Blogivieraana ihastuttava Isa Mursu – miksi body fitness EM-hopeamitalisti vaihtoi lajia painonnostoon?

Olen saanut blogiini muutaman vierailevan tähden, joista olen enemmän kuin innoissani! Inspiroivia ja upeita naisia, jotka ovat mitä parhaimpia roolimalleja 🙂 Mennäänpä tällä kertaa suoraan asiaan, ensimmäisenä blogivieraana siis Isa Mursu.

 

image4.JPG

 

Taustaa

Olen Isa Mursu, 25-vuotias painonnostaja, opiskelija ja yrittäjä Rovaniemeltä. Työskentelen personal trainerina, opiskelen fysioterapiaa Lapin Ammattikorkeakoulussa ja valmennan painonnostossa. Aikaisempaa liikuntakokemusta löytyy useammasta lajista, mutta kuntosalilla aloin treenata tavoitteellisesti 20-vuotiaana. Vuonna 2013, 23-vuotiaana, osallistuin body fitness -kilpailuihin, jossa saavutin hopeaa Fitness Classicissa Helsingissä sekä Euroopan mestaruus hopeaa Espanjassa Santa Susannassa alle 23-vuotiaiden +163cm sarjassa. Body fitnessissä kilpaillessani valmentajanani toimi Jiipee Pulkkinen.

image5.JPG

Isan EM-hopea vuonna 2013

Vuoden 2014 alussa minua alkoi kiinnostaa suorituskyvyn kehittäminen, jonka myötä kilpailutavoitteet body fitnessissä jäivät. Painonnosto oli minulle aivan uusi laji, josta en tiennyt mitään, en ollut koskaan kuullut tempauksesta ja työnnöstä, enkä aluksi muistanut edes niiden nimiä. Menin ensimmäisen kerran painonnostosalille saman vuoden maaliskuun lopussa ystäväni ja nykyään myös valmentajani, Joni Kuoksan, houkuttelemana. Aikaisemmasta kuntosaliharjoittelusta oli kuitenkin valtavasti hyötyä painonnostoliikkeitä opetellessa. Kokonaan painonnoston treenaamiseen siirryin huhtikuussa ja laji vei mukanaan.

Painonnostoon kuuluu tempaus ja työntö, joissa molemmissa lajeissa kilpaillaan ja tulokseksi lasketaan molempien lajien parhaiden nostojen yhteistulos. Painonnosto sopii lajina kaikille, sillä mahdollisuuksia harrastaa tavoitteidensa mukaisesti löytyy jokaiselle ikään, sukupuoleen ja kuntoon katsomatta. Painonnostoa voit harjoitella vaikka muutaman kerran viikossa ja käydä halutessasi silloin tällöin kansallisissa kilpailuissa tai tavoitteellisemmin tähdäten jopa kansainvälisiin arvokisoihin. Painonnostossa kuitenkin kaikki harjoittelevat yhdessä ja kannustavat toisiaan, ovat yhtä suurta perhettä, riippumatta kenenkään tavoitteista ja se on mielestäni lajissa todella hienoa. Painonnosto kehittää voimaa, nopeutta, räjähtävyyttä, kehonhallintaa ja liikkuvuutta, lihasmassaa sekä henkisiä ominaisuuksia, kuten kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä.

 

Päivä ja viikkorytmi

Olen alusta alkaen treenannut kuutena päivänä viikossa ja suurimman osan ajasta kaksi treeniä päivässä. Treenipäivät vaihtelevat hieman ohjelman mukaan, mutta yleensä treenaan maanantaista keskiviikkoon kaksi treeniä päivässä. Torstaina on yksi kevyempi treeni. Perjantaina ja lauantaina on jälleen kaksi treeniä. Sunnuntai on lepopäivä. Aamutreeniin menen kello 7-9 välillä, riippuen päivän muusta ohjelmasta. Vapaapäivinä nukun hieman pidempään ja menen vasta yhdeksäksi, kun taas koulupäivinä menen treenin pituudesta riippuen joko seitsemäksi tai kahdeksaksi. Lapin Urheluakatemia on mahdollistanut minulle sen, että voin yhdistää aamutreenit sekä opiskelut sujuvasti. Aamutreeni kestää yleensä kaksi tuntia, jonka jälkeen menen kouluun, opiskelen kotona tai teen töitä, vapaapäivinä teen kaikkea mitä viikolla ei ehdi. Iltatreeniin menen kello 18, se kestää noin 2-2,5 tuntia. Nukun yössä noin 8 tuntia, viikonloppuisin enemmän. Aikaisemmin nukuin aina aamutreenin jälkeen päiväunet, enää se ei koulun vuoksi ole arkisin mahdollista, mutta viikonloppuisin edelleen.

image2.PNG

Isan kansallisten kilpailujen työntö 94 kg

 

Treenit

Treenit jaetaan usein kahteen jaksoon, alkuviikkoon (ma-ke) ja loppuviikkoon (to-su), joihin molempiin kuuluu kyykkyjä, vetoja sekä tempausta ja työntöä jompaa kumpaa painottaen. Kyykkytreenejä tulee viikkoon ohjelman mukaan 3-6, vetotreenejä 2-3, punnerrustreenejä 1-3 sekä lajinostojen osia ja yhdistelmiä jokaisessa treenissä. Tällä hetkellä treenaan perusvoimaa, jolloin sarjojen toistomäärät ovat hieman korkeammalla, noin viidessä, kun taas prosentuaalinen raudan määrä vaihtelee 60-80% maksimista. Treeniennätykseni ovat tempaus 80kg ja työntö 100kg (1.5.2015). Lisäksi harjoituksiini kuuluu yleisfyysisiä harjoituksia kahdesti viikossa, joissa liikkeinä on muun muassa erilaisia hyppyjä, loikkia sekä spurtteja.

 

Ruokavalio

Olen syönyt jo fitnessajoilta saakka ruokavaakan kautta ja edelleen kaikki ateriat menevät vaakalta suuhun, se on minulle luonnolliseksi kokema ja vaivaton keino varmistaa että syön tarpeeksi ruokaa. Samoin syömäni ruoka-aineet ovat samoja kuin aikaisemmin. Aamiaiseksi syön puuroa, kananmunia ja marjoja. Lounaaksi riisiä ja jauhelihaa tai kanaa sekä salaattia ja hedelmän, lisäksi välillä raejuustoa. Välipalaksi menee taas puuroa, kananmunia ja marjoja sekä hedelmä. Päivällinen on samanlainen kuin lounas, ja iltapala samanlainen kuin aamiainen ja välipala. Joskus vaihdan puuron itse tehtyyn kauraleipään, jos vain saan aikaiseksi leivottua ja hedelmiä syön aterioiden välissä jos tulee nälkä. Syön joka päivä aikalailla samoja ruokia ja kuskaan ateriat rasioissa mukana joka paikkaan. Ruokavaakasta ja eväsrasioista huolimatta, olen aika rento ruokailujen suhteen, joten jos haluan ulos syömään niin menen, jos haluan jäätelöä, niin ostan tai jos vaikka haluttaa kaakaota, niin juon. Ainut milloin en poikkea edellä mainitusta ruokavaliosta laisinkaan, on kisoja edeltävä painonpudotus, mikäli se on tarpeen. Painonnostossa kilpaillaan painoluokissa.

 

Kilpailut

 

image1 (1).JPG

Isa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa, tempaus 75 kg

Seurani on ollut alusta alkaen Rovaniemen Reipas ja valmentajanani Joni Kuoksa. Ensimmäiset kilpailuni nostin toukokuun lopussa vuonna 2014, noin kaksi kuukautta ensimmäisistä treeneistäni. Ensimmäiset Suomen mestaruuskilpailut kisasin seurajoukkuekisassa joulukuussa 2014, jolloin seuramme sijoittui hopealle. Ensimmäiset henkilökohtaiset Suomen mestaruuskilpailut nostin helmikuussa 2015, joissa sijoituin pronssille tuloksella tempaus 73kg ja työntö 85kg, sarjassa alle 63kg. Ensimmäiset kansainväliset arvokisat olivat elokuussa 2015, Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Tanskassa, joissa sijoituin myös pronssille tuloksella tempaus 75kg ja työntö 91kg, sarjassa alle 63kg. Tosin PM-kisoissa nostin melko alipainoisena sarjaan, kisapainoni ollessa 58,4kg. Tulevaisuudessa mahdollisesti nostankin alle 58kg sarjassa. Tämän hetkiset kisaennätykseni ovat tempaus 79kg (21.3.2015) ja työntö 95kg (25.4.2015).

 

image3.JPG

Isa valmentajansa Joni Kuoksan kanssa

Minulta kysytään usein, aijonko vielä kilpailla body fitnessissä, mutta ainakin tällä hetkellä kaikki urheiluun liittyvät tavoitteeni koskevat vain painonnostoa. Seuraan kuitenkin fitnessurheilua edelleen, joten eihän sitä koskaan voi tietää, jos vaikka innostuukin kisailemaan.

Seuraavat tärkeät kilpailuni ovat ensi vuoden helmikuussa Suomen mestaruuskilpailut. Treenejäni sekä kaikkea niihin liittyvää voit seura Facebookin urheilijasivultani facebook.com/mursuisa sekä Instagramista nimimerkillä isa.mursu

Painonnostosta kiinnostuneiden kannattaa liittyä mukaan paikkakuntansa punttikouluun, Rovaniemen Reippaalla alkoi juuri punttikoulu, jonne voi edelleen tulla mukaan tai ottaa suoraan yhteyttä henkilökohtaiseen valmentajaan.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *