Ruutuaika

Mulle tulee joka sunnuntai puhelimeen ruutuajan viikkoraportti, joka kertoo kuinka paljon käytän puhelinta keskimäärin päivässä ja onko ruutuaikani kasvanut tai vähentynyt viime viikosta. Viime sunnuntaina havahduin siihen, että ruutuaikani oli kasvanut 10% ja vietän keskimäärin puhelimella tunteja päivässä.

Puhelimessa on paljon myös hyviä asioita ja paljon menee aikaa myös hyödyllisiin juttuihin, joten ihan nolliin ruutuaikaa ei nykypäivänä ole kovinkaan mahdollista saada. Ruutuajaksi tietenkin lasketaan kaikki toiminta ja vaikka se kohoaisi pariin tuntiin päivässä, ei se välttämättä tarkoita, että on kuluttanut sen ajan putkeen puhelinta selaillen.

Huomaan kuitenkin, että paljon menee aikaa sellaiseen turhaan selailuun, jota tapahtuu ihan huomaamatta. Lähes kaikkialla kuljetaan nykyään puhelin kädessä ja se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että puhelin otetaan esiin esimerkiksi hississä tai kassajonossa. Myöskään bussissa ei tietenkään voi vain istua ja katsella ikkunasta ulos, vaan puhelinta tuijotetaan niska vääränä.

Kuva: Jukka Björn

Tänäänkin mulla on ollut ihan aktiivinen päivä, enkä mielestäni ole selaillut paljoa puhelinta. Kuitenkin ruutuaikani ylittää 3 tuntia. Tällä viikolla olen kuitenkin yrittänyt vähentää  ruutuaikaani edes sen 10% mitä se viime viikosta nousi. Välillä on hyvä herätä siihen, että se puhelin on oikeasti ihan koko  ajan mukana.

Oon yrittänyt noudattaa tätä klassikkovinkkiä, että ”Älä käytä puhelinta juuri ennen nukkumaanmenoa”, mutta siinä en ole onnistunut vielä kertaakaan. Myös lenkille on haastavaa lähteä ilman puhelinta, sillä oon tottunut kuuntelemaan musiikkia tai podcasteja ja se ei onnistu ilman puhelinta. Näiden sijaan oon yrittänyt kotona laittaa puhelimen välillä kokonaan pois näkyvistä ja esimerkiksi vältän puhelimen viemistä keittiöön. Lisäksi käytän välillä ruutuajan rajoitusta, joka estää tiettyjen sovellusten käytön. Oon myös keskittynyt siihen, että en keskittyisi kahteen asiaan samaan aikaan. Esimerkiksi kun katson tv:tä, en selailisi puhelinta, tai kun hengailen ystävieni kanssa, pidän puhelimen poissa. Millaisia vinkkejä sulla on ruutuajan vähentämiseen?

hyvinvointi hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *