Banaani-mustikka-kookos-vanilja-kaneli-letut

ALUNPERIN JULKAISTU 5.11.2014

Koska eilen kirjoittelin lisäravinteista, niin nyt tulee sitten sellaista sapuskaa, missä ei ole mitään keinotekoista. Kaikenlisäksi tämä on helppoa, nopeaa ja varmaan kaikkien kokeilemaa, mutta jos nyt joku ei ole kokeillut, niin tästäpä sitten testaamaan.

Teen aika usein lettuja, mutta koskaan en käytä sokeria enkä vehnäjauhoja. Yleensä teen aina vähän eri tavalla, näitä pystyy varioimaan niin lukemattomilla tavoilla. Tässä nyt kuitenkin yhdenlainen, hirmuisen yksinkertainen ohje, jota pystyy sitten mielensä mukaan muuntelemaan 🙂 Ajattelin ensin laittaa otsikoksi ihan vaan banaani-mustikkaletut, mutta sitten tuli huono omatunto kookoksen, vaniljan ja kanelin puolesta. Sen vuoksi nimihirviö.

 

LETUT YHDELLE

1 banaani

2 kananmunaa

1 rkl kookoshiutaleita

vaniljaa ja kanelia

50 g mustikoita

Päälle:

100 g mustikoita + 1 rkl luomumaapähkinävoita

1/2 banaani paistettuna

Paistamiseen kookosöljyä.

Eli siis yksinkertaisimmillaan et tarvitse muuta kuin banaanin ja pari munaa. Jos et halua keltuaisia, niin pistä vaan valkuaisia. Tai vaikka yksi keltuainen ja kolme valkuaista, siitäkin tulee hyvä. Itse siemailin heraproteiinit suoraan sheikkeristä näitä kokkaillessa, mutta monesti laitan proteiinijauhot (n. 15-20 g tai minkä verran koet tarvitsevasi) taikinaan. Ja jos haluat sellaisia ihanan kaikettomia lettuja, niin käytä sitä Sun Warriorin proteiinia, vanilja sopisi erinomaisesti. Nams. Tietenkään proteiinilisää ei ole pakko nauttia. Kananmunassa on muuten kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja ja missään muussa elintarvikkeessa ei ole yhtä paljon koliinia, kuin keltuaisessa. Koliini taas on kiinnostava juttu, koska se toimii solukalvojen muodostuksessa ja on yhteydessä aivojen toimintaan, epäillään myös että se ehkäisee Alzheimerin tautia. Luteiini on taas karotenoidi, jonka on todettu pienentävän harmaakaihin ja silmänpohjarappeuman riskiä. Kananmunan keltuaisessa ei ole paljon luteiinia, mutta se imeytyy ylivoimaisesti parhaiten juuri keltuaisesta. Ei siis kannata pelätä niitä kananmunia enää, ne pelottelut ovat aikansa eläneitä 🙂

IMG_0444-horz.jpg

Maustamiseen voi käyttää mitä haluaa. Luomu Ceylon kaneli tasoittaa verensokeria ja on kumariinitonta (tai ainakin kumariinipitoisuudet ovat huomattavan pieniä). ”Tavallisessa” kanelissa on kumariinia, joka on maksatoksista ja päiväsaannin raja täyttyy jo yhdestä teelusikallisesta. 

IMG_0446-horz.jpg

Swiss Diamond -paistinpannu on ihan ykkönen tässä hommassa. Siitä ei irtoaa mitään eikä siihen tartu mikään, ei edes kananmunan valkuainen ilman rasvaa, testattu on. Käytin noin teelusikallisen kookosöljyä tämän setin paistamiseen. Itse paistelen letut aina keskilämmöllä, ettei ne kärähdä. Tällä pannulla ei tosin sitä ongelmaa juuri ole, muilla pannuilla sain ennen aina letut pilalle. Toisella pannulla paistelin pienessä määrässä kookosöljyä puolikkaan banaanin siivutettuna ja mustikoista ja maapähkinävoista tein hillontapaista mössöä ihan vaan lusikalla survomalla. Sitten vaan latomaan aineksia päällekkäin tai ihan miten haluaa, tyyli on vapaa. 

IMG_0448-horz.jpg

Ulkonäöllähän ei tässä hommassa ole merkitystä, hyviä ne on joka tapauksessa. Itse tehty proteiinijäätelö, banaanijäätelö tai vaikkapa ihan kaupasta saatava WheyHey -jäätelö sopivat myös oikein mainiosti lettujen kaveriksi 🙂

 

IMG_0450.JPG

Nautitaan tarkasti valvovan silmän alla.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *