pari palaa Aasiaa
Kuvittele ravintola, jossa saat aidosti asiantuntevaa, ystävällistä ja nopeaa palvelua. Ravintola, jossa kaikki on mietitty loppuun asti viimeisintäkin yksityskohtaa myöden, oli kyse sitten asiakkaiden palvelemisesta, sisustuksesta tai ruoasta. Löytyykö tällaista ihmettä Helsingistä?
Kävin viime viikolla perheeni kanssa syntymäpäiväillallisella Bulevardilla ravintola Gaijinissa. Olin viettänyt iltaa pari vuotta sitten Björckin toisessa ravintolassa Farangissa ja hullaantunut aasialaisen keittiön monivivahteiseen makumaailmaan sekä ravintolan lempeään tunnelmaan.
Farangissa tarjoillaan Kaakkois-Aasiasta vaikutteensa saaneita annoksia, kun taas Gaijin keskittyy Pohjois-Aasian makumaailmaan. Molemmat ravintolat ovat sisustukseltaan hyvin samantyyppisiä, tummanpuhuvia ja eleettömän tyylikkäitä. Hienostuneesta ilmapiiristä huolimatta tunnelma on rento: tarjoilijat neuvovat mielellään ruokalistan kummallisuuksien kanssa, ja joitakin ruokia syödään surutta sormin.
Aloitimme illallisen alkudrinkeillä, joita oli tarjolla listalla ihastuttavan laaja valikoima. Valinta osoittautuikin varsin vaikeaksi! Päädyin lopulta pirteän tyttömäiseen Nonushkaan, jossa oli alkoholin lisäksi inkivääriä, limemehua, passionhedelmää ja litsiä. Ehdottomasti yksi parhaimmista juomistani drinkeistä – eikä 11 euron hintakaan ollut laatuun nähden päätä huimaava.
Ja sitten se ruoka. Kaikki oli taivaallisen hyvää! Erilaisista kalalajeista ja levistä koostuva viileä Sashimi tasting herätteli makunystyrät puhtaiden aasialaisten raaka-aineiden maailmaan. Vaikka en yleensä välitä juurikaan munakoisosta, oli grillattu Sweet Miso Eggplant & Spring Onion -annos mitä mainioin: munakoisoa oli marinoitu kauan ja se oli kypsennetty huolellisesti suussasulavan pehmeäksi.
Vaikka takana oli vasta kaksi ruokalajia, aloin jo tuntea, että vatsa täyttyy. Kolmas ruokalaji Sesame Drunken Chickenin liha oli kuitenkin niin täydellisen mureaa, että lihaa oli santsattava reilu annos. Kaiken kaikkiaan annan pisteet kaikkien lämpimien ruokien yhteydessä olleille kastikkeille, jotka toivat ruokaan toivottua potkua. Bo Ssäm Gaijin päätti hienosti neljän ruokalajin illallisen: kyseessä oli ikään kuin aasialainen ”tortilla”, jossa salaatinlehden päälle aseteltiin mureaksi grilalttua possua, pikkeleitä, kimchiä, seesamidressingiä ja chilipastea. Kun koko komeuden oli saanut kasattua salaatinlehden päälle, ei auttanut muuta kuin tarttua ruokaan sormin käsiksi. Sottaista, mutta niin herkullista.
Erityisesti annan kiitosta siitä, että vaikka valitsimme annokset summittain listalta, jokainen ruokalaji sopi hienosti yhteen toisten kanssa – niistä muodostui eheä kokonaisuus. Mutta kyllä Gaijinista jotain negatiivistakin sanottavaa keksii – esimerkiksi sen, että vedestä täytyy maksaa erikseen. Mutta maksullista tai ei, tämä tyttö poistui ravintolasta leveä hymy huulillaan.
Gaijinista matka jatkui vielä jälkiruoalle Eiraan Helsingin jäätelötehtaan kiskalle, meren rantaan. Kaiken kaikkiaan jälleen täydellinen päivä Helsingissä.
xo Hanna