Piparminttua ja auringonpaistetta
ALUNPERIN JULKAISTU 9.3.2015
En ole hetkeen käyttänyt juurikaan chiasiemeniä, mutta taannoisesta Ruohonjuuren chiavanukkaasta innostuneena päätin viikonloppuna testata piparmintun ja suklaan makuisen vanukkaan tekoa. Resepti löytyikin Uusia tuulia -blogista, mutta kirjoitan sen myös tähän, koska en ihan täysin samalla tapaa omaani tehnyt. Mikäli suklaavanukasta tekee mieli, suosittelen tällaista versiota, on nimittäin jopa parempaa kuin sokeriset, kropan tukkivat versiot! Ja on samalla maidotonta ja gluteenitonta, joten sopii senkin puolesta monelaiseen ruokavalioon 🙂
PIPARMINTTUINEN SUKLAA-CHIAVANUKAS
1 dl chiasiemeniä
400 ml tölkki kookosmaitoa
1 kypsä banaani
1 rkl mantelivoita
1 rkl hunajaa
3 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl bourbon vaniljaa
1 tl kanelia
ripaus himalajansuolaa
pari tippaa piparminttuaromia
pari tippaa nestemäistä kaneli-vanilja-steviaa
Itse käytin jääkaappikylmää kookosmaitoa ja koska kookosmaito erottuu alhaisissa lämpötiloissa, surauttelin maitoa hetken sauvasekoittimella. Sitten vaan chiasiemenet joukkoon ja jääkaappiin turpoamaan. Turvottelin tätä mössöä vajaat 10 minuuttia, jonka jälkeen se olikin jo melkoista jankkia. Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan turvottamaan vielä jopa tunti, jotta saa paksua geeliä, mutta a) minun mössö oli paksua geeliä jo 10 minuutissa ja b) en todellakaan jaksa odottaa tuntia. Joten sitten vaan ohjeen loput aineet sekaan ja sauvasekoittimella (voi toki käyttää myös tehosekoitinta) mousseksi. Makeus kannattaa maistella itse, tuota steviaa ei ole pakko laittaa ja sen tilalla voi käyttää vaikka hieman enemmän hunajaa, tai sitten ei mitään. Mikä nyt omiin makunystyröihin hyvälle tuntuu. Oli aivan järjettömän hyvää ja aion todellakin tehdä toistekin!
Lauantaiaamuna meidän keittiössä valmistui sitten omena-kaneli proteiinipannareita FA:n So Good! pannarijauhoista. On muuten näppärää! Yleensä kyllä teen protskupannarit ihan kokonaan itse, mutta nämä oli hyviä ja vielä parempia tietenkin chiavanukkaan sekä kookoskermasta ja proteiinivanukasjauheesta tehdyn ”kermavaahdon” kanssa. Tuo chiavanukas säilyy muuten mainiosti muutaman päivän jääkaapissa ja oikeastaan vaan paranee, kun saa vähän tekeytyä.
Viikonlopun vatsaoireilut enteilivät jonkinlaista mahatautia, joten tämä päivä on mennyt salin ja töiden sijaan kotona. Kiinteä ruoka ei sattuneesta syystä ole juurikaan houkuttanut, joten jatkoin hyväksi havaitsemallani piparminttulinjalla ja tein smoothien, joka sopii taltuttamaan makeanhimoa ja on helppo ja nopea valmistaa.
Naistenpäiväkukkiakin sain sunnuntaina :) |
PIPARMINTTU-PÄHKINÄSMOOTHIE
1 kypsä banaani
2 dl makeuttamatonta cashewpähkinäjuomaa
30 g proteiinijauhetta
pari tippaa piparminttuaromia
Itse käytin proteiinina FA:n pekaanipähkinän makuista heraa, mutta tähän sopii melkein mikä vaan! Kokeile vaikkapa FA:n Chocolate Mint tai Tofee Caramel -makuja, tai vaikkapa ihan perus vaniljaa :) Maidottomaan versioon sopii esimerkiksi riisiproteiini.
Loppuun pari keväistä kuvaa kotikulmilta. En jaksa ymmärtää, että maaliskuussa voi näyttää tälle. Oulun ilmastoa ei juurikaan ole ikävä kun tuolla ulkona tallustaa :P