Estenomiopinnot osa 2

Kakkos vuoden syksyllä eli minun tapauksessani viime syksyna, kun teoriatietoa kemiasta oli jo jonkun verran takana, päästiin ekaa kertaa koulun omaan labraan tekemään tuotteita. Tänä keväänä päästiin vielä syventämään opittua,kun tarjolla oli toinen laboratoriokurssi. Labrakurssit ovat mukavaa vastapainoa teoriaopinnoille ja niin kivaa kun pääsee vetäsemään valkoisen takin niskaan ja hetkeksi leikkimään kemistiä!

Ennen tuotteen tekemistä on täydennettevä reseptit, tutustuttava raaka-aineisiin, työvälineisiin sekä työohjeeseen. Työohje ja teoria sen takaa on oleellista osata, sillä raaka-aineita ei voi vain sekoitella keskenään siinä järjestyksessä kun ne on kirjattu reseptiin, vaan työohjetta täytyy seurata koko ajan. Joitakin aineita tarvitsee esimerkiksi kuumentaa, jäähdyttää tai sekoittaa tietyn ajan verran, ennen kuin seuraavan aineen voi lisätä. Sekoitusnopeudet, -ajat ja jopa välineet vaihtelevat. Lisäksi kaikkia aineita ei välttämättä voi sekoittaa sellaisenaan keskenään, vaan jokin aine täytyy ehkä liuottaa ensin johonkin toiseen aineeseen jne. Teoriatieto on siis syytä olla hanskassa. Raaka-aineet käyttäytyvät valmistusvaiheessa eri tavalla ja niiden oikea ”kohtelu” on hyvin tärkeää tuotteen lopputuloksen kannalta.

Teoria raaka-aineiden takaa tarkoittaa käytännössä sitä, että täytyy esimerkiksi tietää mitkä aineet aiheuttavat shampoon vaahtoutumisen ja mitkä aineet ovat tuotteen peseviä ainesosia, eli kuinka pesevä tuote on jne. Lisäksi täytyy tietää miten emulsio tai geeli syntyy ja mitä aineita, välineitä ja valmistustekniikoita niihin tarvitaan. Kosmetiikan säilyvyyttä täytyy myös tuntea, jotta tiedetään paljonko mitäkin säilöntäainetta laitetaan ja käytetäänkö jotain seosta yms.

Kosmetiikan tekeminen on kivaa, mutta labraan ei voi vain lampsia paikalle sekoittelemaan tuotteita, vaan se on tottakai tärkeä oppimistapahtuma. Ollaan tähän mennessä päästy tekemään shampoota, hoitoainetta, vartalovoidetta, puhdistusvaahtoa, kasvovettä, silmänympärysvoidetta, antiperspiranttia, kuorintaa, suihkugeeliä sekä ”shimmering” vartalovoidetta. Ensi vuonna päästään vielä tekemään meikkejä!!

Kaikki tuotteet mitä ollaan tehty saadaan tietysti omiksi ja niitä voi käyttää kuin mitä tahansa vastaavia tuotteita. Pakko myöntää, etten ole raaskinut käyttää omia tuotteita ihan niin ahkerasti kuin muita tuotteita, sillä en halua että ne loppuu heti! Toki loputtomiin tuotteet ei tietenkään säily, joten eiköhän ne jossain vaiheessa tule loppuun käytettyä. On ollut mielenkiintoista vertailla omia tekemiä tuotteita ja raaka-aineita vastaaviin kaupasta ostettuihin tuotteisiin ja huomata, että joissain ei edes ole niin paljon eroa! Kaikkiin tuotteisiin saadaan myös valita tuoksut ja värit itse.

Estenomin yksi tärkeimpiä tehtäviä on myös osata tulkita inci-listoja ja tunnistaa sieltä eri aineita ja niiden vaikutuksia. Labratyöskenly on ollut hyvä työkalu niiden opetteluun, sillä on joutunut miettimään, miksi jokin aine lisättiin tuotteeseen ja mitä se tekee. Mikäli tuote päätyisi myyntiin, olisi tuotteen myymisen kannalta oleellista tietää vaikuttavat aineet. Myöskin säilöntäaineiden tunnistaminen sekä muiden aineiden tehtävät on tärkeää tietää. Tuotekehittelijänä, maahantuojana, jakelijana tai mihin ikinä päätyykään, mitä enemmän tietää, sitä enemmän mahdollisuuksi ala tarjoaa ja on mahdollista tehdä myös parempaa taloudellista tulosta.

Mikäli haluaa suunnata tuotekehittelyn pariin, on osattava valita oikeat raaka-aineet ja tuntea tuotteen sekä raaka-aineiden vaikutukset. Lisäksi on tunnettava valloilla olevia trendejä sekä yleisesti on tunnettava markkinat. Lisäksi tarvitaan lainsäädännön tuntemista, jotta esimerkiksi tiedetään millaisin keinoin tuotetta voi laillisesti markkinoida ja mitä väittämiä mainoksissa saa käyttää.

Tässä oli taas pieni maistiainen koulutuksemme sisällöstä. Toivottavasti tämä postaus avasi taas enemmän sitä, mihin meitä estenomeja tarvitaan ja millaisia oppeja koulutus meille tarjoaa. Lähtökohtaisestihan koulutuksen anti on pitkälti kiinni myös omista kiinnostuksen kohteista ja motivaatiosta, omia opintoja voi painottaa eri asioihin.

kauneus opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *