Suolistoa hellivä mustikka-suklaa-superkakku

nu3 tuotteet saatu blogiyhteistyön kautta. 

Pitkästä aikaa vapaaviikonloppu. Maistuu! Ja erityisesti nyt maistuu, kun heti töistä päästyäni tekaisin kakkua pakastimeen. Vähän nyt kyllä harmittaa, että kello on jo niin paljon enkä saa kakusta kauniita kuvia auringonpaisteessa/päivänvalossa, mutta en kyllä ala odotella huomiseen saakka sen takia! Tuli muuten parasta kakkua, jonka olen omasta päästäni kehitellyt. Eli ihan superhyvää superkakkua. 

nu3.jpg

Olin muutaman päivän pyöritellyt päässäni ajatusta heittää ylijäämäriisit kakkuun, mutta päädyin sitten ylijäämäriisien puutteessa täysjyväriisihiutaleisiin, jotka keitin. Tämä ei siis ole raakakakku, vaikka tätä ei paistetakaan. Tuon riisihiutalepuuron korvikkeena voi aivan hyvin käyttää niitä ylijäämäriisejä, jos sellaisia joltain aterialta sattuu jäämään. Sopivat muuten loistavasti myös pannareihin! Riisimössön ja cashewpähkinän sekoituksesta tulikin aivan loistava ”alusta” tälle kakulle, josta piti tulla hirveeeen simppeli. Sitten lopulta huomasinkin työntäneeni sekaan sitä ja tätä ja tuotakin vielä. Mutta tämän VOI tehdä yksinkertaisesti jättämällä kaikki hilavitkutukset pois. Kirjoitanpa nyt kuitenkin pari sanaa ennen reseptin esittelyä näistä hilavitkutuksista.

Baobabjauhe* eli apinanleipäpuujauhe, kyseistä puuta kutsutaan myös elämän puuksi tai ihmepuuksi, koska se voi elää jopa 6000 vuotta. Sisältää painoonsa nähden enemmän kalsiumia kuin maito!

Matchasta* voi lukea pari sanaa TÄÄLTÄ, kun tein minttusuklaa-matchakakkua. 

Lakritsijuurijauheon sellaista tavaraa, että jos on taipumusta korkeisiin verenpaineisiin, niin kannattaa käyttää hyvin kohtuullisesti, jos käyttää. Lakritsijuuri on adaptogeeninen kasvi, jonka sanotaan esimerkiksi lisäävän energiaa ja suojelevan kortisolin aiheuttamilta vaurioilta. Jos adaptogeenit mietityttää, lukaise lisää vaikkapa täältä

Saccharomyces boulardii* on probiootteihin kuuluva hiivasieni, joka tasapainottaa ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Käytän itse JOKA PÄIVÄ. Vähintään antibioottikuurien ja ulkomaanmatkojen yhteydessä ihan must. Suoliston bakteeritasapaino voi järkkyä puolitoista vuotta YHDEN antibioottikuurin jälkeen. Probiootit vähentää näitä haittoja, ne kulkeutuvat suoliston läpi imeytymättä kun taas perus maitohappobakteerit eivät yleensä pääse kulkeutumaan kovinkaan pitkälle suolistoalueelle. Tosin jos iskee esimerkiksi clostridium difficile -ripuli, käsittääkseni fiksuinta olisi ottaa sekä maitohappobakteereja että saccharomyces boulardiita. Mutta se on sitten jo ihan toinen keskustelu. 

Lucuma* on yksi suosikeistani raakasuklaata maustaessa, sillä siinä on sellainen ”kermainen” maku ja lisäksi mm. beetakaroteenia ja rautaa.  

Nyt sitten sitä reseptiä tiskiin, että pääsette leikkimään melkein-raakaleipuria ja syömään herkullista mustikka-suklaa-superkakkua! Cashewpähkinöitä laitoin likoamaan yhteensä 3 dl eli noin 180 grammaa noin tuntia ennen kakun valmistusta. Suositus tietysti olisi liotella yön yli, mutta hyvä tuli näinkin. Monesti olen tehnyt liottamattakin. Täytteestä tosin tulee ”kermaisempi” kun pähkinät jaksaa liottaa kunnolla.

IMG_20151023_201644.jpg

 

POHJA

2 dl tuoreita taateleita (muista poistaa kivet!)

1 dl liotettuja cashewpähkinöitä

1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

½ tl himalajansuolaa

1 rkl lucumaa

TÄYTE

1 dl (70 g) kookosöljyä*

loput liotetut cashewpähkinät

2 dl (70 g) täysjyväriisihiutaleita

1 ½ dl kuumaa vettä

2 tl matchajauhetta

1/2 tl lakritsijuurijauhetta

1 rkl baobabjauhetta

1 dl (30 g) raakakaakaojauhetta*

4 kpl Saccharomyces boulardii -kapseleita

½ dl (50 g) luomuhunajaa

½ dl (30 g) luomu kookoksenkukkasokeria*

1 tl luomuvaniljaa

10 g Biokia mustikkajauhetta*

IMG_20151023_201820.jpg

Ensimmäisenä kannattaa laittaa riisihiutaleet kiehumaan. En mittaa ikinä vettä, kun keitän riisiä tai puuroa, mutta melko väljään veteen keittelin noin vartin verran. Riisihiutaleiden kiehuessa valmistin pohjan laittamalla kaikki ainekset tehosekoittimeen, koostumuksen jätin hieman karkeaksi ja painelin mössön pienehkön irtopohjavuoan pohjalle (leivinpaperi alle!). Sitten laitoin pohjan pakastimeen ja siirryin täytteeseen.

Kun riisihiutalepuuro oli valmis, laitoin sen siivilään ja huuhtelin kunnolla. Sekoitin matchajauheen sekä lakritsijuurijauheen kuumaan veteen ja jätin nesteen jäähtymään. Kookosöljyn sulatin vesihauteessa. 

Tehosekoittimeen heitin ensimmäisenä riisihiutalepuuron ja liotetut cashewpähkinät. Annoin tehosekottimen käydä noin kolme minuuttia välillä lusikalla sekoittaen, jotta koostumuksesta tulisi tasainen. Tämän jälkeen heittelin kaikki jauheet sekaan, availin probioottikapselit täytteen joukkoon, lisäsin makeutuksen ja viimeisenä haaleaksi jäähtyneen nesteen ja kookosöljyn. Jauheita ei ole todellakaan pakko laittaa noin paljoa, esimerkiksi pelkkä raakakaakao, vanilja ja mustikkajauhe ovat ihan täydellinen kombo 🙂 Itse nyt halusin vaan vähän tällaista superfood-hifistelyä joukkoon. Koko kauneus pakastimeen ja noin tunnin kuluttua nautiskelemaan hyvällä omatunnolla 😉 Tein päälle vielä koristeeksi tuollaista raakavalkosuklaata lucumasta ja kaivelin muutaman mustikan pakastimesta. 

IMG_20151023_202422.jpg

Be mine!

IMG_20151023_202445.jpg

 

IMG_20151023_202457.jpg

Vielä on muuten pari päivää aikaa osallistua Sami Sundvikin reseptikisaan Facebookissa. Taidanpas itsekin tyrkätä tämän reseptin kisaan, sen verran on huiput palkinnot. Ja tätä kakkua kehtaa muuten esitellä! 🙂

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *