muita esityksiä. Loppuhuipennuksena estradille kannettiin ne kokonaisena grillatut lampaat päineen kaikkineen, jotka hetken kuluttua tarjoiltiin pöytiin sopiviksi suupaloiksi leikattuina. 

fullsizeoutput_15b5.jpeg

Illallisen jälkeen sää oli kääntynyt hieman sateiseksi ja mentiin jurttaan pitämään sadetta ja kilistämää juhannukselle. Ilta huipentui myöhemmin ”kokkoon” (ja siitä sytytettyihin jättitähtisädetikkuihin) ja neljän biisin pituisiin hulluihin bailuihin (oikeasti parhaat täällä so far) Sisä-Mongolian tähtitaivaan alla, kunnes klo 22.22 joku veti piuhan irti ja kaikki lähtivät nukkumaan.

fullsizeoutput_15af.jpeg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *