Blogivieraana upea Hanna Autti – body fitnessiä ja perhe-elämää

Nyt kun Fustra ja painonnosto on käsitelty, siirrytäänkin siihen itselleni rakkaimpaan – body fitnessiin 🙂 Sain upean, inspiroivan ja ihanan persoonan kertomaan urheilijaurastaan ja siitä, miten terveellisen elämän ja jopa kilpaurheilun voi yhdistää perhe- ja työelämään. Rakkaat lukijat, HANNA AUTTI! (Tsekkaa mikä haba!!)

 

Kerro vähän itsestäsi. Kuka olet ja mitä teet? Millainen urheilutausta sinulla on?

Olen Haukiputaalla syntynyt, mutta jo pienestä pitäen Rovaniemelle asettunut sisukas, sinnikäs, hymyilevä ja positiivisuuteen pyrkivä Hanna. Olen neljän ihanan lapsen äiti, menestyvän ja kunnianhimoisen toimitusjohtajan vaimo, tavoitteista ja urheilusta nauttiva BodyFitnessurheilija. Koulutukseltani olen luokanopettaja ja nykyään myös ravintovalmentaja. Päätyötäni teen Lapin yliopiston harjoittelukoululla Rovaniemellä. Ravintovalmennusta annan tällä hetkellä vain omille urheilijalupauksilleni eli perheelleni käytännön toteutuksen eli muonittamisen merkeissä. Ulkopuolisten konsultaatiopyyntöihin vastaan ajan salliessa.

Urheilua olen harrastanut sen eri muodoissa läpi lapsuuteni ja nuoruuteni. Aloitin satubaletilla jatkaen balettiin. Kokeilin myös lyhyempiä kausia yleisurheilua, suunnistusta, hiihtoa, sulkapalloa, tennistä sekä pesäpalloa. Aikuisuuden ja perheenperustamisen aikana urheilu siirtyi sivummalle ajan käytön painottuessa lasten- ja kodinhoitoon. Lasten vartuttua urheilu on saanut taas enemmän jalansijaa elämässäni. Varmasti urheilu tulee olemaan osa elämääni elämänkaaren loppuun asti jossakin monipuolisessa muodossaan. Salilla treenaamisen aloitin vuoden 2012 alusta ja valmennuksen tukemana treenaamisen ja treeniä tukevan ruokavalion saman vuoden kesänä. Päätin ottaa lajikseni bodyfitnessin. Nautin todella itseni haastamisesta ja salitreenaus toi ja tuo sitä ihan joka treenillä. Myös kisadieettini ovat omalla tavallaan minua haastavia ja kasvattavia, hienoja kokemuksia kaikkine hankaline päivineenkin. Ensimmäiset bodyfitness kisat kävin syksyllä 2013 ja siitä lähtienhän tämä laji on vienyt mennessään.

12169199_10208317083667057_1069804924_o.jpg

Mikä sinua motivoi fitnessurheilussa? Miksi juuri body fitness?

Fitnessurheilussa minua motivoi lajin säntillisyys sekä johdonmukaisen työn (eat, train, sleep and repeat) mukanaan tuoma urheilullinen olo, olemus ja ulkonäkö. Tavoittelen tervettä ja urheilullista elämää ja näiden myötä pitkää ikää. Treenitavoitteenani minulla on hankkia lihaksikas, urheilullinen, mutta samalla naisellinen ulkomuoto. Haluan olla esimerkkinä perheellisille – äiditkin voivat ylläpitää urheilullista vartaloa, harrastaa ja kisatakin näin halutessaan. Se vaatii tahdonvoimaa, mutta on mahdollista. Treenaaminen antaa niin fyysistä kuin psyykkistäkin voimaa, jotka puolestaan toimivat hyvinvoinnin lähteinä läpi ihmisen elämänkaaren ja tuovat tyytyväisyyttä sekä laatua elämään. Body fitness sen takia, koska se on haastavaa, ihmisen äärirajoja testaavaa, opettavaista ja kasvattavaa. Body Fitness siksi, koska siitä saa hyvän olon, voimaa sekä lihaksikkaan, urheilullisen vartalon.

12166318_10208317085947114_1552803329_n.jpg

Teillä on neljä lasta ja työskentelet luokanopettajana. Miten kilpaurheilun yhdistäminen perhe- ja työelämään onnistuu? Oletko kohdannut negatiivista suhtautumista tällä saralla?

Treenaan offilla neljä kertaa viikossa salilla ja lepopäivinä käyn kävelylenkeillä. Kisoihin valmistautuessani salitreenejä tulee viisi kertaa viikkoon. Tämä onnistuu työn ja perheen hoitamisen ohella, kun aikatauluttaa ja suunnittelee treenit etukäteen ja pitää niistä kiinni. Itse treenaan pääsääntöisesti heti työpäivän jälkeen (klo14-15.30), jolloin iltapäivä ja ilta jää perheelle. Kaikki lapsemmekin harrastavat tavoitteellisesti omaa lajiaan. Treenata voin näin ollen joskus myös lasten harrastusten aikana, jos jostain syystä töiden jälkeen en pääse. Lenkkeillä ja muuta aerobista urheilua voi koko perhe tehdä yhdessä silloin kun aikataulutettuja treenejä ei ole kenelläkään. Dieetillä sama rumba toimii, kunhan se on suunniteltu ja aikataulutettu sekä kirjattu ylös. Muistiin ei ole aina dieetillä luottamista. Kisoihin valmistavalla dieetillä herään aamuisin puolta tuntia aiemmin ja käyn aamuaerobisella muun perheen nukkuessa. Ruuat valmistan itselleni etukäteen ja perheelle aina ruoka-aikoina. Onnistuu siis hyvinkin yhdistää kilpaurheilu ja perhe-elämä. Vaatiihan se enemmän aikaa ja vaivannäköä, mutta päämäärätietoisina emme koe perheenä sitä rasitteeksi.

Negatiivista suhtautumista en ole kohdannut tällä saralla. Toivottavasti tätä ei ole edes selkäni takana. Mielenkiintoa, kyselyitä, ihmetystä kylläkin olen kohdannut, mutta lähestyjät ovat asiansa esittäneet hyvin positiiviseen ja kannustavaan sävyyn.

12170773_10208317093547304_2122447507_n.jpg

 

Mitä haluaisit sanoa ihmisille, jotka tuntevat ettei aika riitä urheilulle ja terveellisille elämäntavoille perheen ja työn ohessa?

Sanoisin, että kannattaa ensin yrittää ennekuin antaa tuolle tunteelle vallan. Olen elävä esimerkki siitä, että aika kyllä riittää jos sen oikeasti haluaa riittävän. Urheilu ja terveelliset elämäntavat kohentavat yleistä olo- ja mielentilaa, parantavat niin psyykkistä ja fyysistä terveyttä ja kuntoa sekä antaa voimaa, ryhtiä, terveyttä, hyviä yöunia jne. Lista on pitkä ja positiivinen. Hyvä, voimakas lihaksisto, puhdas, ravintorikas ruoka ennustavat parempaa ja pidempää elinikää, siinä on jo kerrakseen syytä, miksi ajatus ajan riittämättömyydestä kannattaa romuttaa. Perhe ja työ hoituvat, kun asennoituminen ja arjen strukturointi on kunnossa. Urheilu ja terveelliset elämäntavat takaavat laadukkaan ja pitkän elämän, mistä työ ja perhe saavat onnekseen myös osansa urheilijan energisen panoksen ansiosta. Kannattaa kokeilla.

12167960_10208317093707308_930309841_n.jpg

Miten rentoudut?

Rentoudun unohtamalla aikataulut ja tekemällä asioita, joita en normaaliarjessa tee. Sytytän kynttilän ja juon kahvia rauhassa. Pötköttelen sohvalla ja katson hömppäohjelmia. Nukun päiväunia. Luen urheilijoiden blogeja. Siivoan ja järjestelen, sen mitä arjessa en kerkeä. Hullua kyllä, mutta sekin rentouttaa, että saa tekemättömät työt tehtyä. Usein mietimme perheen kesken jotain yhteistä kivaa. Vuokraamme leffan ja syömme herkkuja, kuuntelemme musiikkia tai menemme vaikka porukalla shoppailemaan tai uimaan.

Mistä neuvoisit aloittamaan, jos joku haaveilee body fitness kisalavoille nousemista? Mitä mielestäsi fitnessurheilijalta vaaditaan?

Kisoihin valmistautuminen on rankkaa ja vaativaa, kovaa työtä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ruuat punnitaan grammalleen, ruoka nautitaan tiettyinä kellonaikoina, fyysisesti todella kovasti kehoa rasittavia treenejä vedetään kaikkensa antaen useita kertoja viikossa. Lisäksi joka aamu lenkkeillään tyhjällä vatsalla aamuvarhain. Sen, joka haaveilee kisalavoista, on hyvä tiedostaa nämä faktat ja asennoitua niin, että niistä ei tule rasite vaan keino päästä kohti unelmaansa. Tämä kova työ täytyy ymmärtää osaksi omaa arkea eikä joksikin irralliseksi osaksi, silloin se toimii ja tuloksia syntyy. Tavoitteellista treenitaustaa tulisi haaveilijalla olla, silloin on saanut jo esimakua siitä, mitä urheilu on ja mitä se vaatii. Salilla treenausta kannattaa kokeilla ensin hiukan kevyimmin tavoittein ja huomatessaan nauttivansa siitä voi ammattimaisen valmentajan kanssa pohtia ja sopia kilpailuihin valmistautumisesta. Hyvän taustatuen olemassaolo kannattaa myös varmistaa.

Päättäväisyyttä, suunnitelmallisuutta, periksiantamattomuutta, kovia treenejä, hyvän tukiverkoston sekä salikortin ja ruokavaa´an, näitä asioita fitnessurheilijalta vaaditaan. Myös hyvä, ammattitaitoinen valmennus kannattaa itselleen varmistaa, jotta tavoitteet asetetaan realistisesti, edistymistä seurataan ja tuloksia saavutetaan. Perheelliseltä fitnessurheilijalta vaaditaan myös koko perheen ymmärrystä, panosta, kannustusta ja tukea. Yksin ei kilpaurheilija pärjää.

 

12166411_10208317097347399_2026592298_n.jpg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *