Itse tehty suklaa ja siitä valmistetut reseptit
Paitsi että suklaatehtaiden valmistamia tuotteita voi tietysti ostaa suoraan kaupoista, voi suklaata valmistaa myös itse kotona. Moni kuvittelee prosessin olevan aikaa vievä ja työläs, mutta sitä se ei suinkaan ole. Yksi tapa valmistaa suklaata on käyttää raaka-aineina suklaatehtaiden jo valmiiksi tuottamaa kaakaovoita ja kaakaojauhetta. Voit lisätä makeutusta ja erilaisia mausteita oman makusi mukaan. Tämän jälkeen seoksen annetaan jähmettyä ja herkku onkin valmis nautittavaksi. Toinen vaihtoehto on ostaa valmis suklaalevy, sulattaa se ja lisätä haluamiasi mausteita ja antaa jähmettyä uudelleen suklaalevyksi.
Miksi sitten valmistaa suklaata itse, kun sitä voi kaupastakin saada? Esimerkiksi tarjoiluja suunnitellessa itse tehty suklaa on varma pöydän koristaja. Itse tehty suklaa on myös kaunis lahjaidea. Parasta onkin, että itse tehdyn suklaan voi tuunata juuri halutunlaiseksi! Voit lisätä esimerkiksi erilaisia makuja ja koristeita, kuten vaikkapa kuivattuja hedelmiä tai pieniä vaahtokarkkeja. Voit saada aikaan myös kauniin marmorimaisen pinnan sulattaessasi valkosuklaata ja maitosuklaata yhteen. Joka tapauksessa lopputulos on varmasti persoonallinen ja näyttävä!
On hyvä muistaa, että taloussokeri ei välttämättä ole paras mahdollinen makeuttaja, sillä suklaan makeutusaineen olisi hyvä olla mahdollisimman hienojakoista, jotta sopivan sileä ja hienojakoinen suklaa saataisiin aikaiseksi. Eräs hyvä vaihtoehto on hunaja. Voit myös kokeilla vaikkapa tomusokeria tai glukoosi- tai muuta siirappia. Nämä ovat hyviä vaihtoehtoja etenkin, jos olet vegaani.
Yksinkertainen resepti itsetehtyyn suklaaseen
Tällä reseptillä voit yhdistää sekä maito- että valkosuklaan ja koristella sen oman valintasi mukaan. Resepti on siitä yksinkertainen, että se vaatii vain jo valmiin suklaalevyn sulattamista. Tämä on helppo resepti kokeilla ensi kertaa itse suklaata valmistavalle!
Raaka-aineet
- 200 g maitosuklaata
- 200 g valkosuklaata
- koristeita oman valinnan mukaan
Ohje
- Sulatetaan ensin maitosuklaa vesihauteessa.
- Seuraavaksi kaadetaan sulatettu maitosuklaa leivinpaperille. Levitä seos haluaamasi muotoon. Tässä voit olla kekseliäs! Miltä kuulostaisi esimerkiksi sydämenmuotoinen suklaa? Kun olet levittänyt seoksen haluamaasi muotoon, annetaan sen jähmettyä.
- Seuraavaksi sulatetaan valkosuklaa vesihauteessa. Kaadetaan sulatettu valkosulaa maitosuklaan päälle ja levitetään. Jos maitosuklaa ei kuitenkaan ole täysin jähmettynyt, voit käyttää tilaisuutta hyväksi ja tehdä siihen suklaista marmorimaista kuviota.
- Lopuksi koristellaan mieleisellä tavalla. Ennen kuin lohkot tai pakkaat suklaata, odotathan vielä, että suklaa on kunnolla jähmettynyt.
(Resepti Lejoksen mukaan.)
Itse tehdyn suklaan valmistaminen raaka-aineista
Jos haluat testata itse tehdyn suklaan valmistamista aina alusta loppuun, on tämä resepti siihen hyvä vaihtoehto! Tällä reseptillä suklaa valmistetaan itse aina raaka-aineista lähtien. Kuten ensimmäisenkin reseptin kohdalla, voit sekä maustaa että koristella suklaan oman makusi mukaan.
Raaka-aineet
- 2dl kaakaovoita
- 1dl kaakaojauhetta
- 3 rkl hunajaa
- hyppysellinen suolaa
- mausteita oman maun mukaan, esim. chiliä, kuivattua mansikkaa, kookoslastuja, pähkinärouhetta, nonparelleja…

Reseptin raaka-aineet ovat:
Ohje
- Sulata ensin kaakaovoi vesihauteessa.
- Seuraavaksi lisää kaakaojauhe sulatettuun kaakaovoihin.
- Seuraavaksi sekoita seosta. Sekoittamiseen on suositeltavaa käyttää metallista pallovispilää. Poista myös kattila tässä kohtaa lämmöltä.
- Lisää hunaja ja sekoita seosta niin kauan, että se sulaa.
- Seuraavaksi lisätään mausteet. Lisää hyppysellinen suolaa ja muita mausteita oman makusi mukaan, esim. minttua, lakritsiaromia… tässä todellakin voit käyttää mielikuvitusta!
- Kaadetaan suklaa pellille leivinpaperin päälle. Voit muotoilla seosta itse haluamasi muotoisiksi paloiksi. Toinen vaihtoehto on kaataa suklaa suoraan muotteihin.
- Lopuksi annetaan suklaan jähmettyä viileässä. Jääkaappi ei ole suklaalle kuitenkaan hyvä säilytysympäristö, sillä siellä suklaa voi harmaantua! Kun suklaa on jähmettynyttä, voit ripotella päälle esimerkiksi kuivattuja marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä.
(Resepti Lejoksen mukaan.)