Säihkyvien kenkien salaisuus

Terpsan ja ihanan aurinkoiset terveiset Köpiksestä!!

Koska miun Instagram direct suorastaan räjähti eilisten Insta-story kuvapostausten jälkeen, annan nyt teijän kysymyksiin vastauksia ja vinkki-vitosia.

Kyse on siis kenkien huoltamisesta ja puhdistuksesta. Postasin kuvia A:n festareilla käyttämistä tennareista, jotka näytti lähinnä roskalavalta noukitulta ydinjätteeltä ennen pesua. Pesun jälkeen tennarit kuitenkii säihky kun uudet ja monet (en oo varmaan koskaan saanu noin montaa IG direct viestiä) kyseli, että millä mie meijän kengät aina puhdistan ja miten saan ne näyttämään ihan uusilta.

Ihan tässä alkuun haluun kertoa, että tää blogiteksti on kokonaan miun omaa käsialaa. En käytä tähän mitään lähteitä, vaikka internetin ihmeellinen maailma on varmasti pullollaan erilaisia kenkien puhistusvinkkejä. Kaikki tässä tekstissä kerrotut asiat ja vinkit on miun omia mielipiteitä ja perustuu miun omiin kokemuksiin ja itse opittuihin/opeteltuihin tapoihin ja tottumuksiin. Jos siis käytät näistä miun vinkeistä joitain, ni kerro ihmeessä miten onnistu, mut muista ottaa ensin selvää omien kenkiesi puhistuksesta ennen kun alat pesemään niitä.

Me ei siis A:n kanssa kumpikaan olla mitään ihan kreisejä kenkäfriikkejä, mut omistetaan molemmat useempi pari sellasia kenkiä, joita käytetään tosi aktiivisesti. Osa on käytössä päivittäin, osa seisoo kenkähyllyssä viikkoja käyttämättöminä. Osa kulkee mukana vaan treenatessa ja osa pääsee jalkaan vaan juhlapyhinä ;) Miulle puhtaat kengät on kuitenkii tosi tärkee juttu, koska pienikin likatahra saa kengät näyttämään likasilta ja epäsiisteiltä. Puhtaat kengät on tosi helppo tapa saaha koko ulkonäkökokonaisuus näyttämään siistiltä ja asialliselta. Satun vaan olemaa jotenkii tosi tarkka siitä, että kenkien pitää olla puhtaat. Eipä siinä kai sen kummempaa.

Meillä siis kaikkein käytetyimmät kengät puhistetaan melkeimpä kerran viikossa tai joka toinen viikko. Riippuen toki siitä, miten kengät ottaa likaa itteensä ja millasella säällä, miten paljon ja missä paikoissa kenkiä on käytetty. Yritän kuitenkii välttää rajumpaa perusteellista pesua viimeseen saakka ja puhdistelen mielummin kengistä liat kevyesti pyyhkimällä heti käytön jälkeen.

Miks pesen kenkiä niin usein?

Oon sitä mieltä, että kenkien käyttöikä pitenee, mitä puhtaampina niitä pidetään. Tarkottaa toki sitä, ettei pesuun käytetä joka kerralla vettä litratolkulla ja puhistusainetta koko purkillista, vaan kevyesti pyyhkien useemmin. Kengät myös ottaa likaa itteensä tosi helposti (ihan luonnollista kun kengät koskettaa maata jokaisella askeleella...), joten tykkään pitää kengät siistinä koko ajan. Puhistan kengät mielummin sillon, kun niissä on pieniä helposti irtoavia tahroja, kun sillon kun ne on aivan yltäpäältä mudassa, katupölyssä ja muussa liejusssa, jollon pesemiseen saa varata aikaa huomattavasti enemmän ja likaa joutuu kikkailemaan hankaamalla pois.

Näillä ydinjätetennareilla on tallattu Roskilden festarialueella hiekkamyrskyissä ja loputtomassa roskaviidakossa...

Pesuvaiheessa vielä jännitti näinköhän näitä kenkiä enää käytetään...

...mut oikein hyvät tuli!!

Miks en laita kenkiä pesukoneeseen?
  • Useimmat kengät voi helposti heittää pesukoneeseen matalalle lämpötilalle (Esim. käsinpesuohjelma, 30 tai 40 astetta). Vielä kun heittää kengät vaikka tyynynliinan, pesupussin tai pyyhkeen sisässä koneeseen, niin se suojaa pahimmilta pyörityksiltä ja naarmuuntumiselta. Pesuaineen tulee olla mahollisimman neutraali, jotta kenkien väri säilyy. Linkousta ei missään nimessä kannata käyttää, ellei halua kenkiin epämääräsiä epämuodostumia tai venymiä.
  • Kenkien peseminen käsineen säästää kengän kestävyyttä (jokainen pesukone kerta kuluttaa, heikentää ja hajottaa kenkien liimoja ja saumoja) ja pystyt kohdistamaan pesun vaan likasimpiin kohtiin.
  • Useimpien kenkien takuut ei säily, jos kenkiä on pesty pesukoneessa, eikä valmistajat useesti takaa konepesun kestävyyttä kengille.
  • Koneessa pestäessä pitää myös olla tarkkaan tietonen siitä, mitä materiaaleja kengissä on, jotta tietää kestääkö kyseiset materiaalit vettä, pesuaineita tai koneen pyöritystä. Muista tarkistaa myös pohjallisen materiaali ja irrottaa nauhat ennen konepesua!!
millä ja miten puhdistan kengät käsin?
  • Ensin irrotan nauhat ja pesen ne erikseen (tätä ei meillä tehä, ellei kengät oo tosi likaset)
  • Pyyhin kengät ensin kostealla (ei läpimäräksi, vaan pyyhin enimmät liat pois)
  • Levitän kenkien puhdistukseen tarkotettua vaahtoa kengille
  • Harjaan kenkien puhdistukseen tarkotetulla harjalla kengät, myös pohjat
  • Pyyhin lopuksi kuivalla, puhtaalla liinalla kengät kauttaaltaan
  • Tarvittaessa kuivaan ja tuuleta kengät raikkaassa ulkoilmassa

Jos kengissä on valkonen pohja, mistä lika ei lähde harjaamalla, suosittelen kokeilemaan hammastahnaa. Kyllä, luit oikein. Hammastahnalla saa aika näppärästi tummat jäljet kenkien valkosista pohjista pois. 

Miulla on tällänen vaahto ja pehmeä kenkien puhistukseen tarkotettu harja käytössä kenkien puhistukseen

Miun käsityksen mukaan näitä kenkienpesuaineita ja -välineitä löytyy Suomesta ihan perus kenkäkaupoista ja joistain isommista marketeista.

Jos et omista kenkien pesuun tarkotettua ainetta, voisin kuvitella että hajustamaton ja väriaineeton mieto saippua ajaa saman asian ihan näppärästi. Ite oon myös käyttäny pehmeetä hammasharjaa pienimpien tahrojen puhistukseen :)

HUOM:

Kenkiä ei saa missään nimessä liotella ja lillutella vedessä pitkään, koska liimaukset ei kestä pitkään vetisiä oltavia. Tästä syystä mie en ikinä lotraa vettä muuten kun sen pakollisen vähän verran, jotta saan isoimmat ja enimmät liat puhistettua ennen varsinaista harjausta.

Kenkiä ei kannata missään nimessä kuivattaa saunassa tai muussa kuumassa paikassa. Kuumuus kutistaa useimpien kenkien materiaaleja. Raikkaassa ilmassa kuivattaminen tuulettaa kengät paremmin myös sisältä ja poistaa mahollista tunkkasta hajua aika mukavasti. Kenikien kannattaa antaa kuivua kaikessa rauhassa.

Kenkiin voi materiaaleista riippuen vielä laittaa lopuks erilaisia pintakäsittely- ja suoja-aineita. Meijän kaikki kengät on kuitenkii sellasia materiaaleja, ettei kyseisiä aineita oo vielä tarvittu, joten tähän kohtaan en pysty vinkkejä antamaa. Jossain vaiheessa käytin joihikkii nahkakenkiin ihan kenkäkaupasta ostettua sprayta, joka ajo asiansa ihan hienosti. Useesti suoja-aineet suojaa aika hyvin esimerkiks nahkakenkiä naarmuuntumasta ja likaantumasta.

Tässäpä miun vinkit olkaapas vaan hyvät ja ei muuta ku kengien pesuun!!

//Henna

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.