Mamuelämää: integroitumisdiili Belgiassa
Ajattelin avata vähän lisää tätä mamuhommaa Belgiassa.
Antwerpen on kokoisekseen kaupungiksi aivan käsittämättömän kansainvälinen. Täällä on lähes 180:a eri kansallisuutta, ja maailman 195:stä valtiosta se on aika huikea otos. Tiettävästi enemmän eri kansallisuuksien edustajia löytyy vain Amsterdamista, ja Antwerpen on kuitenkin vain apauttiarallaa Helsingin kokoinen paikka. Melkein viidennes antwerpenilaisista on ei-belgialaisia, ja lisää tulee varmaan koko ajan.
Mitäs orientaatiota Flaamilainen yhteisö sitten meille mamuille tarjoaa? (Muualla puhuttaisiin varmaan valtion systeemeistä, mutta tässä jakautuneessa epämaassa on tämmöiset yhteisöt, jotka hoitaa asioita, valtion, kuntien ja ties minkä kaikkien instanssien lisäksi…)
Haluan oppia kieltä! Mihin meen ja mitä se maksaa?
Antwerpenissa mamujen kurssituksia koordinoi integraatiokeskus Atlas.
Avoin kutsu Atlakseen tuli postissa, kun olimme saaneet henkkarit, mutta Atlakseen voi ilmoittautua myös omin päin. Ajanvarauspyynnön ensimmäiseen tapaamiseen voi lähettää nettilomakkeella. Tapaamisessa kartoitetaan koulutustaso, yleinen elämäntilanne sekä tsekataan kielelliset valmiudet palikkatestillä (jos aloitat kielen kanssa ihan nollasta). Atlaksen tyyppi etsii aikatauluihisi sopivan kielikurssin aikuiskoulutuskeskuksen tarjonnasta ja ilmoittaa sinut sinne.
Atlaksessa on mahdollista tehdä samalla inburgering-sopimus. EU:n sisältä tulevana maahanmuuttajana tämä on vapaaehtoista, EU:n ulkopuolelta tuleville inburgering-diili on pakollinen. Inburgering sisältää social orientation-kurssin sekä kaksi pakollista kurssia hollannin kielen alkeita (taso 1). Lisäksi sinulle nimetään neuvontahenkilö. Maksat ainoastaan kielikurssien materiaalimaksut (käymilläni kursseilla 10e/kurssi).
Social orientation-kurssi on englanniksi (tai mitä kieltä nyt puhutkaan sujuvasti ja heillä on valikoimassa). 3x3h viikossa-toteutuksella kurssi kestää pari kuukautta.
EU-kansalaisena voit ilmoittautua Atlaksessa myös pelkälle kielikurssille omalla kustannuksellasi. Minä tein näin, kun virkailija sanoi, että ei sun kyl tarvii tänne social orientationiin mennä jos ei tunnu siltä, italialaiselle kaverille taas sanottiin, että social orientation on tooosi tärkeä.
Ei 60 euroa kielikurssista tuntunut sillä hetkellä isolta summalta, mutta…
Inburgering-sopimuksessa on kuitenkin sellainen porkkana, että mikäli haluat jatkaa kieliopintoja ykköstason jälkeen, Flander maksaa sulle alkeiden lisäksi koko kakkostason kurssit. Onneksi sopimuksen voi tehdä myöhemminkin ja saada siitä eteenpäin kurssit Flanderin piikkiin. Kolmos- ja nelostaso ovat joka tapauksessa omakustanteisia.
Inburgering myös velvoittaa. Jos rikot sopimusta etkä läpäise kieli- tai orientaatiokurssia, joudut uusimaan. Jos vain jätät menemättä, voit saada ns. sakkomaksuja. Social orientation-kurssilta saa olla yhteensä pois neljä oppituntia eli 12h. Tähän poissaolosaldoon laskettiin kaverini kurssilla kuulemma kymmenen minuutin myöhästymisetkin. Tämä kaikki kuumotti sen verran, etten tehnyt diiliä heti alussa, mutta ilmaiset jatkokurssit rupesivat houkuttelemaan. Kävin äskettäin tekemässä oman mamudiilini ja istun kesän social orientationissa.
Inburgeringista saa todistuksen, joka on esimerkiksi Belgian kansalaisuutta hakiessa välttämätön. Noh, ei kovin relevantti asia meikäläiselle, mutta saattaa todistuksesta jotain muutakin hyötyä olla. Ehkä. Joskus. Luultavasti ei. Tuleepahan tehtyä.
Kielikursseja järjestetään toki muuallakin, esimerkiksi yliopistoston Linguapoliksessa, mutta tietojeni mukaan näiden kurssien hinnat liikkuvat sadoissa euroissa.
Mites muut Flanderin mamut, missä opiskelette tai opiskelitte kieltä?