good morning – ja ajatuksia ruoasta.
Aloitan jokaisen arkiaamuni puurolla. Sanokaa vain tylsäksi, kaavoihin kangistuneeksi ja mielikuvituksettomaksi, minä pidän silti puuroni.
Odotan innostuksen ja kauhun sekaisin tuntein tulevan New Yorkin matkan ruokailuja. Amerikkalaiset dinerit kun pursuavat toinen toistaan sokerisimpia, rasvaisempia ja epäterveellisempiä vaihtoehtoja: pannukakkuja, pekonia, club sandwicheja ja munakkaita. Monet terveellisiksi mielletyt ruoatkin ovat jenkkilässä Suomeen verrattuna epäterveellisiä, esimerkiksi sokerilla höystetyt myslit.
Ajauduin jossain vaiheessa varsinaiseen sokerihysteriaan. Luin ruokaostosteni tuoteselosteet suurennuslasin kanssa ja hyllyyn jäivät kaikki tuotteet, joissa oli sokeria yli kymmenen prosenttia. Nykyään osaan ottaa rennommin, mutta tarkkailen silti edelleen lisätyn sokerin määrää. Valitsen esimerkiksi aina hedelmäjogurtin sijaan maustamattoman.
Ruokafilosofiani mukailee ”kaikkea kohtuudella” -kaavaa: arkena syödään terveellisesti, kun taas ystävien seurassa, viikonloppuisin, juhlatilaisuuksissa ja lomalla saa herkutella. En ole koskaan ollut varsinaisessa herkkulakossa tai kieltänyt itseltäni mitään. Kuntosaliharrastus on lisännyt entisestään intoa terveellisen ruokavalion noudattamiseen.
Hesarissa oli tänä aamuna mielenkiintoinen uutinen: brittitutkimuksen mukaan kasviksia ja hedelmiä syövät elävät pidempään. Vähintään seitsemän annosta kasviksia ja hedelmiä päivässä vähensivät kuoleman vaaraa 42 prosenttia. Yksi annos vastaa keskikokoista hedelmää, desilitraa marjoja tai puolitoista desilitraa salaattia tai raastetta. Ei muuta kuin puputtamaan!
Aurinkoista torstaita,
xo Hanna