Tartu tissiin!

Aina niistä puhutaan. Olivat ne sitten millaiset hyvänsä. Tai sitten niitä ei ole. Niistä stressataan, niitä rakastetaan, isonnetaan ja pienennetään, muokataan eri malliseksi. Niihin liittyy mielikuvia, seksuaalisuutta, äitiyttä, estetiikkaa. Ne myy. 

boobs.jpg

Rintasyöpään sairastuu noin joka kahdeksas nainen Suomessa. Neljännes sairastuneista on 25-49 -vuotiaita. Olen itsekin törmännyt työssäni kolmekymppisiin rintasyöpäpotilaisiin. Ennuste on hyvä ja lähes 90% sairastuneista on elossa viisi vuotta sairastumisen jälkeen, sillä hoidot ovat kehittyneet ja rintasyöpä löydetään entistä varhaisemmassa vaiheessa. Silti yleisin syöpäkuolemien syy naisilla on rintasyöpä (toisella sijalla keuhkosyöpä, miehillä 1. keuhkosyöpä ja 2. eturauhassyöpä). 

Terveet elämäntavat voivat vaikuttaa rintasyövän(kin) syntyyn: tutkimusten mukaan noin 40% syövistä voitaisiin ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla. Liikunta, terveellinen ravitsemus sekä ylipainon (erityisesti vaihdevuosi-iän jälkeen) ja alkoholin käytön välttäminen ovat tärkeässä asemassa.

img_20151009_162206-tile.jpg

Mammografioita eli rintojen röntgenkuvauksia ei rutiinisti nuorille ihmisille tehdä, mutta rintojen tutkiminen säännöllisesti olisi hyvä opetella. Kerran kuukaudessa, noin viikon sisällä kuukautisten loppumisesta olisi paras aika tarttua tisseihin:

tartu tissiin

1. Tarkastele rintoja peilin edessä kädet sivuilla. Laita kädet lanteille ja työnnä hartioita ja kyynärpäitä voimakkaasti eteenpäin. Lopuksi nosta kätesi pään taakse yhteen. Kaikissa näissä asennoissa huomioi muutokset rintojen koossa, muodossa, asennossa ja ihon sisäänvetäytymisessä.

2. Tarkastele ihoa ja nännipihoja. Onko värimuutoksia tai sisäänvetäytymistä? Purista varovasti nännejä. Valuuko nänneistä kirkasta tai veristä vuotoa?

3. Nosta vasen käsi ylös ja tunnustele vasemmanpuoleinen rinta ja kainalo oikean käden neljällä sormella. Huomioi rinnan mahdollinen aristus ja kovuus sekä liikkuvuus ympäröiviin kudoksiin nähden. Tee sama oikealle puolelle.

4. Käy makuulle. Aseta ensin vasen käsi niskan taakse, ja tutki vasen rinta oikealla kädellä pehmein painalluksin. Tunnustelu tehdään painamalla rintarauhasta varovasti rintakehää vasten koko sormien pituudelta tehden samalla pyörivää liikettä. Tee sama oikealle puolelle.

Eipä vie paljoa aikaa ja tarvittaessa lääkäri tai terveydenhoitaja opastaa omatarkkailussa. Gynekologisen tutkimuksen yhteydessä rinnat tulisi myös tutkia, mutta itseltäni ei ainakaan kukaan ole koskaan tutkinut. Oma kuppikoko on viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana vaihdellut yhteensä kuuden eri kirjaimen alueella. Välillä voi olla hankalaa tunnistaa mikä on normaalia ja mikä ei, mutta tämän vuoksi tutkiminen kannattaakin tehdä aina suunnilleen samaan aikaan kuukaudesta. Rintasyövän oireita voi olla kyhmy rinnassa (kivuton, kivulias, pistelevä), kyhmy kainalossa, ihomuutokset ja painaumat, sisäänvetäytynyt tai erittävä nänni. Näissä tapauksissa kannattaa aina käydä vilauttamassa tissejä lääkärille.

img_20151009_162410.jpg

 

Tänään vietetään Syöpäsäätiön Roosa nauha -päivää. Tämän vuoden nauhan auttamista kuvastavat kädet on suunnitellut Katri Niskanen. Roosa nauhoja voi ostaa esimerkiksi monista ruokakaupoista, itse löysin omani juurikin ruokaostoksilla ollessani. Kerätyillä varoilla tuetaan syöpätutkimusta, neuvontapalveluita ja vertaistukea sekä edistetään syövän ennaltaehkäisyä. Painopisteenä keräyksessä on rintasyövän voittamiseksi tehtävä työ. Lue lisää osallistumisesta ja katso ihanan Katri Niskasen haastattelu osoitteesta http://www.cancer.fi/roosanauha/

Roosa nauha

 

Muistetaan tytöt olla ylpeitä ja kiitollisia tisseistämme – niin kauan kuin ne on terveet, ne on täydelliset! Ja vaikka rinnat jouduttaisiin joku päivä poistamaan, se ei tee meistä itsestämme tippaakaan vähempää täydellisiä 🙂 

 

Lähteet: 

Syöpäsäätiö – Roosa nauha

Tilastokeskus 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *