Mieltä ja kehoa buustaavia herkkuhetkiä

ALUNPERIN JULKAISTU 21.10.2014

Kuten sanottu, olen melko perso makealle. ”Melko perso” on kyllä melko lievä ilmaus. Ennemminkin ehkä ahne. Voisin syödä kilon suklaata kerralla, mutta onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä. Pätee muuten myös moneen muuhun asiaan. Kaikkea ei tarvitse tai kannata kokeilla, vaikka kuinka haluaisi nähdä ja kokea kaiken. Joissain asioissa vähemmän on enemmän. 

Tuo ei nyt oikeastaan ollut johdanto tähän aiheeseen tai mihinkään muuhunkaan aiheeseen, tulipahan nyt vaan mieleen. Mutta nyt siihen aiheeseen. Oletkos koskaan maistanut raakakakkua? Enkä puhu nyt juustokakusta (välttämättä), vaan raakakakusta. Pohjaksi ei siis murskata keksejä, koska ne ei ole raakoja. Raakakakku on pala taivasta täynnä kaikenlaista ihastuttavaa; antioksidantteja, vitamiineja, entsyymejä ja kaikenlaisia ravinteita. Niihin voit laittaa superfoodeja mielin määrin, joko eksoottisempia tai sitten pysytellä kotimaisella maaperällä raaka-aineiden suhteen. Olettehan rakkaat mussukat jo ymmärtäneet sen, että ”kevyt” ei ole läheskään aina terveellisin vaihtoehto? Raakakakku ei siis ole kevytruokaa, mutta ei sellaista kannata muutenkaan syödä. Kannattaa syödä ihan oikeaa ruokaa jossa on ravinteet tallella. Ettäs tiiätte. Raakakakulla myös makeanhimo talttuu melko helposti, jopa meikäläisellä, joten jos et ole ennen kokeillut niin nyt olisi kyllä jo korkea aika! Lisää raakakakuista voit opiskella vaikkapa Maria Lönnqvistin Raakakakun 101 -kirjoituksesta 🙂 

Sunnuntai-iltana tein 14-tuntisen työpäivän jälkeen raakakakun, josta tulikin melko mainio. (Tai no nyt vähän huijasin, koska nukuin pommiin ja työpäivä oli 40 minuuttia suunniteltua lyhyempi. Tulipahan kerrankin nukuttua.) Reseptiä on kyselty, joten yritän muistella sen nyt tähän.

                          blogger-image-860148835.jpg

 

Yleensähän pähkinät liotetaan ja kakun annetaan tekeytyä… Mutta tämä kakku oli sellainen päähänpisto, että siinä ei lioteltu eikä odoteltu mitään muutakaan. Blenderi hetkeksi pyörimään, vajaa puoli tunia pakkasessa ja ääntä kohti. Pähkinät muuten kannattaisi aina muutenkin liottaa ennen kuin niitä syö, sillä niissä olevat entsyymit aktivoituu ja entsyyminestäjät poistuu liotuksen myötä. Suositeltavaa olisi myös kuivattaa pähkinät kuivurissa tai sitten ihan uunissa matalalla lämpötilalla liotuksen jälkeen, paitsi monesti täytteisiin käytettävät cashewpähkinät saa olla kosteita. Noh, en ole kyllä itse ikinä jaksanut kuivatella pähkinöitä enkä omista kuivuria, valutellut vaan siivilässä jonkun aikaa. Ja oikein hyviä kakkuja on tullut 🙂 

Tein tuon kakkuni pienelle syvälle lautaselle ja nostin sen sieltä pois kun se oli jämähtänyt pakastimessa hetken. Ei se niin kaunis ollut, mutta ehkä se ei nyt haittaa. Tästä tulee sellainen pieni kakku. Siitä tulee 1-6 palaa, riippuu miten onnistut hillitsemään itsesi. 

 

POHJA 

1 dl pähkinäsekoitusta 

1 dl taateleita ja pehmeitä kuivattuja viikunoita

TÄYTE

1/2 avokado

1/2 dl mustikoita

n. 4 kpl pehmeitä kuivattuja aprikooseja

n. 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä 

reilu 1/2 dl sulatettua kookosöljyä

pari rkl raakakaakaojauhetta

luomu vaniljajauhetta

luomuhunajaa 

Sitten vaan pohjan ainekset blenderiin ja surrrurrr. Tai sauvasekoittimella tai ihan millä haluat, survo vaikka käsin jos et muuta keksi. Ei tartte tulla kovin sileää. Painele kulhon (tai mitä käytätkään) pohjalle ja pistä vaikka pakkaseen siksi aikaa, kun teet täytettä. Sama operaatio täytteelle, eli keinolla millä hyvänsä pistät tavaran siliäksi ja sillä sipuli. Kannattaa maistella matkalla, että tulee sopivassa suhteessa kaikkea. Raakakakkuhan on siitä helppo, että maku ei mahdottomasti muutu, joten ”taikina” on helppo säätää omille makunystyröille sopivaksi. Semmoinen vinkki vaan, että laita sulatettu kookosöljy viimeisenä, koska se jähmettyy aika nopeasti. Sitten vaan lapat mössön pohjan päälle ja pistät tekeytymään. Et luultavasti malta odottaa kovinkaan montaa tuntia, mutta ei se haittaa. En minäkään.

                       blogger-image--1578197688.jpg

 

Raakakakkujen lisäksi olen aika ahkera sorbetin valmistaja. Smoothie on vähän tylsää, kun se pitää juoda ja sitten se menee niin äkkiä ja sitte vähän harmittaa kun se loppu jo. Syön mieluummin lusikalla, joten laitan vaan vähemmän vettä ja enemmän jäisiä elementtejä. Eilen tein oikein hyvää, olen tehnyt monesti ennenkin vastaavaa mutta en pitkään aikaan. Eli seuraavanlaiset ainekset vaan blenderissä sekaisin:

1 pakastettu banaani (suosittelen kuorimaan ja paloittelemaan ennen pakastusta, helpottaa aika huomattavasti prosessia)

1/2 avokado

muutama jäinen mansikka

1 mitallinen proteiinijauhetta (voi toki tehdä ilmankin tätä esimerkiksi jälkkäriksi)

1 rkl luomumaapähkinävoita

luomu vaniljajauhetta 

vettä – en tiiä paljonko laitoin, laita alkuun vaikka desi ja kato sitten miltä näyttää

Maapähkinävoi ja vaniljakaan ei ole pakollisia, pelkästään kolmesta ensimmäisestä aineesta tulee oikein hyvää mössöä. Tuo pakastettu banaani on varmasti suurimmalle osalle tuttua juttua, mutta jos ei ole niin suosittelen! Ihan vaan vaikka pelkiltään, pakastettua banaania blenderissä tai sauvasekoittimella mössöksi niin onpahan se hyvää 🙂 Ja variaatioita on taas ihan loputtomiin, mielikuvitus rajana. 

Sellaisia helppoja herkkuja. Nyt alan raakasuklaakakun valmistukseen, makunystyrät on valmiiksi viritettyinä. En tee raakakakkuja normaalisti kovin usein, mutta nyt on pari hyvää syytä 🙂 Toinen on eilinen jalkatreeni, jonka Sun’s Eyes -blogin Janita veti mulle eilen Figure Fitclubilla. Janita tähtää ensi kevään bikini fitness -kisoihin. Eipä ole ennen tullut tehtyä 30 toiston sarjoja, oli muuten melkoista menoa meikäläisen koiville 😀 En pysynyt ihan Janitan perässä, hapotti siihen malliin että sai välillä melko syvään huokaista. Voisi ehkä itsekin välillä tehdä vähän pidempää settiä, saisi kroppa vähän erilaista ärsykettä. Nyt on sitten muuten pakarat hellänä! Joten ei muuta kun raakakakun kimppuun 😉 

 

blogger-image--1880568241.jpg

Pakaroiden muserrus käynnissä

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys

Elämäni E-koodit ja muutama ajatus ruuasta

ALUNPERIN JULKAISTU 18.10.2014

Sitä tulee nykyään joka tuutista. Luomuruokaa, luonnonkosmetiikkaa, detox-kuureja, vedensuodattimia. Karsinogeenit ja mutageenit pomppii silmille ja kohta ei uskalla edes hengittää, kun haitta-aineet työntyvät sieraimista sisään jokaisella hengenvedolla. Onneksi ihmisen elimistö on niin hirmuisen fiksu, että se osaa poistaa näitä haitallisia aineita ihan itsestään. Tieto lisää tuskaa, mutta kannustan silti tutustumaan  aiheeseen lukaisemalla vaikkapa Hanna Skyttän Detox -kirjasta muutaman ensimmäisen luvun. Kaikesta ei tässäkään asiassa kannata ahdistua liikaa, mutta minun päässäni on ainakin kehittynyt sellainen ajatus, että vaikka en kaikinpuolin niin täydellisen terveellisesti eläisikään, niin voisin kuitenkin vähän avittaa tätä elimistöäni. Se tekee kuitenkin aika rankkaa duunia, joten sitä kannattaa vähän paijata. Minulle tämä tarkoittaa esimerkiksi prosessoitujen ruokien välttämistä, joitain kosmetiikka- ja pesuainevalintoja, liikuntaa ja reilusti kasvikunnan tuotteita.

 

16bd1928b36e27f3f2f5f2826fb1644d.jpg

 

Ajattelinkin kirjoittaa jonkinlaista ruokapäivää päivän verran ja tarkastella, minkä verran E-koodeja omasta ruokavaliostani löytyy. Sisältö vaihtelee päiväkohtaisesti kyllä jonkunverran, mutta tässä yhdenlaisen päivän kattaus 🙂
 

AAMU
Proteiinisorbetti: pakastepinaattia, avokadoa, mustikoita ja punaherukoita (kiitti äiti!), heraproteiinia (isolaatin, hydrolysoidun isolaatin ja konsentraatin sekoitus) E120, E950, raakakaakaojauhetta, spirulinajauhetta, ashwagandhajauhetta, Yogi Tee Green Energy -teepussi (mausteeksi), kaneli-vanilja makuista nestemäistä steviaa, luomu Ceylon kanelia (tasoittaa verensokeriarvoja!), 5 kpl luomupähkinöitä (para-, hassel-, cashew-, saksanpähkinä ja manteli).
 

Päivän saantisuositusten mukaisen annoksen seleeniä voi muuten saada jo kahdesta parapähkinästä! Seleeni ehkäisee tulehdussairauksia, suojaa syöpää aiheuttavilta aineilta, lisää elimistön vastustuskykyä, huolehtii maksan toiminnasta, pitää yllä silmien, ihon ja hiuksien terveyttä. (antioksidantit.com/seleeni) Raakakaakao puolestaan sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja hurrrjan määrän antioksidantteja, jopa 10 kertaa enemmän kuin mustikassa! Se sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia ja kromia ja reilusti mielialaa kohottavia välittäjäaineita tai niiden rakennusaineita. Ja kaikenlaista muuta mukavaa. (http://raakasuklaa.com/wordpress/terveysvaikutukset/) Ashwagandha eli rohtokoiso on vakiinnuttanut paikkansa minun aamiaisella ihan jo sen vuoksi, että sen väitetään tekevän kaikkea tätä: lisää fyysisiä ja henkisiä voimavaroja, vahvistaa immuniteettijärjestelmää sairauksia vastaan, helpottaa stressiä, masennusta, paniikkihäiriötä sekä jännitystila, lievittää ärtyisyyttä, auttaa unettomuudesta kärsiviä, lisää seksuaalista halua ja kykyä, helpottaa erilaisia allergisia reaktioita ja vahvistaa muistia. (luontainenterveys.fi) No, joku uskoo ja toinen ei, mutta itse en usko tämän ainakaan haitaksi olevan. Sellainen pieni lisä pisteenä iin päälle 🙂 

 

VÄLIPALA

Heraproteiinia (samat E:t kuin yllä), omena, 5 pähkinää.

LOUNAS
Vihersalaattia, omenaa, broilerin rintaa, gluteenitonta luomukaurapuuroa, MCT-öljyä, mustikoita ja mansikoita.

 

IMG_0399_00001.jpg

Sehän me kaikki tiedetään, että broileri ostetaan aina maustamattomana. Se marinadilillutus maksaa extraa, haisee, näyttää ja maistuu paskalle ja sisältää kaikenlaista ei-niin-kivaa. Maustamattomissa broilereissakin on eroja, joten tiiratkaa se etiketti, se ei vie montaa sekuntia!

IMG_0398_00001.jpg 

Ylläolevassa kuvassa ei ole tarkoituksena vertailla S- ja K-kauppojen tuotteita, tämä on vaan esimerkki maustamattomien broilerien eroista. Vasemmanpuoleisessa on lihaa 88%, loput on vettä, suolaa ja kasvikuituja. Oikeanpuoleinen on ihan vain ja ainoastaan broilerinlihaa. Itse ainakin mieluummin maksan ihan vaan siitä lihasta, koska vettä saa hanasta ja suolaa mulla on purkissa. Mistä tulikin mieleen, että ikuinen suosikkini kanan maustamiseen on Vogelin Herbamare -yrttisuola ja tuore sitruunamelissa. Tietenkin olisi parasta, mikäli pystyis syömään luomukanaa. On vaan aika heikosti tarjolla, tai jos on, niin hinta räjäyttää ainakin meikäläisen tajunnan. Pitäis kasvattaa omat kanat, mutta vois naapureilla ja koirilla olla pari sanaa asiasta.

 

PALKKARI

Muistan kun joskus vuosia sitten istuin silloisen poikaystäväni kanssa Fitness Expossa into piukeena kuuntelemassa jotain seminaaria boddaamisesta. Poikaystävä nauroi ittensä kipeäksi, kun suurinpiirtein joka kysymykseen siellä joku mörkö vastasi ”palkkari”. Tai sille se ainakin ilmeisesti kuulosti sellaisen ihmisen korvaan, jota ei aihe kiinnostanut. No mutta niin, palkkaria olen juonut, juon ja tulen aina juomaan. Amen. Sekoittelen sen herasta, maltosta ja glutamiinista. Samat Eet kuin aamiaisella, eli E120, E950. Kirjoittelenpa tässä joku päivä sitten erikseen näistä käyttämistäni lisäravinteista. Käytän treenilatureita ja aminohappovalmisteita treenin aikana ja jonkin verran erilaisia pillereitä, mutta niistä sitten tosiaan toisella kertaa, ettei tämä kirjoitus veny turhan pitkäksi. Tämän hetkisissä valmisteissa on nuo samat E-koodit mitä herassakin ja lisäksi paria väriainetta, joille en nyt tiedä E-koodeja.

 

PÄIVÄLLINEN

Naudan luomujauhelihaa, riisiä, vihersalaattia, vähän lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettua fetajuustoa. 

 

IMG_0409.JPG

 

ILTAPALA 

Proteiinipannari: 3 kananmunan valkuaista ja 1 keltuainen, kaseiinia/proteeinipannarijauhoja (kaseiinissa E950, E955), banaani. Päälle marjoja (joskus vähän luomumaapähkinävoita ja banaania joukkoon, tulee hirmu hyvä soosi!). 

IMG_0407.JPG

E-koodeja ei tullut kovin paljoa, mutta noistakin osa on jatkossa korvattavissa paremmilla vaihtoehdoilla ostamalla esimerkiksi stevialla makeutettua heraproteiinia (sellaista minulla on monesti ollutkin). Joskus käytän myös riisiproteiinijauhetta heran tilalla. En syö joka päivä saman kaavan mukaan, vaan aina tilanteen ja fiilisten mukaan. Tuossa nyt kuitenkin pääosin sellaista sapuskaa, mistä ruokavalioni koostuu. Jos en olisi esimerkiksi treenannut, olisin luultavasti syönyt lounaalla pelkän kanasalaatin ja jättänyt puurot syömättä, ja sitä rataa. En kammoa hiilihydraatteja, en missään tapauksessa, mutta syön niitä enemmän silloin kun liikun ja muuten vähän omien tuntemusten mukaan. En osaa kovin syvällistä filosofiaa esittää ruokailujeni tueksi, koska pääosin menen aika fiilispohjalta ja tällä hetkellä tämä tuntuu toimivan minun kohdallani oikein hyvin. Sitten jos lakkaa toimimasta, niin pitää tehdä vähän muutoksia. Nyt tuntuu, että energiatasot on nousseet lähiaikoina kun ruokavalio on muovautunut tämän tyyliseksi. En laske kaloreita, mutta ruokavaaka on sellainen kaveri, jota ilman en ehkä osaisi elää. Tai voisin osata, mutta en halua. Voisin kirjoitella vähän yövuorojen aikaisesta ruokailusta ja ruoan imeytymisestä sitten tulevissa kirjoituksissa, tähän en viitsi ihan joka aihetta työntää. 

 

IMG_0406.JPG

Joskus lounas voi näyttää vaikkapa tältä. Tosi tylsää tää terveellinen ruoka.

 

IMG_0408.JPG

Joskus välipalaksi maistuu itsetehty raakasuklaa luomumaapähkinävoi-proteiini-kookoshiutale -täytteellä.

 

Semmosta asiaa. Kokeilepa itse joskus, montako E-koodia menee päivän aikana kurkusta alas. Siitä sitten vaan karsimaan, ei se niin hankalaa ole. Joskus kun vielä lueskelin ahkerammin bodyurheilijoiden haastatteluja, hyvin moni mainitsi lempijuomakseen Pepsi Maxin ja aspartaamisoppaa kauhottiin kaksin käsin, kun siinä ei oo kaloreita! Sitten perään puhuttiin, että kun tää puhdas ruokavalio on niin parasta. Öhh. 

No, kuten olen yrittänyt jo aiemmin ilmaista, niin ne on niitä pieniä päivittäisiä valintoja. Ei tarvitse olla loppuelämää syömättä suklaata ja sipsejä, jos ei halua. En mää itekään oo. Kohtuus kaikessa lienee ihan pätevä sanonta tähänkin väliin. Nyt jos sitten ajattelet, että kun haluat nauttia elämästä ja elää hetkessä – no niin minäkin haluan! Ruoka on vaan siitä jännä juttu, että se vaikuttaa todella paljon mielialaan, toimintakykyyn, ulkonäköön, hedelmällisyyteen ja ihan kaikkeen. Niistä pienistä valinnoista koostuu koko arki ja se on sitä elämää, jota elät juuri nyt. Ja vaikka kuinka eläisit kiinni tässä hetkessä, niin hyvin todennäköisesti elät vielä vuodenkin kuluttua. Eikö olisi aika houkutteleva ajatus, että voisit syödä itsellesi energiaa ja elinvoimaa tulevaisuuttakin ajatellen, mahdollisesti samalla lisää laadukkaita elinvuosia? Mitään ei tapahdu hetkessä, mutta ei myöskään itsestään. Jos jäät odottelemaan sitä päivää, kun kaikki vaan muuttuu ja on yhtäkkiä paremmin, niin luultavasti saat odotella loppuelämäsi ajan. Sori vaan, sellaista se elämä tuppaa olemaan. Jos herkuttelu on kompastuskivesi, niin kannattaa miettiä, kumpi painaa sinun vaakakupissasi enemmän – hetken hekuma herkkulastin kanssa vai terve ja hyvinvoiva olotila, jonka voit saada muuttamalla ravintotottumuksiasi? 

 

IMG_0410.JPG

Proteiinipannaria, mustikoita, mansikoita ja Wheyhey proteiinijäätelöä. Voittaa sämpylät ja einekset aika mennen tullen 🙂

Ruoka on hyvin tunteita herättävä asia ja monesti siitä paasaaminen pistää ärsyttämään. Mutta älkää ärsyyntykö tästä rakkaat mussukat siellä. Nämä on vaan minun ajatuksia ja kokemuksia, sinä saat elää ja syödä ihan juuri sillä tavalla miten haluat ja hyväksi koet. Mutta ajattelin vain, että jos et koe hyväksi, niin ehkä tässä voisi olla vähän jotain mietinnän aiheita. Elämänmuutokset vaatii aina kärsivällisyyttä ja tahtoa, mutta kun pääset vauhtiin, niin sinua ei pysäytä mikään 😉 Loppuun vielä ihan muutama tärppi, joista kannattaa lähteä liikkeelle.

* Karsi einekset pois ruokalistalta.

* Juo paljon vettä. Sitruunavesi on myös erinomainen vaihtoehto! Mutta ei hiilihapollista, niitä happoja elimistösi ei kaipaa.

* Syö joka aterialla kasviksia, marjoja ja/tai hedelmiä. Minulla tulee melko helposti jopa reilu kilo päivässä, joten puoli kiloa on helppo nakki! (Älä silti syö nakkia, paitsi joskus voit keittää luomunakeista ja juureksista keittoa. Se on hyvvää.)

* Hyvät rasvat on tärkeitä. Niitä saat esimerkiksi luomulaatuisista pähkinöistä ja manteleista, tiikeripähkinöistä (sopivat pähkinäallergikoille), laadukkaista kylmäpuristetuista öljyistä (kookos, oliivi), MCT-öljystä, rasvaisesta kalasta.

* Smoothiet on helppoja ja nopeita tehdä ja ottaa mukaan, niihin saat myös laitettua helposti ison kasan kasvikunnan tuotteita. Pakastepinaattia kannattaa kokeilla, se tekee koostumuksesta mukavan mutta ei juurikaan maistu pinaatille, kun sekaan laittaa marjoja yms.  

* Älä unohda proteiinia, mutta älä myöskään hiilihydraatteja, varsinkin jos olet fyysisesti aktiivinen! Korvaa pasta riisillä tai quinoalla, myös gluteeniton luomukaura on erinomainen hiilihydraatin lähde. Punaista lihaa ei kannata tietenkään mielettömiä määriä syödä, mutta luomulaatuisessa vapaana kasvaneessa naudassa on aivan erilainen aminohappokoostumus kuin tehotuotetussa. Kannattaakin kysellä suoraan tiloilta isompia eriä luomulihaa pakastimeen 🙂 Lisäksi kana, kalkkuna, kala, katkarapu, riista ja proteiinijauheet ovat hyviä proteiininlähteitä. Proteiinijauheita on toki montaa sorttia, että niissäkin kannattaa vähän vilkaista etikettiä.

Näissäkin asioissa on paljon muuttujia ja kaikesta löytyy mielipiteitä suuntaan jos toiseen, mutta ei nipoteta liikaa jookos. Ollaan ananas ja kookos. 

 

Pineapple-Coconut-Vape-Lounge.jpg

P.S. Ruoka on iloinen asia 🙂

 

i-need-to-love-myself.jpg

loveletter2_thumb4.jpg

 

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys