Harrastuksena kasvihuone
Sisältää mainoslinkkejä *
Harrastuksena kasvihuone
Kasvihuone on erinomainen ratkaisu yrttien, vihannesten ja hedelmien kasvattamiseen. Kasvien ja vihannesten kasvattamisen kasvihuoneessa voi aloittaa jo varhain keväällä. Sadosta on varmasti iloa vuoden ympäri, sillä siitä voi nauttia läpi kesän ja aina pitkälle syksyyn. Talveksi osan sadosta voi pakastaa talteen niin, että siitä on iloa myös talven keskellä. Jokaiseen tarpeeseen löytyy varmasti sopiva kasvihuone , sillä niitä on valikoimassa sekä isoja että pieniä.
Mahdollisuuksia on siis pieneen kasaan menevistä muovisista tehdyistä kasvihuoneista aina perinteisiin lasisiin kasvihuoneisiin. Joka tapauksessa kasvihuoneesta saa varmasti tyylikkään osan puutarhaa!
Kasvihuoneharrastusta itsessään voidaan pitää myös rentouttavana. Luonto tarjoaa mieltä rauhoittavia aistiärsykkeitä. Myös kevyt liikunta kasvihuoneharrastuksen ohessa tekee hyvää kropalle.
Kuten muutkin harrastukset, myös kasvihuoneen pystyttäminen ja siellä kasvien kasvattaminen vaatii tietoja ja taitoja. Minimoidaksesi haasteet, joita kohtaat ensimmäisen kasvihuonevuotesi aikana, on tässä listattuna vinkkejä, joilla pääset kasvihuoneharrastuksessasi alkuun.
1. Valitse sopiva kasvihuonetyyli
Sinun on mahdollista valita useiden kasvihuonetyylien- ja tyyppien väliltä. Voit hyödyntää vapaasti seisovia rakenteita, alumiinirakenteita tai puisia rakenteita. On kuitenkin suositeltavaa valita kasvihuonetyyppi, joka sopii tarpeisiisi, elämäntyyliisi ja kasveihin, joita aiot kasvattaa ja hoitaa. Mikä parasta, jos sinulla ei ole aikaa vierailla kasvihuoneita myyvissä kivijalkaliikkeissä, voit aina myös selata kasvihuonevalikoimaa erilaisista verkkokaupoista!
2. Kasvutila
Kasvihuoneen on oltava riittävän suuri, jotta kasvisi voivat kasvaa ja lisääntyä. On tavallista, että kasvihuoneiden omistajat tarvitsevat enemmän tilaa kasvihuoneeseen kuin alun perin suunnittelivat. Varmista myös, että valitset kasvihuoneen, jossa on runsaasti ylätilaa valon maksimoimiseksi sekä tilaa riippuville kasveille. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti vihannesten kohdalla. Ennen kaikkea on hyvä muistaa kasvihuoneen olevan pitkäaikainen investointi, joten on hyvä varmistaa puitteiden olevan kunnossa.
3. Pohdi, mitä kasveja aiot kasvattaa
Ennen kuin suunnittelet muita kasvihuoneeseesi asennettavia tekijöitä (kuten valo, lämpötila, vesi, jne.) on tärkeää ottaa huomioon kasvit, joita aiot kasvattaa. On tärkeää huomioida, että jokaisella kasvityypillä on erilaiset tarpeet ja vaatimukset sen täydelliselle kasvulle. Eräitä seikkoja ovat muun muassa niiden tarvitseman auringonvalon määrä, tila, kosteus ja kuinka paljon niitä täytyy kastella. Yksi kasvihuoneen eduista on, että voit hallita ja mukauttaa sen lämpötilaa, valaistusta, kosteutta ja muita tekijöitä varmistaaksesi, että kasvisi kasvavat terveinä ja vahvoina. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että kaikki kasvit eivät sovellu samaan kasvuympäristöön, jolloin niitä on hyvä kasvattaa erikseen toisissa tiloissa. On siis hyvä tarkastaa kasvien yhteensopivuus. Siksi kannattaakin hankkia tietoa kasvattamistasi kasveistasi, jotta ymmärtäisit niiden tarpeet ja sinun olisi helpompi suunnitella, miten esimerkiksi kasveja voi kasvattaa yhdessä.
4. Kasvihuoneen lämmitys
Yksi haasteista on kasvihuoneen riittävä lämmitys talvella tai kylminä kuukausina. On siis suositeltavaa ottaa selvää erilaisista lämmitystavoista. Esimerkiksi sähkölämmitys on helppo asentaa, ja se on myös taloudellinen ratkaisu. Toinen vaihtoehto on käyttää kaasulämmittimiä. Tämä ei ole kuitenkaan yhtä taloudellinen ratkaisu, sillä sinun olisi jatkuvasti tehostettava kasvihuoneesi ilmanvaihtoa raittiin ilman takaamiseksi.
5. Kasvihuoneen viilentäminen
Talvikuukausien lisäksi kasvihuone on varustettava myös kesän helteitä varten. Kasvihuoneet ovat nimenomaan suunniteltu pidättämään lämpöä, joten on totta, että neutraalin lämpötilan pitäminen etenkin vuoden kuumimpina aikoina voi olla haastavaa. Onkin siis tärkeä mitata kasvihuoneesi lämpötilaa säännöllisesti, etenkin kesäkuukausina. Voit säätää kasvihuoneesi lämpötilaa joko avaamalla kasvihuoneesi ikkunat tai ovet tai käyttämällä jäähdytysjärjestelmää. Ilmanjäähdyttimiä on myös mahdollista asentaa ylikuumenemisen ehkäisemiseksi.
6. Huolehdi kasvihuoneesi tuuletuksesta
On tärkeää huolehtia oikeanlaisesta ilmanvaihdosta. Hellekausina luonnolliset lämmöstä tuotetut konvektiovirrat ylläpitävät sekä kasvihuoneesi kiertoa että ilmanvaihtoa. Katon tuuletusaukot on hyvä muistaa jättää auki, jotta kuuma ilma pääsee poistumaan sitä kautta ja siten korvautumaan raikkaalla ilmalla. Ilmanvaihdosta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta homeen kasvua voitaisiin välttää. Home voi nimittäin olla haitallista sekä sinulle että kasveillesi. Homeen kasvua lämpiminä kuukausina voidaan ehkäistä esimerkiksi välttämällä kastelemasta kasveja liikaa. Toinen ratkaisu voisi olla tuulettimien asentaminen, jotta ilmankierto paranisi entisestään.