Mieltä ja kehoa buustaavia herkkuhetkiä
ALUNPERIN JULKAISTU 21.10.2014
Kuten sanottu, olen melko perso makealle. ”Melko perso” on kyllä melko lievä ilmaus. Ennemminkin ehkä ahne. Voisin syödä kilon suklaata kerralla, mutta onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä. Pätee muuten myös moneen muuhun asiaan. Kaikkea ei tarvitse tai kannata kokeilla, vaikka kuinka haluaisi nähdä ja kokea kaiken. Joissain asioissa vähemmän on enemmän.
Tuo ei nyt oikeastaan ollut johdanto tähän aiheeseen tai mihinkään muuhunkaan aiheeseen, tulipahan nyt vaan mieleen. Mutta nyt siihen aiheeseen. Oletkos koskaan maistanut raakakakkua? Enkä puhu nyt juustokakusta (välttämättä), vaan raakakakusta. Pohjaksi ei siis murskata keksejä, koska ne ei ole raakoja. Raakakakku on pala taivasta täynnä kaikenlaista ihastuttavaa; antioksidantteja, vitamiineja, entsyymejä ja kaikenlaisia ravinteita. Niihin voit laittaa superfoodeja mielin määrin, joko eksoottisempia tai sitten pysytellä kotimaisella maaperällä raaka-aineiden suhteen. Olettehan rakkaat mussukat jo ymmärtäneet sen, että ”kevyt” ei ole läheskään aina terveellisin vaihtoehto? Raakakakku ei siis ole kevytruokaa, mutta ei sellaista kannata muutenkaan syödä. Kannattaa syödä ihan oikeaa ruokaa jossa on ravinteet tallella. Ettäs tiiätte. Raakakakulla myös makeanhimo talttuu melko helposti, jopa meikäläisellä, joten jos et ole ennen kokeillut niin nyt olisi kyllä jo korkea aika! Lisää raakakakuista voit opiskella vaikkapa Maria Lönnqvistin Raakakakun 101 -kirjoituksesta 🙂
Sunnuntai-iltana tein 14-tuntisen työpäivän jälkeen raakakakun, josta tulikin melko mainio. (Tai no nyt vähän huijasin, koska nukuin pommiin ja työpäivä oli 40 minuuttia suunniteltua lyhyempi. Tulipahan kerrankin nukuttua.) Reseptiä on kyselty, joten yritän muistella sen nyt tähän.
Yleensähän pähkinät liotetaan ja kakun annetaan tekeytyä… Mutta tämä kakku oli sellainen päähänpisto, että siinä ei lioteltu eikä odoteltu mitään muutakaan. Blenderi hetkeksi pyörimään, vajaa puoli tunia pakkasessa ja ääntä kohti. Pähkinät muuten kannattaisi aina muutenkin liottaa ennen kuin niitä syö, sillä niissä olevat entsyymit aktivoituu ja entsyyminestäjät poistuu liotuksen myötä. Suositeltavaa olisi myös kuivattaa pähkinät kuivurissa tai sitten ihan uunissa matalalla lämpötilalla liotuksen jälkeen, paitsi monesti täytteisiin käytettävät cashewpähkinät saa olla kosteita. Noh, en ole kyllä itse ikinä jaksanut kuivatella pähkinöitä enkä omista kuivuria, valutellut vaan siivilässä jonkun aikaa. Ja oikein hyviä kakkuja on tullut :)
Tein tuon kakkuni pienelle syvälle lautaselle ja nostin sen sieltä pois kun se oli jämähtänyt pakastimessa hetken. Ei se niin kaunis ollut, mutta ehkä se ei nyt haittaa. Tästä tulee sellainen pieni kakku. Siitä tulee 1-6 palaa, riippuu miten onnistut hillitsemään itsesi.
POHJA
1 dl pähkinäsekoitusta
1 dl taateleita ja pehmeitä kuivattuja viikunoita
TÄYTE
1/2 avokado
1/2 dl mustikoita
n. 4 kpl pehmeitä kuivattuja aprikooseja
n. 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä
reilu 1/2 dl sulatettua kookosöljyä
pari rkl raakakaakaojauhetta
luomu vaniljajauhetta
luomuhunajaa
Sitten vaan pohjan ainekset blenderiin ja surrrurrr. Tai sauvasekoittimella tai ihan millä haluat, survo vaikka käsin jos et muuta keksi. Ei tartte tulla kovin sileää. Painele kulhon (tai mitä käytätkään) pohjalle ja pistä vaikka pakkaseen siksi aikaa, kun teet täytettä. Sama operaatio täytteelle, eli keinolla millä hyvänsä pistät tavaran siliäksi ja sillä sipuli. Kannattaa maistella matkalla, että tulee sopivassa suhteessa kaikkea. Raakakakkuhan on siitä helppo, että maku ei mahdottomasti muutu, joten ”taikina” on helppo säätää omille makunystyröille sopivaksi. Semmoinen vinkki vaan, että laita sulatettu kookosöljy viimeisenä, koska se jähmettyy aika nopeasti. Sitten vaan lapat mössön pohjan päälle ja pistät tekeytymään. Et luultavasti malta odottaa kovinkaan montaa tuntia, mutta ei se haittaa. En minäkään.
Raakakakkujen lisäksi olen aika ahkera sorbetin valmistaja. Smoothie on vähän tylsää, kun se pitää juoda ja sitten se menee niin äkkiä ja sitte vähän harmittaa kun se loppu jo. Syön mieluummin lusikalla, joten laitan vaan vähemmän vettä ja enemmän jäisiä elementtejä. Eilen tein oikein hyvää, olen tehnyt monesti ennenkin vastaavaa mutta en pitkään aikaan. Eli seuraavanlaiset ainekset vaan blenderissä sekaisin:
1 pakastettu banaani (suosittelen kuorimaan ja paloittelemaan ennen pakastusta, helpottaa aika huomattavasti prosessia)
1/2 avokado
muutama jäinen mansikka
1 mitallinen proteiinijauhetta (voi toki tehdä ilmankin tätä esimerkiksi jälkkäriksi)
1 rkl luomumaapähkinävoita
luomu vaniljajauhetta
vettä – en tiiä paljonko laitoin, laita alkuun vaikka desi ja kato sitten miltä näyttää
Maapähkinävoi ja vaniljakaan ei ole pakollisia, pelkästään kolmesta ensimmäisestä aineesta tulee oikein hyvää mössöä. Tuo pakastettu banaani on varmasti suurimmalle osalle tuttua juttua, mutta jos ei ole niin suosittelen! Ihan vaan vaikka pelkiltään, pakastettua banaania blenderissä tai sauvasekoittimella mössöksi niin onpahan se hyvää :) Ja variaatioita on taas ihan loputtomiin, mielikuvitus rajana.
Sellaisia helppoja herkkuja. Nyt alan raakasuklaakakun valmistukseen, makunystyrät on valmiiksi viritettyinä. En tee raakakakkuja normaalisti kovin usein, mutta nyt on pari hyvää syytä :) Toinen on eilinen jalkatreeni, jonka Sun’s Eyes -blogin Janita veti mulle eilen Figure Fitclubilla. Janita tähtää ensi kevään bikini fitness -kisoihin. Eipä ole ennen tullut tehtyä 30 toiston sarjoja, oli muuten melkoista menoa meikäläisen koiville :D En pysynyt ihan Janitan perässä, hapotti siihen malliin että sai välillä melko syvään huokaista. Voisi ehkä itsekin välillä tehdä vähän pidempää settiä, saisi kroppa vähän erilaista ärsykettä. Nyt on sitten muuten pakarat hellänä! Joten ei muuta kun raakakakun kimppuun ;)
|
Pakaroiden muserrus käynnissä |