Laihduttamisen ihana kamaluus/kamala ihanuus

ALUNPERIN JULKAISTU 12.11.2014

Aika moni tajuaa jossain vaiheessa elämäänsä laihduttaneensa viimeiset kymmenen vuotta. Aina joku uusi kuuri, jolla varmasti karisee kilot. Ja kariseehan ne. Valitettavan usein käy kuitenkin niin, että laihdutetut kilot tulee korkojen kera takaisin. Tiukan dieetin jälkeen aletaan taas syödä ”normaalisti” ja elimistö nappaakin kaiken ylimäärisen talteen pahan päivän varalle.

 

1397479723575.gif

 

Nykyään on jokseenkin trendikästä dieetata, treenata peräsuoli pitkällä ja maksaa personal trainerille siitä, että se karjuu korvan vieressä montako vielä menee ja käskee syömään maitorahkaa ja mehukeittoa. Ja mikäs siinä, jos tykkää sellaisesta ja se tuntuu itselle oikealle tavalle löytää uusi elämäntyyli. Mutta jos kuulut näihin ikuisiin laihduttajiin, niin onko koskaan käynyt mielessä, että jos vaan lopettaisit laihduttamisen? Onko pakko aina koittaa laihduttaa sen vuoksi, että niin vaan kuuluu tehdä? Onko pakko repiä itsensä auki koko maailmalle ja näyttää kaikille, että susta on siihen? Vain koska se on nykyään niin hienoa esitellä ennen-jälkeen -kuvasarjoja. No, minäpä kerron. EI OO PAKKO PERKELE. 

 

diet-cycle.jpeg

Jos elät tällaisessa oravanpyörässä, pysäytäpä se hetkeksi ja anna itsellesi aikaa ajatella, miksi. Miksi todella haluat laihduttaa? Onko sinun pakko laihduttaa? Jos on, niin mikä olisi realistinen tavoite? On aika rankkaa yrittää koko ajan laihduttaa ja kieltää asioita itseltään. Loppujen lopuksi, olet kuitenkin siinä samassa kehossa koko elämäsi ajan, et voi eikä sinun tarvitse muuttua keneksikään muuksi. Voit itse päättää, kuinka laiha tai lihava olet. Se on sinun asiasi, ei kenenkään muun. Ei yhdenkään personal trainerin tai treenibloggaajan tai työterveyshoitajan tai yhtään kenenkään. Vaan SINUN. Ja kun nyt näyttäis sille, että täällä saadaan elää vaan tämä yksi elämä, niin kannattaako tuota kuluttaa jatkuvalla dieettaamisella ja itsensä ruoskimisella.

tumblr_ml0nydrJGB1qkv0ero1_1280.png

Enkä nyt sitten todellakaan tarkoita, että annetaan perseiden levitä ja mennään suorinta reittiä mäkkärille. Tämä ei myöskään oikeastaan koske pelkästään laihduttajia, vaan ihan kaikkia, jotka tuskailevat sen kanssa, että pitäisi aloittaa terveellisempi elämä. Työkaveri joskus sanoi, että ”kyllä se pussikeittodieetti on oikeesti tosi hyvä, multakin lähti sillä X kiloa”. Kysenalaistin näiden dieettien järkevyyden, johon sain vastaukseksi kirkassilmäistä vakuuttelua. ”Kyllä sillä semmoisen hyvän alkusysäksen saa.” Kysynpähän vaan, mikä hyöty on  sellaisella alkusysäyksellä, joka ei pitkällä tähtäimellä johda mihinkään pysyvään? Olit hetken hoikka, nappasit muistoksi pari kuvaa joita voit esitellä, ja sitten palasit takaisin vanhaan olomuotoosi. Mutta olipahan kyllä hyvät pussikeitot! Vai oliko?

 

Top-10-Reasons-To-Get-Excited-to-End-Your-Diet.jpg

Dieetit harvemmin pitkällä tähtäimellä oikeasti toimii, koska dieetti ei voi koskaan olla pysyvä olotila. Jos nyt puhutaan tällaisesta ”laihdutusdieetistä”, ei dieetti=ruokavalio -ajatuksesta. Mutta olisko mitään sellainen juttu kuin elämäntapamuutokset? Ei tarvi muuttaa itseään ja mullistaa koko maailmaansa, jos ei halua. Toki joku voi haluta ja se on ihan hieno juttu sekin. Alkuun kannattaisi kuitenkin miettiä, mikä sinua motivoi? Aina sanotaan, että ihan sama mikä motivoi, kunhan vain löydät sen motivaation ja teet töitä sen eteen. Mutta onko se todella näin? Voiko vaikkapa kenenkään toisen ihmisen perseen kuva sun jääkaapin ovessa motivoida SINUA vuosi toisensa jälkeen? Äkkiseltään ajattelisin oman terveyden ja hyvinvoinnin motivoivan enemmän. Ja täytyy taas muistaa, että moni hoikkakin ihminen voi huonosti, joten pelkkä laihuus on myös aika tyhjänpäiväinen motivaattori.

be-active-be-healthy-be-happy-355771.jpg

Unohda kuuriluonteinen ajattelu. Ajattele asioita suuremmassa mittakaavassa. Tuloksia et kuitenkaan voi saada päivässä ja monesti onkin niin, että mitä hitaammin ne saavutat, sitä varmemmin ne pysyvät. Tee pieniä elämäntapamuutoksia vaikka yksi kerrallaan. Opettele kunnolla yksi tapa ja kun se alkaa sujua rutiinilla, ota seuraava tavoite. Vaaka on tietysti yksi mittari, mutta sitäkään ei kannata liikaa tuijottaa. Kannattaa ottaa painonkin suhteen välitavoitteita ja pysähtyä jokaisen saavutettuaan miettimään, onko tässä hyvä olla. Opetella pysyttelemään saavutetussa painossa ja sen jälkeen jatkaa painonpudotusta, jos on tarvetta. 

people.jpg

Voit tehdä alkuun vaikkapa listan viidestä asiasta, jotka haluat juurruttaa tavaksi itsellesi. Sitten toteutat ne. Yksi kerrallaan. Vaikkasta näin:

1) Juon vettä vähintään kaksi litraa päivässä.

2) Syön rehuja vähintään puoli kiloa päivässä.

3) Rauhoitun joka päivä puoleksi tunniksi tekemään jotain rentouttavaa – meditoimaan, lukemaan, kirjoittamaan, tekemään ristikoita, neulomaan, ihan vaan olemaan… Mutta ilman suorituspaineita, ilman viihde-elektroniikkaa. 

4) Ulkoilen joka päivä puoli tuntia (tai teen jotain muuta itselle mielekästä liikuntaa). 

5) Menen ajoissa iltaisin nukkumaan. 

Toiset tarvitsevat ulkopuolista tukea enemmän, toiset vähemmän. Ohjaajia on tarjolla vähän jokaista sorttia, joten voi olla vaikeakin löytää juuri se itselle sopiva, mikäli sellaista kokee tarvitsevansa. Kannattaa todella miettiä niitä omia tavoitteita, syitä ja motivaation lähteitä, sitä omaa tapaa toteuttaa asioita. Jokaiseen muottiin ei tarvitse taipua, vaan tehdä asiat niin, että se tuntuu itsestä hyvälle ja oikealle. Tietenkään sohvanpohjalta karkkipussin äärestä on aika mahdotonta saada kovinkaan mullistavia muutoksia aikaan 😉 Mutta kaikkea voi elämäänsä saada kohtuudella. Jopa sitä TV:n katselua ja herkuttelua, jos se yksinkertaisesti on parasta mitä tiedät.(Sekin on muuten paljon mukavampaa, kun tietää, ettei kunto rapistu ja elämä leviä käsiin yhdestä leffaillasta silloin tällöin eikä tarvite potea huonoa omatuntoa mistään.) Itse luottaisin Kukka Laakson ja Sami Sundvikin Alku -nettivalmennukseen, vaikuttaa järkevälle ja on varmasti hintansa väärti. Ennen kaikkea siinä painotetaan juuri elämäntapamuutoksia ja laadukasta ravintoa, ei mitään nälkäkuureja ja superdieettejä. Toinen valmennus, johon ajattelin itsekin osallistua, on Kaisa Jaakkolan Väsyneestä virkeäksi -verkkovalmennus, joka alkaa 17.11. Kaisa on motivoiva ja ammattitaitoinen persoona, käy kurkistamassa tuo linkki jos meinaa väsyttää, makeanhimo valtaa kehon ja mielen, keskittymiskyky on heikentynyt, stressaa, sairastelet usein… 

No-body-shaming-beauty-redefined.jpg

Semmoisia ajatuksia, en sano että olen oikeassa joka asiassa. Mutta aatteleppa ite.

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *