ihan kingi kung pao
Kiinalainen ruoka, ikuinen rakkauteni. Tyhjensin valtavia riisikuppeja mielelläni jo teini-ikäisenä, kun päädyimme (yleensä minun toiveestani) laiskoina sunnuntaipäivinä perheen kesken toiseen kaupungin kahdesta kiinalaisesta. Kanaa ja cashewpähkinöitä tai härkää ja sipulia. Siinä olivat onnen ainekset, joka huipentui yltiömakeaan friteerattuun banaaniin jäätelön kera.
Vuosien varrella olen miettinyt kerran jos toisenkin, miten ihanaa olisi osata kokkailla kiinalaista ruokaa itse. Pidän ruoanlaitosta, mutten uhraa sille nykyään aikaa. Tänä kesänä päätin, että asiaan on tultava muutos.
Kaikki alkoi Hesarin Ruokatorstai-kirjasta ja kesäksi keksimästäni haasteesta: kokeile uusia reseptejä, mielellään yksi resepti per viikko.
Sain kirjan lahjaksi jo vuosia sitten kummisedältäni, jolla on ollut tapana antaa aina kirja. Olin saanut jo aikaisemmin lahjaksi järkälemäisen Seitsemän tähden keittokirjan, joka näytti varsinaiselta jokamartan unelmalta – ei siis yhtään minulta.
Hesarin ruokakirjan makeat kuvat ja helpot ohjeet sen sijaan iskivät heti, ja rakastuin kirjaan. Tämä kirja on antanut ohjeet esimerikiksi oivalliseen lohi-pinaatti-pinjansiemen-hässäkkään (sivu 259) ja makeaan juustokakkuun (sivu 39). Voitte vain kuvitella, kuinka monta ohjetta minulla on vielä kokeilematta.
Kanaa Kung Pao (sivu 256) syntyi yllättävän kivuttomasti: ohje on helppo, mutta marinadin ja kastikkeen tekeminen vaatii hieman aikaa. Ohje yksinkertaisimmillaan: tee marinadi ja anna kanan tekeytyä siinä puolisen tuntia, valmista kastike, pilko kasvikset, paista kana, lisää muut aineet sekaan.
Kanaa Kung Pao (resepti kirjasta Ruokatorstai, tekstit Eeva Salonen, Bookwell 2009)
- 3 broilerin rintafileetä
- 1 punainen chilipalko
- 1/2 rkl tuoretta inkivääriä
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 pieni purjo
- 80g cashewpähkinöitä
- 3 rkl öljyä
Marinadi:
- 1 munan valkuainen (1rkl)
- 1/2 tl suolaa
- 2 tl soijakastiketta
- 1 tl maissijauhoja
Kastike:
- 6 rkl vettä
- 2 tl Maizenaa
- 2 tl valkoviinietikkaa
- 3 rkl soijakastiketta
- 2 tl makeaa chilikastiketta
- 1 tl aromisuolaa
- Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisä joukkoon pieniksi paloitellut kanakuutiot. Pyöräytä kuutiot marinadissa ja anna niiden tekeytyä puolisen tuntia.
- Valmista sillä välin kastike sekoittamalla ainekset keskenään.
- Poista chilistä siemenet ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi.
- Kuori ja raasta inkivääri, silppua valkosipuli ja leikkaa purjo ohuiksi vinoiksi viipaleiksi.
- Kuumenna öljy vokkipannussa. Pane pannulle chilisuikaleet ja sekoita hetki. Lisää muut mausteet sekoittaen.
- Lisää pannulle marinoidut kanakuutiot ja sekoita noin minuutin ajan.
- Kaada joukkoon pähkinät ja purjosuikaleet ja jatka sekoittamista vielä toinen minuutti.
- Lisää lopuksi kastike, sekoita ja anna hautua pari minuuttia. Tarjoa jasmiiniriisin kera.
Oma kehu haisee nyt vahvasti, mutta ruoka oli aivan älyttömän hyvää. Olen aina kadehtinut kiinalaisen ruoan hienovaraisia mausteita ja pehmeitä makuja – miten se oikein syntyy? Nyt olen astetta viisaampi ja nautin chilin, soijan, pehmenneiden cashewpähkinöiden ja kanan lempeästä yhdistelmästä.
Luulin muuten, että ruoan nimi on Kanaa Kung Po. Mieleen muistuu poikakaverini älypuhelimessa elävä tamagotchi Pou, jota en hoida koskaan itse, mutta vaadin kuitenkin pitämään olion hengissä. Meneekö turhan syvälliseksi?