Villivihanneksia ja pääsiäisenviettoa

Pääsiäinen oli ja meni, mutta siitä halusin vielä kirjoittaa 🙂 Kevät on mitä ihaninta aikaa ja pääsiäisenä oli mitä parhain ilma!! Aurinko herättää valollaan ja lämmöllään luonnon ja meidät ihmiset, ja mitä parasta, koko kesä on vielä edessä! Lähdin viettämään pääsiäistä kotiseudulleni Loviisaan. Loviisa on ihana idyllinen kesäkaupunki ja se puhkeaakin kukkaan aina näin keväisin. Luonto ja meri ovat Loviisan valtteja ja uskon myös kaupungin historiallisuuden, lämminhenkisyyden ja yhteisöllisyyden vetävän uusia asukkaita puoleensa. Muuttajia tulee usein esim Helsingistäkin. Helsingistä on Loviisaan vajaa 100km ja matkan taittaa helposti tunnissa! Monet ovatkin valinneet asua rauhallisen idyllin keskellä ja ennemmin ajaa tunnin matkan omalla autolla, kun asua isomman kaupungin laidalla ja viettää sama aika bussissa aamuruuhkassa. Jonkin aikaa suhasin tätä väliä itsekin, mutta tällä hetkellä viihdyn kaupungissa, lähellä työtä. Voi silti olla, että jonain päivänä vielä palaan…se ei ole mitenkää poissuljettua 😉

Viisi yötä hujahti perheen ja ystävien parissa viihtyen! Ensin kävin siskoni luona Pyhtäällä, missä myös Hemmo-kissani asustelee. Hemmosta on tullut niin reipas ulkoilija ja oli ilo nähdä miten se nautti saada olla pihalla auringossa vapaasti valjaissaan. Hemmolla on myös nykyään leikkikaveri, nimeltä Helka 🙂

Hemmon kanssa metsäkävelyllä 🙂

kevathemmo_1.jpg

 

Ostin itselleni jo kauan himoitsemaani karitsaa pääsiäisen kunniaksi. Parsakin oli kaupassa jo edullisempaa! Kaiken kruunasi tietenkin vuohenjuusto 😉 rucolan, valkosipulin ja porkkanan kera meni tämä annos torstaina iltapalana ja perjantaina aamupalana!! 🙂 HIRMU HYVÄÄ OLI!

 

kevatpaasiaisruoka.jpg

 

Toinen ”kotini” oli ystäväpariskunnan luona Loviisan ”uudessa kaupungissa”, vanhassa 50-luvun rintamamiestalossa, mikä ei kovin uudelta kuulosta, mutta Loviisassa on myös oikeasti vanha kaupunki, josta tulee tämä nimitys uudemmasta kaupunginpuoliskosta… Anyway, sain ystävieni luona ihan oman ihanan huoneen talon yläkerrasta, koko viikonlopuksi käyttööni. Sieltä käsin kävin mm äitini luona 6km päässä oikeasti maalla ja tapasin kaikkia ystäviä niin paljon kun ehdin!

Lauantai-iltana tehtiin kaveriporukalla sushia ensimmäistä kertaa koskaan ja sunnuntaina tehtiin sitten kolmestaan salaatti-tacoja, ai että oli TAIVAALLISTA JA HYVÄÄÄÄ!!!! Susheissa ainoa ikävyys minusta oli riisin sekaan ohjeiden mukaan laitettu etikka-sokeriliemi. Ystäväni eivät noudata mitään erityistä aatetta ruuan suhteen, joten kyllähän minä pystyn hetkellisen ahdistukseni kanssa elämään 🙂 Ostin sentään luomu gluteenitonta soijaa itselleni 🙂 Kokeilimme talon emännän kanssa tehdä makeja tattarisuurimoista ja kyllähän nekin jäähdyttyään taipuivat nätisti rullaan, vaikka ei tietenkään ihan yhtä hyvin kuin tahmea riisi. Itse voisin vääntää joku kerta ilman tuota sokeria tai vähimmillään korvaisin sen perus valkoisen pöytäsokerin jollain muulla hiukka laadukkaammalla, mutta tän kerran näin. Hyvää tuli anyway!! 🙂 Porukalla on aina kiva tehdä ja siitä tykkään meidän jengissä, että kaikki haluu aina osallistua! Varsinkin syömisestä tykkäämme kaikki 😀

Makeissa oli täytteenä kurkkua ja avokaadoa, sekä lopussa sinne hujahti lohtakin, joka pääasiassa kuului nigireihin. Kalan pitää olla mahdollisimman tuoretta kun näitä tekee ja hyvänä vinkkinä porukan kokilta olikin kalatiskillä mainita, että on tekemässä sushia. Tälläkin kertaa oli kalamestari kuulemma kääntynyt takahuoneen puolelle hakemaan kaupan kaikkein tuoreinta kalaa 🙂

Tämä jos mikä on kivaa yhdessä tekemistä tai ihan mikä vaan ruuanlaitto!! Seuraavan kerran saa kaverit vaan laittaa vähän varovaisemmin sitä wasabia, meinaa potkas hiukka pahemmin pari kertaa 😀

kevatushi_0.jpg

Sunnuntaina tehtiin emännän kanssa sitten niitä salaatinlehtitacoja! Tätä ei kyllä juuri mikään voita ja itse teen kotona tätä myös. Sen jälkeen kun kävin Meksikossa reissussa, ei paluuta entiseen ole enää ollut. Siihen jäi kaupan hyllyjen salsat ja muut valmiit sörsselit. Never ever again!! Sen kerran kun olen erehtynyt maistamaan jotain valmishöttöä, voin kertoa, että siitä ei tule muuta kun paha olo ja mieli!! Jossain ajan saatossa on tosiaan ne vehnä-maissi-letut vaihtuneet salatinlehtiin. Cosmopolitan salaatti toimii tässä hyvin!

Tässä setissä päätähtinä esiintyvät makeaksi maustettu kana (hunajaa), itse tehty guacamole, paputahna ja pico de gallo- salsa. Kaiken kruunaa lime, jeera ja korianteri + jokunen muu yrtti ja mauste. Lisukkeena pöydällä vielä rucolaa, kurkkua ja kasvispaistosta (kesäkurpitsaa ja herkkusieniä). Jos ei tosiaan noudata tiukkaa paleo-settiä tai ole yliherkkä palkokasveille, on pavut joskus ok kun ne ovat liotettu ja kypsennetty kunnolla. (Pavut sisältävät myrkyllisiä lektiinejä, jotka ovat haitallisia elimistölle. Mikäli on terve, ei sairasta mitään autoimmuunisairautta ja suolisto on kunnossa, voi papuja syödä silloin tällöin.) Itsellänihän oli Food detectivessä lievää herkkyyttä havaittavissa ja olenkin vältellyt palkokasveja parin kuukauden ajan. Tykkään silti niiden mausta, ja tämän kerran meni siis kidneypapuja, joista tuo tahna tehtiin. Hyvää oli, siis ihan ÄLYTTÖMÄN HYVÄÄ!! Tää makukombo on vaan jotain joltain ihan muulta planeetalta. Autenttisia, täydellisiä ja ihania puhtaita makuja!

 

kevattaco_0.jpg

Tässä kirjanen, joka sisältää nämä ihanuudet ja paljon enemmän!!

kevatmeksiko.jpg

Ihana lämmin kevätilma oli ilonamme koko pyhän ajan. Kävimme ystävän saaressa nauttimassa meri-maisemista, toisen ystäväpariskunnan luona kävin ihmettelemässä heidän pientä tyttölasta, joka oli jo niin kasvanut sitten viime näkemän! Äidin luona, lapsuudenkodin nurkilla oli ihanaa samoilla luonnossa, keräten sini- ja valkovuokkoja, sekä kevään ihania superfoodeja, koivunmahlaa, nokkosia ja vuohenputkea! Kotiin tulikin aikalailla tuliaisia vietäväksi. 🙂

Tässä merimaisemaa ystäväni mökiltä/ saarelta ja neitoperhonen joka lenteli koko päivän mökin edustalla. Mukana oli itsetehtyä sitruuna-minttujuomaa ja kalliolta löytyi jo yhtä kevään ensimmäistä villivihannesta, eli maksaruohoa! Tässä vaiheessa se on vielä näin pientä ja suloista 🙂

kevat_teponsaari.jpg

Tässä on lapsuudenkotini talon nurkalla kukkiva sinivuokko-meri! Näkymä oli henkeä salpaava. Miten luonto voi ollakin näin kaunis! Tämän keskelle olisi tehnyt mieli vaan heittäytyä ja uppotua ihaniin unelmiin!! Kun perheemme alun perin muutti tänne, ei sinivuokkoja kasvanut ollenkaan. Äitini siirsi ja istutti taimen tähän metsään n vuonna -76 ja nyt noin 40 vuoden jälkeen näitä on täällä näin paljon!! WAU!!

Suomalainen superfood eli nokkonenkin puskee jo viime vuotisen heinän ja rikkaruohon läpi. Tästä vitamiineja ja rautaa kerrakseen! 🙂kevatsinivuokot.jpg

Koivunmahlaa on noussut puihin jo usemman viikon ajan. Ilmojen lämmetessä se jo sitten kohta loppuukin. Äitini on uuttanut tätä litratolkulla ja minullekin tuli kotiin vietäväksi melkein 10litraa. Siinä olikin hiukka juomista, tämä kun ei kovin pitkään säily. Jonkun litran laitoin pakkaseenkin.

Mahla on lehtipuun ravintoliuosta, jota se käyttää kasvun aloittamiseen keväällä ennen kuin lehtien yhteyttäminen alkaa. Mahla alkaa virrata heti, kun puut pystyvät ottamaan vettä sulaneesta maasta. Mahlasta 99 prosenttia onkin vettä. Se sisältää sokereita, glugoosia ja fruktoosia sekä hedelmähappoja. Mahlassa on myös hiukkasen hivenaineita ja C-vitamiinia. Terveellisyys on ollut tiedossa jo vuosisatoja, mutta nyt metsäisten superfoodien aikana mahlakin on saanut uutta arvonnousua. Suomessa toimii useita mahlayrittäjiä, jotka myyvät koivueliksiiriä esimerkiksi Keski-Eurooppaan. Siellä sitä käytetään kehon puhdistamiseen kuona-aineista. (http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/mahlat-virtaavat/)

Toinen villivihannes joka on nyt parhaimmillaan on vuohenputki. Tätä ja nokkosta kun pistää pannulle voissa paistumaan, niin hyvää tulee!! 😉

Kuvassa kolmantena meidän ”mutantti” sinivuokko-yksilö. Ehkä joku viisas osaisi kertoa miten tällainen saa alkunsa…kaikki sinivuokot tässä kun ovat lähtöisin siitä äitini istuttamasta taimesta… Tällainen versio, yksi ainut yksilö, on siitä sitten poikinut 🙂

Yksi kevään merkeistä on tietty myös tienvarsia elävöittävä leskenlehti!

kevatmahla_0.jpg

Tässä on aate jota itse elän ja edustan.

kevat_let_your_food_be.jpg

 

Kyllä sitä taas tuli todettua, miten tämäkin maalaistyttö on heti kuin kotonaan, kun sinne luontoon pääsee täältä kaupungin hälinästä. Kotihan se siellä onkin. Siellä on temmelletty ja kasvettu, keskellä metsää, luonnossa ja kaikkien kotieläinten parissa mitä meillä aikanaa oli. Ihan jopa herkistyin kun mietin, miten siellä luonnossa ja rakkaiden ihmisten kanssa, ei todellakaan tarvitse olla yhtään mitään! Voit vaan olla, siinä hetkessä. Siellä taas muisti, että ne tärkeimmät asiat elämässä, eivät todellakaan ole ostettavissa <3

kevat_id_rather.jpg

 

kevatajatus.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *