The suklaakakku/15.luukku
Tein viime sunnuntaina pitkästä aikaa leipomisia, kun meille tuli ihana ystäväperhe kylään. Ruuaksi meillä oli lohkoperunoita, lihapullia ja salaattia. Niin sunnuntairuokaa, kun vaan voi olla. Se melkein vaati seurakseen suklaakakkua.
Tämän suklaakakun ohje on kulkenut mukanani niin kauan kuin muistan. Se on muistaakseni alunperin ehkä yläasteen köksän kirjasta. Kakku on todella nopea, helppo tehdä ja ainekset löytyvät usein suoraan kotoa. Lisäksi kakku on helppo varioida oman mielen mukaan. Alunperin kakku on kuivakakuksi tarkoitettu, mutta itse tykkään paistaa sen irtopohjavuoassa kakkupohjana, jota pääsee sitten fiksaamaan täyttämällä, kuorruttamalla, tai kastikkein.
Kakussa parasta on se, että jos sitä ei paista liian kauaa, se jää sisältä meheväksi, Ei siis todellakaan kuivakakku, jos vaikka sellaiseksi tarkoitettu. Tämä on huippuhyvää vaikkapa vaniljajäätelön kanssa sellaisenaan, kirpeän marjakastikkeen kera, suklaakastikkeella valeltuna tai sitten kakkumoussella kuorrutettuna, kuten nyt viime sunnuntaina sen helppouden vuoksi valitsin. Käytin kuorrutteena tosiaan Dr. Oetkerin suklaista kakkumoussea, joka vaati valmiin pussukan lisäksi vain maitoa seurakseen ja viiden minuutin vatkauksen.
Päälle syntyi nyt ”kuusia” joulun alla palloineen suklaasta tehtynä. Enemmänkin saisi koristella ja siistimmin tehdä, mutta sunnuntain jälkiruuaksi kakku kuitenkin maistui ensin vieraille ja sitten iltaviemisiksi naapureille,
Ainiin, superihana ohje tulee tässä:
Nopea Suklaakakku:
3 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
3 rkl kaakaojauhetta (itse käytin vaaleata, laiton vähän enemmän)
150g sulatettua margariinia
2 kanamunaa
1 1/2 dl kuumaa vettä
Vuokaan: voita tai margariinia ja korppujauhotus
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu margariini ja munat. Sekoita. Lisää lopuksi kuuma vesi sekoittaen. Kaada valmis seos voideltuun vuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 40min.