Lisäravinnereportaasi – osa 2: Vitamiini- ja hivenainehässäkät – ja vähän muutakin

ALUNPERIN JULKAISTU 29.12.2014

Niin tosiaan, mulla oli tämä blogikin. Taitaa olla reilu kuukausi edellisestä kirjoituksesta, joten tähän pitäisi ensin vissiin kirjoittaa kootut tekosyyt. No. On ollut kiireitä, oon ollut sairaana, on kaamosväsymystä ja PMS-vaivoja ja tietokone jumissa ja kaikennäköistä. Oikeesti ei taida olla muuta, kuin liikaa muita ajatuksia ja laiskuutta. Se on semmosta tämä elämä. Isoja elämänmuutoksia tuloillaan ja energiat on menneet vähän muuhun kuin bloggailuun. Nytpä sain kuitenkin joululahjaksi uuden läppärin, joten kylläpä kelepaa nyt näppäillä! Ja kohta myös opiskella, kun aloitan tammikuussa Helsingin avoimessa yliopistossa ravitsemustieteen perusopinnot. Samaan aikaan vaihtuu myös paikkakunta ja työpaikka. Hui.

Mutta sitten jotain asiaakin. Jatkan näistä lisäravinneasioista, joista joskus aloittelin. Jos joku nyt edelleen kaipailee perusteluja lisäravinteiden käytölle, niin käypä lukaisemassa tämä Sami Sundvikin kirjoitus. En kirjoittele tätä nyt mitenkään tieteellisestä näkökulmasta, perusteluja on interneetti pullollaan. Toki siellä on paljon shaibaa, mutta jostain selittämättömästä syystä minun pillerinmussutukseni on muotoutunut seuraavantyyppiseksi.

 

taking-supplements-for-bodybuilding.jpg

Purnukoita on jonkin verran kertynyt, mutta kuitenkin melko simppeliä mielestäni tämä homma on. Tuotteiden laatu on tärkeä juttu, johon yritän panostaa mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi magnesium, jota myydään ihan ruokakaupoissa, on monesti magnesiumoksidia, joka sopii kyllä ummetuksen hoitoon kuulemma ihan hyvin. Oksidissa on vaan sellainen huono puoli, ettei se oikein imeydy. Tämän vuoksi itse suosin useamman erilaisen magnesiumin käyttämistä. Sitraatti on magnesiumin hyvin imeytyvä muoto, mutta kelpoja muotoja on toki muitakin. Kaisa Jaakkola kirjoittaa Hormonitasapaino -kirjassaan hyvin erilaisista magnesiumin muodoista, suosittelen tutustumaan 🙂 Itselläni on käytössä pari eri valmistetta, joita otan illalla. Toisessa on magnesiumglukonaattia, toisesta löytyy magnesiumtauraattia, -sitraattia, -bisglysinaattia, -malaattia ja -sukkinaattia. Magnesiumstearaatti ei sitten ole mitenkään tarpeellista ainetta, vaan se on steariinihapon magnesiumsuola – jos sitä käytetään tabletin valmistuksessa liikaa, tabletit löytää vessanpöntöstä sen sijaan että ne imeytyisivät ja olisivat elimistön hyödynnettävissä. 

 

FullSizeRender.jpg

 

Kun nyt näistä illalla otettavista pillereistä aloin näin loogisesti heti alkuun kirjoittaa, niin jatketaanpa vielä tovi. Magnesiumin lisäksi otan illalla sinkkiä. Sinkkipikolinaatti on parhaiten imeytyvä muoto, jota kannattaa metsästää. Sinkin ja magnesiumin imeytymistä edistämään kannattaa nauttia myös B6-vitamiinia. Yhdessä tämä kombo muun muassa ylläpitää normaalia testosteronitasoa ja tekee hyvää luustolle, suorituskyvylle, yöunille, iholle ja hiuksille. Itse otan vahvaa B-vitamiinivalmistetta, Life-myymälästä taisin edellisen Vidan purnukan ostaa. 

 

oh-so-you-think-supplements-are-bad-for-you-tell-me-again-how-ma.jpg

 

Jos illasta hypätään sitten aamuun, niin päästään sellaisiin valmisteisiin, joiden nimeen voin vannoa aivan 100%. Puhdas+ Caps on suomalainen lisäravinnemerkki, jossa ei käytetä piilotettuja täyteaineita, säilytysaineita, väriaineita, makuaineita tai magnesiumstearaattia. Muutaman purkillisen olen syönyt Saccharomyces boulardii -hiivaprobioottia, jota kannattaa kokeilla jos on suolisto-ongelmia tai on lähdössä matkalle. Toki sitä voi muutenkin käyttää. Probioottien lisäksi meikän pilleriaamiaiselle kuuluu tällä hetkellä Puhdas+ Caps glutationi, glukosamiini sekä Lysin omega-3 kapselit, joissa on myös vähän D-vitamiinia mukana. Glutationi on aivojen kannalta yksi tärkeimmistä antioksidanteista ja sen määrä laskee elimistössä iän myötä. C-vitamiini, seleeni ja glutamiini nostavat elimistön glutationitasoja, mutta uuden tutkimuksen mukaan ravintolisänä nautittu glutationi nostaa myös hyvin veren glutationitasoa. Glukosamiini taas vaikuttaa nivelten ja rustojen joustavuuteen ja kestävyyteen. 

 

81f57a0439388e8ce250b25979a240276fe51b19b3bac960522d92b976000c98.jpg

 

 

Aamusmoothien joukkoon heitän myös lusikallisen Puhdas+ Beauty kollageeni & tyrnimarja -jauhetta, joka vaikuttaa positiivisesti ihon kuntoon. Elimistö alkaa jo 25 vuoden iässä menettää kykynsä tuottaa uutta kollageenia – tästä faktasta kauhistuneena aion mussuttaa kollageenia loppuikäni siloisen ihon toivossa. Smoothien joukkoon menee myös Selfin Amino DLPA -jauhetta, joka toimii välillisesti dopamiinin, noradrenaliinin ja adrenaliinin esiasteena ja voi parantaa mielialaa. Luin jostain, että tämä voi vaikuttaa positiivisesti myös unenlaatuun ja uniongelmista kärsivänä otin heti testiin. En tiedä, onko vaikutukset enemmän placeboa, mutta toisaalta – jos toimii niin aivan sama. Ja kun nyt tuosta aamusmoothiesta tuli puhetta, niin mainittakoon, että CoCoVin SuperMix on aivan loistava tuote smoothien joukkoon! Ostin pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa ja tulee jäämään käyttöön 🙂 Sisältää siis siemeniä, siitepölyä, marjajauheita, banaanijauhetta ja raakakaakaota.

Päivällä nappaan Puhdas+ Caps D-vitamiinia, sitä vahvaa, 125 mikrogrammaa sekä iHerbistä ostettua kalsiumvalmistetta, jossa on sitraattia, karbonaattia sekä malaattia. iHerb on jokaisen pillerinmussuttajan taivas, jos et ole aiemmin tutustunut niin ehdottomasti kannattaa 🙂 Itse olen tilannut sieltä lukemattomia kertoja tavaraa, toimituskulut on halvat ja tuotteita löytyy laidasta laitaan. Jenkeistä tilattaessa vaan kannattaa muistaa se tullilaitos, joka saattaa napata yli 22 euron ostokset haaviinsa. Tulliselvitys on tosin helppo tehdä netissä ja tuotteet tulevat yleensä tullimaksuista huolimatta halvemmaksi kuin Suomesta ostettuna. Esimerkkinä Enzymedican ruuansulatuskapselit, joita tilailin kesällä. Tuli varmaan noin puolta halvemmaksi iHerbistä kuin Suomesta ostettuna, vaikka jouduinkin maksamaan tullit. 

 

take-all-the-supplements.jpg

Noo. Ei nyt ihan näinkään.

 

Että semmosta kaikkee. Syön joskus toki muitakin pillereitä ja ostelen aina välillä purkillisen sitä ja toisen tätä, mutta tässä ehkä ne vakituiseen ja tällä hetkellä käytössä olevat 🙂 

Että ei mulla muuta kun mahtavia pakkaspäiviä ja ihanaa uuden vuoden odotusta kaikille, mikäli tätä nyt vielä joku eksyy lukemaan 😀 Soon moro!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *