Karhuja Berliinissä

Heips!

Jatketaanpas siitä mihin jäätiin, eli kun palailtiin Pariisista sunnuntai-iltana, alkoi jo maanantai-aamuna arki. Siinä viikko käytiin luennoilla ja allekirjoittaneella alkoi uusi intensiivinen 10 viikon hollannin kurssikin. Perjantaina oli taas aika kuitenkin pakata laukut ja tällä kertaa määränpäänä oli Saksan sykkivä pääkaupunki, Berliini. Nyt ei lähdetty liikkeelle ihan omin päin vaan oltiin varattu paikat vaihtarijärjestö ESN:n järjestämälle matkalle, johon sisältyi bussikuljetukset sekä majoitus.

Matkaan lähdettiin perjantaina vasta yhdentoista aikaan illalla, koska tarkoitus oli ajaa läpi yön ja saapua perille ”hyvin” levänneinä heti aamusta lauantaina. Perille päästiinkin ilman kommelluksia. Jätimme laukut hostellille ja lähdimme heti ohjatulle kierrokselle nähtävyyksiä katsomaan. Saimme bussikuljetuksen Berliinin kaupunginportille eli Brandenburger Tor:ille, josta aloitimme kierroksemme. Seuraavaksi suuntasimme Berliinin komealle Valtiopäivätalolle, josta jatkoimme kierrosta muutaman tarkoituksettoman tuntuisen mutkan kautta Berliinin suurimman puiston Tiergartenin läpi takaisin Brandenburger Tor:ille, jonka vieressä sijaitsi sanattomaksi vetävä Denkmal für die ermordeten Juden Europas eli Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki. Muistomerkki oli karuudessaan hyvin vaikuttava kokemus: kahden hehtaarin alueella on 2711 kappaletta erikorkuisia betonisia paasia. Matkamme jatkui lähellä sijaitsevalle parkkipaikalle, jossa ehdimme jo turhautuneina ajatella, että mitäköhän täälläkin tehdään, kunnes meille selvisi, että paikalla oli siis sijainnut Hitlerin kuolinbunkkeri. Heti kohta suuntasimmekin nokkamme kohti Potsdamer Platz-aukiota, joka oli sodassa tuhoutunut täysin, jaettu muurilla kahtia ja nyttemmin rakennettu täyteen pilvenpiirtäjiä. Aukiolle oli myös jätetty muurin pätkä, jonka edessä sai ottaa oikein kunnon turistikuvia vanhanaikaisiin uniformuihin pukeutuneiden sotilaiden kanssa (tätä ei kyllä missään nimessä haluttu tehdä). Tässä välissä oli ruokatauko, joka käytettiin hyödyksi shoppailemalla ja nopeasti haukattiin pientä purtavaakin. Sitten kierros jatkui ja seuraavaksi suunnattiin Topographie des Terrors- ulkoilmamuseoon, jossa sijaitsi toiseksi pisin pätkä jäljellä olevaa muuria sekä näyttely Gestapon sortotoimista, natsi-Saksasta sekä Nürnbergin oikeudenkäynneistä, oikein mielenkiintoinen paikka. Seuraava etappi oli Checkpoint Charlie eli Berliinin kuuluisin rajanylityspaikka. Sitten olikin aika jo siirtyä takaisin hostellille, jossa pääsimmekin väärinkäsityksen takia majoittumaan inasen paremmassa hotellissa, asetuimme sinne taloksi ja lähdimme viettämään iltaa ystävämme Pipin saksalaisen ystävän johdolla.

PhototasticCollage-2016-06-01-20-37-04.jpg

Brandenburger Tor, Topographie des Terrors, Juutalaisten muistomerkki sekä Valtiopäivätalo

Aamulle heräsimme ajoissa aamupalalle, jotta ehtisimme vielä nähdä kaiken haluamamme. Tällä kertaa emme halunneet mennä ohjatulle kierrokselle mukaan, koska edellisenä päivänä se ei ollut kovinkaan hyvä. Lähdimme siis keskenämme kohti TV-tornia, josta saksalainen oppaamme johdatti meitä mm. Berliner Domille eli tuomiokirkolle, Neptunbrunnen-suihkulähteelle sekä AquaDomille, joka on todella suuri akvaariotankki, jonka läpi voi matkustaa hissillä (jota ei kyllä valitettavasti päästy tekemään). Sitten oppaamme oli aika lähteä kotiin ja me jäimme keskenämme pyörimään keskustaan. Kävimme katsastamassa Alexanderplatzin sekä siellä sijaitsevan Maailmankellon ja sitten päätimme lähteä kiertämään kehutun Juutalaismuseon. 

PhototasticCollage-2016-06-01-20-39-28.jpg

Neptunbrunnen-suihkulähde, Maailmankello, Berliinin liikennevalojen Ampelmännchen sekä TV-torni

Museossa oli hyvin laajasti kerrottu juutalaisten kulttuurista, tavoista, tunnetuista juutalaisista sekä uskonnosta ylipäätään kun taas itse odotti enemmän juttua holokaustista, mutta kokonaisuudessaan museo oli oikein mielenkiintoinen ja rakennus itsessään oli hyvin omalaatuinen. Museon jälkeen suuntasimme Gendarmenmarkt-aukiolle, jossa sijaitsee Berliinin konserttitalo sekä Deutscher Dom eli Saksan tuomiokirkko. Kello kävi ja meidän oli aika lähteä takaisin kohti hostellia, mutta ehdimme vielä käydä tutkimassa lähellä sijaitsevaa East Side Galleryn, joka on yli kilometrin pituinen pätkä Berliinin muuria, jota koristaa monta toinen toistaan hienompaa maalausta.

PhototasticCollage-2016-06-01-20-41-42.jpg

Yksi monista muurin muistolaatoista, Gendarmenmarkt, Kipa-muotia sekä pieni osa juutalaismuseota

PhototasticCollage-2016-06-01-20-46-45.jpg

East Side Gallery

Yhdeksältä illalla aloitimme taas pitkän ja tuskaisen bussimatkamme kohti Antwerpeniä, johon saavuimmekin aamulla turvallisesti perille. Kaiken kaikkiaan taas kuitenkin oikein onnistunut viikonloppumatka! Tykkäsin Berliinissä erityisesti siitä, että halutessaan kaikkialle pääsi kävellen, toisin kuin Pariisissa, jossa oli usein pakko ottaa metro, koska paikat ovat levittyneet niin laajalle alalle eri puolille kaupunkia.

PhototasticCollage-2016-06-01-20-48-25.jpg

Kuten otsikko lupasi, lopuksi hieman karhuja

 

Terkkuja kaikille, ihanaa kesäkuun alkua!

Terkuin

E&H

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *